cover image
Egyéb

EK: a Honvéd, a Szolnok és a BVSC is továbblépett

2022. október 12. 19:43

A Honvéd, a Szolnok és a BVSC küzdött a továbbjutásért a második számú európai kupasorozatban a hét második felében – Siracusában, Kranjban és Barcelonában. Végül mindhárom magyar klub továbblépett.

Az első négy között kell végezni, ez azért nem jelenthet gondot egyik csapatnak sem. Azok sem búslakodhatnak, akik nem férnek be a négybe, ők ugyanis a LEN újonnan életre hívott sorozatában, a Challenger Cup-ban küzdhetnek majd tovább.

A 16 továbbjutó csapat mellé a Bajnokok Ligája első és második selejtezőköréből kieső csapatok csatlakoznak majd, ez 35 együttest jelent. Ők hat hatfős csoportba (az egyik ötfős lesz) kerülnek, ahonnan az első két csapat jut a nyolcaddöntőbe. Ehhez a 12 csapathoz a BL harmadik selejtezőkörének vesztesei is csatlakoznak, így áll össze a 16 csapat a nyolcaddöntőre.

A Szolnok a Partizan Belgráddal kezd pénteken, még aznap játszik a rutinos francia válogatottakkal felálló Paix D'aix Natationnal, majd szombaton jön a legnehezebb meccs, a Stefano Tempestivel vagy a korábban Debrecenben is szereplő montenegrói Stefan Vidoviccsal, illetve Marco Rossi fiával, Simonéval felálló Ortigia ellen. A tornát vasárnap reggel a görög Ydrakios ellen (két japán légiósuk is van) zárják a szolnokiak.

A Honvéd az Alex Giorgettit vagy az amerikai válogatottakat (Irwing, Hooper) is foglalkoztató Telimar Palermóval, a montenegrói légiósokat felvonultató Strasbourggal, az ex-vasasos Adra Delgadót soraiban tudó spanyol Terrassával, házigazda Kranjjal és a szerb Valisszal csap össze - a spanyolokkal kezdenek Szivós Mártonék.

A BVSC ellenfelei között ott van a szerb Crvena zvezda, soraiban a magyar bajnokságból jól ismert Ivan Basarával, Lukas Semannal, Gavril Suboticcsal vagy épp Gavriloviccsal és Markoviccsal. A szlovákiai Kassa, a görög Apollon Smyrnis mellett az olasz Trieszt és a spanyol Mediterrani van még a csoportban, utóbbi kettő ellen kell jobban felkötni a gatyát.
 
Az eredményeket alább követjük:

Euro Kupa, első kvalifikációs szakasz:

A-csoport (Szaloniki):
VK Solaris (horvát), Ludwigsburg 08 (német), Montpellier WP (francia), CN Echyade (spanyol), PAOK Saloniki (görög), ZV De Zaan (holland)

B-csoport (Siracusa):
Szolnoki Dózsa, Partizan Beograd (szerb), CC Ortigia (olasz), Ydraikos NC (görög), Paix D'aix Natation (francia), ZVL 1886 (holland)

A Szolnok mérkőzései:

Október 14., péntek

Szolnoki Dózsa-Partizan Belgrád 8-10 (4-1, 3-5, 0-1, 1-3)
Gólszerzők:
Pásztor 3, Belényesi, Schmölcz, Ágh, Kovács G., Jansik D., ill. Gladovic 3, Trtovic 2, Smiljevic 2, Milos, Diitrijevic, Paparic

Remekül kezdett a szolnoki alakulat a Partizan Beograd ellen (4-1), á a folytatásban kevésé mentek jól a támadások, miközben a szerbek átvették a vezetést, és végül góllal nyertek.

Október 14., péntek

Paix D'aix Natation-Szolnoki Dózsa 7-11 (0-3, 2-1, 2-4, 3-3)
Gólszerzők:
T. Beteille 2, Bakircilar 2, L. Betteille, Dino, Rocchietta, ill. Jansik D. 5, Szeghalmi 3, Pásztor 2, Kovács G.

Francia ellenfelét jó kezdéssel, Jansik Dávid remeklésével, öt találatával néggyel győzte le a Szolnok.

Október 15., szombat

Szolnoki Dózsa-CC Ortigia 9-11 (1-3, 2-4, 0-1, 6-3)
Gólszerzők:
Jansik D. 2, Vismeg Zs. 2, Teleki 2, Schmölcz, Pásztor, Vámosi, ill. Ferrero 4, A. Condemi 2, Gorria 2, Giribaldi, F. Condemi, Rossi

Az Ortigia ellen három negyedig nem ment a Szolnoknak, egyértelműen az olaszok voltak a jobbak – az utolsó negyedben indult be a magyar henger, mindez az eredmény kozmetikázására volt elég, esély az egyenlítésre nem volt.

Október 16., vasárnap, 9:30: 
 
NC Ydraikos (görög)-Szolnoki Dózsa 3-16 (1-5, 1-1, 1-4, 0-6)
Gólszerzők:
Suzuki, Blanis, Rompopoulos, illetve Schmölcz 4, Vámosi 3, Szeghalmi Zs. 2, Jansik D. 2, Pásztor 2, Kovács Gergő, Belényesi, Pető A.


C-csoport (Kranj):
CN Terrassa (spanyol), Team Strasbourg (francia), Endo Plus Service-Honvéd, Telimar Palermo (olasz), VK Valis (szerb), Triglav Kranj (szlovén)

A Honvéd mérkőzései:

Október 13., csütörtök 

Endo Plus Service-Honvéd-Terrassa (spanyol) 11-7 (3-1, 2-1, 3-2, 3-3)
Gólszerzők:
Ekler B. 3, Kevi 2, Hessels S. 2, Hosnyánszky 2, Ekler Zs., Nyíri, illetve Alarcon Tevar 2, Flores Fernandez 2, Diaz Marroquin, Rodriguez Martinez, Chico Aunos

Taktikusan, higgadtan, fegyelmezetten pólózott a csütörtöki nyitányon a Honvéd Szivós Márton együttesen végig kézben tartotta az irányítást, 4-1-re, 7-2-re és 10-4-re is vezetett, kétség sem férhetett ahhoz, melyik a jobb csapat.

Október 14., péntek

Team Strasbourg-Endo Plus Service-Honvéd 12-9 (2-1, 2-4, 5-2, 3-2)
Gólszerzők:
Bachelier 2, Vitrant 2, Misic 2, Zivkovic 2, Petkovic 2, Chion, Popadic, ill. Hessels 3, Kevi 2, Ekler B. 2, Fejős 2

A rossz kezdés után a Honvéd átvette a vezetést a franciák ellen, ám a második félidőben az ellenfél volt a jobb, és végül három góllal múlta felül a mieinket.

Október 14., péntek

Telimar Palermo-Endo Plus Service-Honvéd 11-12 (2-3, 5-2, 1-5, 3-2)
Gólszerzők:
Giorgetti 3, Vitale 2, Irving 2, Pericas 2, Hooper, lo Casio, ill. Kevi 3, Ekler Zs. 3, Hosnyánszky 2. Nyíri 2, S. Hessels, Ekler B.

A nagyszünetben még kétgólos hátrányban volt a Honvéd a Parlemo ellen, ám jött egy Pazar harmadik etap, amely megalapozta a végén az egygólos sikert.

Október 15., szombat:

Triglav Kranj-Endo Plus Service-Honvéd 3-21 (2-4, 0-7, 0-5, 1-5)
Gólszerzők:
Grabec, Paunovic, Cerar ill. Ekler Zs. 6, Kevi 4, Ekler B. 3, Fejős 2, Sugár 2, S. Hessels, Manhercz Á., B. Hessels, Simon

A szlovén Kranj fölényes legyőzése nem jelenthetet, és nem is jelentett gondot a Honvédnak.

Október 16., vasárnap:
 
Endo Plus Service-Honvéd-Valis (görög) 11-6 (3-0, 2-1, 3-2, 3-3)
Gólszerzők
: Hosnyánszky 2, Hessels B. 2, Sugár 2, Hessels S., Kevi, Ekler B., Fejős, Ekler Zs., ill. Obradovic 3, Kovacevic, Bursac, Andelic
Nagyon jól kezdett görög ellenfelével szemben a Honvéd a zárónapon, a jó kezdés után kiegyenlített játék folyt a medencében, de a magyar győzelmet nem fenyegette veszély. A Honvéd is várhatja a folytatást.

D-csoport (Barcelona):
Trieste Pallanuoto (olasz), Apollon Smyrnis (görög), CN Mediterrani (spanyol), Crvena Zvezda (szerb), BVSC-Zugló, SKP Kosice (szlovák)

A BVSC mérkőzései:

Október 13., csütörtök

Apollon Smyrnis-BVSC-Zugló 12-15 (4-3, 2-2, 3-5, 3-5)
Gólszerzők: Bogdanovic 3, Gardikas 3, Vickovic 2, Solanakis 2, Goniotakis, Chondrokoukis, ill. Gyárfás 4, Mészáros M. 3, Tátrai 2, Csapó 2, Csacsovszky A. 2, Kovács P., Gál

Az első félidőben inkább még a görögök szája íze szerint alakultak az események, de fordulás után feljavult a BVSC támadójátéka, amit igazol a tíz gól is. Gyárfás Tamás négyszer talált be a kapuba, vezére volt a 15-12-es győzelmet arató alakulatnak.

Október 14., péntek

SKP Kosice-BVSC-Zugló 5-26 (2-9, 0-4, 0-6, 3-7)
Gólszerzők:
Muzhychuk, Hirjak, Afanasev, Dily, Juhász, ill. Tátrai 5, Sziládi 5, Gyárfás 4, Nagy M. 4, Csapó 2, Mészáros M. 2, Gál 2, Batizi 2

A kassaiak ellen nem lehetett sok kérdés szombaton este, a BVSC már az első negyedben kilenccel szórta meg ellenfelét. A végén 26-ig jutott. 

Október 15., szombat

BVSC-Zugló-Crvena zvezda 7-8 (0-2, 0-0, 3-3, 4-3)
Gólszerzők:
Csapó 2, Mészáros M. 2, Gyárfás 2, Tátrai, ill. Subotic 3, Radovic 2, Tankosic, Basara, Vukicevic

Pozitív, hogy a szerbek ellen két negyedig csupán két gólt kapott a BVSC – ám sajnos közben egyetlen egyet sem lőtt… A küzdelmet mérkőzése a fordulás után nyílt ki a gólzsák, de a rivális őrizte a végéig az előnyét. Az utolsó negyedben sem tudott közelebb férkőzni Kemény Kristóf legénysége, amely harcolt becsülettel, és a végén mínusz háromról felállva kis híján egyenlített.

Október 15., szombat

CE Mediterrani-BVSC-Zugló 13-14 (3-5, 4-4, 1-1, 5-4)
Gólszerzők:
Radic 4, Perez 3, Garcia 2, Prat, Corres, Roca, Mc Quet, ill. Csapó 3, Mészáros M. 3, Gál 3, Csacsovszky A. 2, Tátrai, Gyárfás, Szabó B.

Szombati második meccsén is nehéz csata várt a BVSC-re, amelyet jól megoldott! A jó kezdés adta az alapot, a megszerzett előnyt sikerrel vitte végig – Csapó Miklós, Mészáros Mátyás és Gál Dávid egyaránt triplázott.

Október 16., vasárnap:
 
Trieste (olasz)-BVSC-Zugló 10-7 (1-1, 4-1, 1-2, 4-3)
Gólszerzők:
Podgornik 2, Buljubasic 2, Mezzarobba 2, Petronio, Razzi, Bini, Mladossich, illetve Nagy M. 2, Gyárfás 2, Mészáros M., Gál, Batizi
Vízilabda hírek