cover image
Egyéb

EK: a Vasas a Zvezda, a Honvéd a Szolnok ellen került előnybe

2022. november 30. 20:51

Győzelemmel adózott Csapó Gábor emlékének a Vasas az Euro Kupa nyolcaddöntőjében, míg a Honvéd kétgólos előnyt dolgozott ki a Szolnok ellen a december 14-i visszavágóra.

Három magyar csapat érdekelt a második számú európai kupasorozat nyolcaddöntőjében, a Honvéd és a Szolnok egymás ellen játszik a nyolc közé jutásért. Az első mérkőzésen nem dőlt el a továbbjutás, annak ellenére, hogy a Szolnok egyszer sem vezetett. De végig ott tapadt a Honvéd nyakán, 5-2 után nem zuhant össze, pedig a hazaiaknál Ekler Zsombor pazar formában lőtt - végül 5 gólig jutott (a Vízilabda Magazin december 1-jei epizódjában szó esik majd az Ekler-testvérek szezonbéli szerepléséről).

A vendégeknél Pásztor Mátyás volt elemében, hatodik góljával 12-11-re zárkózott a legvégén a szolnoki csapat, de még volt erre válasza a Honvédnak, 20 másodperccel a vége előtt Hosnyánszky Norbert juttatta kétgólos előnyhöz Szivós Márton együttesét a visszavágóra.

A Vasas azt a Zvezdát fogadta a Komjádiban, amely a Szolnoktól 10-6-ra kapott ki az előző selejtezőkörben, de így is továbbjutott abból a csoportból, Dejan Savic irányítása mellett.

A mérkőzés előtt csendes gyertyagyújtással emlékeztek a hétfőn, életének 73. évében elhunyt dr. Csapó Gáborra, a klub és sportágunk legendás alakjára.

A belgrádiak szerezték meg a vezetést aztán a meccsen, de már az első negyedben 3-1-es előnyt dolgozott ki a Vasas, a csapatnak sokan szurkoltak ezúttal a Komjádiban, a Margit-híd felöli lelátó majdnem meg is telt.

Hatottak aztán Dejan Savic hangos szavai, mert 4-1 után feljebb zárkózott a szerb csapat, 5-4-nél az egyenlítésért is támadhatott, ez végül akkor nem sikerült. A túloldalon viszont egy emberfórt tökéletesen használt ki Drasko Brguljan, ismét kettő volt a Vasas előnye.

8-6-nál nagyon jól jött Mezei Tamás remek húzása, a harmadik negyed végére háromgólos előnnyel fordulhatott a Vasas, az utolsó negyedre pedig 10-6-tal, Nagajev góljának köszönhetően.

Nagyon szép Vasas-góllal kezdődött a negyedik negyed, Sava Randjelovic lőtt honfitársai kapujába, 11-5, majd a jó ismerős Lukas Seman gólját követően Bátori Bence lövése után kis szerencsével (a blokkból) ment a kapuba a labda, alakult a nagyarányú győzelem - Seman azonnal válaszolt rá aztán. Három perccel a vége előtt Sava Randjelovic lőtt szép gólt egy időkérést követően (13-8), majd a szerbek válasza után Konarik Ákos harmadik gólját szerezte.
 
A vége egy utolsó másodperces Nagajev-góllal 15-10-es Vasas-siker és kedvező helyzet a visszavágóra.

Euro Kupa, nyolcaddöntők:

Endo Plus Service-Honvéd-Szolnoki Dózsa 13-11 (3-2, 4-4, 3-2, 3-3)
Gólszerzők:
Ekler Zs. 5, Hosnyánszky 4, Hessels B. 2, Kevi, Hessels S., illetve Pásztor 6, Vismeg Zs. 2, Schmölcz, Ágh, Teleki

A-Híd VasasPlaket-Cvrena zvezda (szerb) 15-10 (3-1, 3-4, 4-1, 5-4)
Gólszerzők:
Randjelovic 3, Konarik 3, Nagajev 3, Mezei 2, Bátori 2, Brguljan, Erdélyi, illetve Seman 2, Gajic 2, Basara 2, Tankosic 2, Banicevic, Vukicevic


További mérkőzések:
Savona (olasz)-Ortigia (olasz) 7-2 (3-1, 2-1, 1-0, 1-0)
Primorac Kotor (montenegrói)-EN Tourcoing (francia) 7-7 (2-4, 3-1, 1-0, 1-2)
Partizan Belgrád (szerb)-Panionios (görög) 12-11 (5-1, 3-5, 3-3, 1-2)
CN Noisy Le Sec (francia)-Trieste Pallanuoto (olasz) - később
Steaua Bukarest (román)-CSM Oradea (román) 8-8 (2-4, 4-2, 0-0, 2-2)
VK Sabac (szerb)-CN Barcelona (spanyol) - később
Vízilabda hírek