cover image
Egyéb

U18-as vb: az aranyéremért játszhat a magyar válogatott

2022. augusztus 18. 20:33

Spanyolország sem jelentett akadályt a magyar ifiválogatott számára, a 10-7-es siker világbajnoki döntőt ért! A fináléban a hollandokat 0-4 után legyőző Szerbia lesz az ellenfél.

Az olaszok elleni negyeddöntő előtt is felszabadultak voltak a fiúk - az eddigi szép játék is erre predesztinálta őket -, és így volt ez a spanyolok elleni elődöntő előtt is. De mégis érezhető volt egy kis egészséges feszültség, elvégre itt már nem babra ment a játék, még akkor sem, ha a világversenyeken mindig a negyeddöntő a legfontosabb. Csak hát ha az megvan, akkor az elődöntő... Majd a döntő...

Még este hétkor is fullasztó volt a meleg a belgrádi uszodában, de ez nem jelenthetett kifogást, a vb-döntőbe jutás volt a tét, a srácok pedig harapni akartak.

A spanyolok már kikaptak egyszer ezen a vb-n, Montenegró ellen, a csoportban, így játszaniuk kellett a nyolc közé jutásért, méghozzá az amerikaiak ellen, 13-10-re húzták be azt a meccset, hogy aztán a negyeddöntőben roppant éles mérkőzésen a görögök ellen bizonyuljanak jobbnak egyetlen góllal.

A mieink makulátlan mérleggel érkeztek a négy közé, sőt, még vezetni sem vezettek ellenünk a riválisok eddig, bizakodhattunk.

Pörgős edzés, videózások, csapatmegbeszélés, hasonló volt a menü csütörtökön is a mieink számára, és megint minden klappolt.

Belefért az is, hogy az első két negyedben csak két gólt lőtt a csapat - a spanyolok ugyanis csak egyet. Gyapjas Viktor, akit ismét a meccs legjobbjának választottak, ihletett formában védett, a védekezésben iskolajátékot mutatott be a válogatott.

A harmadik negyed pedig öt gólt szerzett, amivel 7-3-as előnyre tett szert a zárószakaszra. Gaszt Roland két hibával is remekelt támadásban, Szécsi Marcell középen harcolt ki fórokat (és lőtt remek gólt is egyébként), Nagy Ákos és Szalai Péter védekezésben nyújtott extrát, Ionescu Erik a legjobbkor lőtt gólt, Bede Marcell úgyszintén, Varga Vince pedig már a negyedik negyedben - amikor a népes magyar nézősereg azért fohászkodott, hogy még egy magyar találat jöjjön, hogy megnyugodjunk. De talán felesleges is kiemelni bárkit, megint jelesre vizsgázott a magyar válogatott csapatjátékból- és egységből.

Még egy lépés, jöhet a világbajnoki döntő pénteken. Ott Szerbia lesz az ellenfél, miután 4-0-s hátrányból 11-7-re megnyerte a Hollandia elleni elődöntőt.

U18-as világbajnokság, elődöntő:

Magyarország–Spanyolország 10-7 (1-0, 1-1, 5-2, 3-4)
Gólszerzők
: Gaszt 4, Szalai, Nagy Á., Bede, Szécsi, Ionescu, Varga V., illetve Castro Fernandez 2, Duart Lopez 2, Gomila Faiges, Ivaylov, Gil Cedo

A másik elődöntőben:
Szerbia-Hollandia 11-7 (3-4, 0-0, 5-2, 3-1)
A magyar válogatott kerete:

Gyapjas 
Viktor (Ferencváros), Csite Loránd (Budapesti Honvéd) - kapusok

Szépfalvi Gergely (KSI), Szalai Péter (KSI), Nagy Ákos (KSI), Biros Samu (Eger), Szécsi Marcell (UVSE), Ionescu Erik (UVSE), Bede Marcell (KSI), Gaszt Roland (Pécs), Varga Vince (Ferencváros), Leinweber Olivér (Szeged), Balogh Botond (BVSC) - mezőnyjátékosok

Vezetőedző: Kovács Róbert. Edző: Lukács Gergely. Kapusedző: Kardos István. Utánpótlás szakmai vezető: Cseh Sándor

A vb magyar játékvezetője: Kovács Cs. Tamás
Vízilabda hírek