cover image
Egyéb

U19-es Eb: a bronzéremért játszhat a magyar válogatott

2022. szeptember 23. 19:00

Talán esélyesebbnek gondolhattuk a magyar válogatottat Szerbia ellen, de nem sikerült érvényesíteni ezt, Szerbia egy idő után lélektani előnyét kihasználva, 5 méteresekkel legyűrte a magyar csapatot és döntőzhet a podgoricai U19-es Európa-bajnokságon.

Egy kimaradt emberfórral kezdett a magyar válogatott Szerbia ellen a podgoricai elődöntőben. A szerbeket néhány hete három góllal sikerült felkészülési mérkőzésen legyőzni, de abból a csapatból is hiányoztak többen a felnőtt válogatottbéli szereplés miatt (példának okáért Vasilije Martinovic). A mieink kapuját Kovács Kristóf védte. Viktor Urosevic góljával a szerbek szereztek vezetést, szintén emberelőnyös helyzet végén - így kezdték a németek is a negyeddöntőben, aztán jött a magyar henger, most kevésbé.

Martinovic növelte aztán egy átlövésgóllal a szerbek előnyét, 0-2, ismeretlen szituáció volt ez a mieink számára. Vigvári Vince úszott meg egy-egy sikertelen támadás után, közeledtünk a 3. percben. Martinovic ismételt, majd Klár Gergely kapott remekbe szabott keresztpasszt és nem hibázott. Kovács Kristófnak is megvolt az első fontos védése aztán, majd jött a második, nagyon kellett.

Tátrai Dávid egyenlített 2:40-nel az első negyed vége előtt akciógóllal, BVSC-s klubtársa, Mészáros Mátyás pedig már a vezetést szerezte meg a mieinknek, 4-3! Sőt, a remek Eb-t futó Lakatos Soma a jobb szélről kettőre növelte az előnyt, ezt Martinovic faragta.

Szerb gól nyitotta a második negyedet is (Urosevic), igyekezni kellett, hiába, ez egy Eb-elődöntő volt. Pető Attila lőtte be a fórt azonnal, majd a negyed derekán ugyanő volt eredményes, Virijevic kapus csak maga mögül tudta már kihalászni a labdát, 7-5. Stabilizálódott a játék, és persze az ilyen lélekölő gólok is kellettek ehhez. Na meg Mészáros második gólja, amivel először volt három a különbség. A szerbek Martinovicra támaszkodtak, ő hozta kétszer is vissza kettőre a riválist, a nagyszünetben 9-7-es állást jegyezhettünk fel, lehetett volna ez végeredmény is.

Bogdan Gavrilovic hozta még közelebb Szerbiát, meg is jött a szerb szurkolók hangja - Montenegróban. Kellett a gyors válasz, meg is érkezett, de 10-9-nél az egyenlítésért mehetett Szerbia, fórban. Elhibázták, túl gyorsan fejezték volna be, ráadásul Kovács Kristóf is ott volt a kapuban. 11-10-nél, 38 másodperccel a vége előtt a sípszó pillanatában talált be Szerbia, de fórt fújtak helyette, ráadásul kettős fórt, 11-11-re egyenlített Szerbia.

Tátrai Dávid vette vissza a vezetést harmadik góljával, 6:30-cal a vége előtt, de kétségtelenül behergelték magukat a szerbek, higgadtnak kellett maradni. Urosevic is az volt (12-12), a harmadik gólja is ezt jelezte, időt kért Nyéki Balázs 5 perccel a vége előtt. Mészáros lőtte be a fórt, ismét vezettünk.

Sajnos, nem sokáig, Urosevic egyenlített, sőt, kissé tétova támadásaink után, 45 másodperccel a vége előtt átvette a vezetést Szerbia. Muszáj volt betalálni, 25 másodperccel a vége előtt jött az időkérés. A végletekig kijátszottuk azt, és Vigvári Vince fejezte be a támadást, jöhettek a büntetők 14-14 után!

Vigvári kezdte, belőtte, ahogyan Kovacevic is, valamint Tátrai és Kojic is. Danka Benedek állt be a harmadik körre, a kapufát is megbabonázta, így maradt ki a szerb ötös, ami azért jött jól, mert előtte Mészáros Mátyás hibázott. Lakatos Soma lövését védte Pajkovic kapus, Andrija Jaukovic viszont bevágta. Molnár Erik hozta vissza a reményt, de Petar Stanic lezárta a partit.
 
Fádjó vereség, a mieink a bronzéremért játszhatnak az Európa-bajnokságon a spanyol-görög meccs vesztesével, vasárnap.
 
Nyéki Balázs vezetőedző: 
"Úgy alakult a meccs, ahogy körülbelül elgondoltuk, bár a védekezésbe sok hiba csúszott sajnos. Ennek ellenére tartottuk az előnyünket. A negyedik negyedben nagyon sokat rontottunk elöl és hátul is, ez nyilván bosszantó. Ez van, sajnálom a srácokat, mert az aranyért jöttünk, és láthatóan nagyon maguk alatt vannak most. De nagyon fontos lesz, hogy fel tudjunk innen állni és megszerezzük a bronzérmet."

Eredmény - U19-es Európa-bajnokság, elődöntő, Podgorica:

Magyarország-Szerbia 17-18 (5-4, 4-3, 2-4, 3-3 - 5 méteresekkel: 3-4)
Gólszerzők:
Mészáros M. 4, Tátrai D. 3, Molnár E. 2, Vigvári Vince 2, Lakatos, Pető, Klár, illetve Martinovic 5, Urosevic 3, Kojic 2, Baucalo, Gavrilovic, Kovacevic, Dimitrijevic
 
A magyar válogatott kerete:

Danka
Benedek (KSI), Kovács Kristóf (Szentes, Szeged) - kapusok

Vigvári Vince (OSC), Ekler Zsombor (UVSE, Honvéd), Pető Attila (KSI, Szolnok), Mészáros Mátyás (BVSC), Tátrai Dávid (BVSC), Klár Gergő (Ferencváros), Molnár Erik (Ferencváros), Nagy Norbert (Miskolc), Vismeg Zsombor (Miskolc, Szolnok), Lakatos Soma (Szeged), Nagy Ákos (KSI), Varga Vince (Ferencváros), Szalai Péter (KSI) - mezőnyjátékosok

Vezetőedző: Nyéki Balázs. Edző: Korényi Balázs. Kapusedző: Gárdonyi András. Csapatvezető: Székely Bulcsú. Utánpótlás szakmai vezető: Cseh Sándor
Vízilabda hírek