cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

BENU Kupa: négygólos magyar siker a franciák ellen

2022. augusztus 17. 20:24

A magyar férfiválogatott a 6. BENU Kupa nyitónapján 14-10-re legyőzte Franciaországot a Hajós-uszodában.

Varga Zsolt első találkozója szövetségi kapitányként a sibeniki, horvátok elleni edzőmérkőzés volt nem is oly régen, de a hazai bemutatkozásra egyértelműen a BENU Kupán nyílt mód, legelőször a franciák ellen. A nap során sajtótájékoztató keretében vált ismertté a spliti Európa-bajnoki keret, ez a csapat állt rendelkezésre szerda este is a Hajós-uszodában - pontosabban a 15 főből Molnár Erik és Pohl Zoltán maradt ki.

Vogel Soma védte ezúttal a magyar kaput és Angyal Dániel szerezte az első gólt bő két perc után (nem is akármilyet, ráadásul előtte volt már egy kapufás próbálkozása) az egyébként lebecsülést semmiképp sem érdemlő franciák ellen (nemrég Montenegrót is legyőzve jutottak elődöntőbe a Világliga-döntőben). Az ex-szolnoki Ugo Crousillat egyenlített, de Konarik Ákos szinte azonnal válaszolt emberelőnyből, 2-1, majd Nagy Ádám két perccel a negyed vége előtt akciógóllal növelte kettőre az előnyt.

Sőt, kaptunk egy ötméterest, amit Manhercz Krisztián értékesített (4-1), így szépen haladt előre a magyar válogatott, úgy tűnt, gyorsan kinyílik az olló. Jött aztán azonban két Marzouki-találat, 4-3-mal zárult az első negyed.

Zalánki-Vernoux - egy-egy gól a 7-es és 6-os sapka tulajdonosától, akció- és centergól, látványos volt a meccs, és izgalmas is, hiszen 5-5-nél Marzouki egyenlített.

Meg kell említeni, hogy a vb-kudarc nem igazán érződött a meccs iránti érdeklődés tekintetében, sokan kijöttek szurkolni a Margitszigetre a magyar válogatottnak. A drukkerek olykor akadozó játékot láthattak, de azt is, hogy meggyőzően léptünk el 5-5-ről 9-5-re, és ezzel a rohammal mély nyomot is hagytunk a riválisban: Angyal Dániel mellett kettőt vállalt Fekete Gergő, valamint egyet Vigvári Vendel.

A francia válogatott két gólnál közelebb egyszer sem tudott már férkőzni a mieinkhez, a csapatkapitány, Jansik Szilárd szép centerakciógóllal jelentkezett például, hogy aztán egy időkérést követően 13-10-nél dőljön el a találkozó.

Győzelemmel mutatkozott tehát be Varga Zsolt hazai közönség előtt, csütörtökön jöhet a hasonló folytatás.
 
Nagy Ádám, a magyar válogatott játékosa:

"Nagyon jól éreztem magam, ezt inkább az élményre értem és arra, hogy újra meccset játszhatunk a Margitszigeten. Nyilván benne volt a fejemben, hogy amikor legutoljára itt voltunk, akkor elég rossz élményekkel távoztunk. Szeretnénk ezen javítani és nagyjából ez ma sikerült is. Többségében sikerült betartanunk a taktikát és sikerült fegyelmezettnek lennünk, de amikor nem, akkor ez a francia válogatott volt annyira jó, hogy gólt lőjön nekünk. Én is sérülésből jövök vissza, úgyhogy ez még csak egy beszokós mérkőzés volt, de kevés időnk van, úgyhogy próbálunk minél gyorsabban felpörögni az Eb-re."

Vogel Soma, a magyar válogatott kapusa:

"Nagyon sokat hibáztunk, de azt kell mondjam, még mindig nagyon az elején tartunk. Ez az első mérkőzés, hogy nem egymás ellen kellett játszanunk, hanem egy külföldi csapat ellen, komoly válogatottal. Úgy érzem, hogy ez egy kicsit első meccs feeling volt még, de ahhoz képest jól játszottunk és nyerni tudtunk. Ez is fontos volt mindenkinek, hiszen ez a vb óta az első mérkőzésünk, és mindenkiben lehet egy kis pozitív érzés, hogy győzelemmel kezdtük az új érát."

Remi Saudadier, a francia válogatott játékosa:

"Először is gratulálok a magyar csapatnak,  jobbak voltak ma nálunk. A csapatom nem teljesített túl jól, kimondottan a védekezésünk volt rossz. Kaptunk pár könnyű gólt és hogyha olyan csapatnak ajándékozol könnyű gólokat, mint Magyarország, akkor utána nagyon nehéz lesz a mérkőzésben maradnod. Még több mint tíz nap van az Európa-bajnokságig, azért vagyunk itt, hogy felkészüljünk rá, ezt a munkát pedig folytatni is fogjuk. Holnap új mérkőzés jön a számunkra és jobbnak kell lennünk, mint ma voltunk."

Nenad Vukanić, a francia válogatott szövetségi kapitánya:

"Elég csalódott vagyok, a második negyedben, azt hiszem, négy góllal elment tőlünk az ellenfél, ahonnan már nem tudtunk visszajönni. Ez csak az első mérkőzés volt, elemezni fogjuk a mérkőzésről készült videókat és tanulunk belőle. Mindig megtiszteltetés ezzel a csapattal játszani itt, a vízilabda számára fontos létesítményben, remek hangulatot teremtettek a szurkolók."

BENU Kupa, 1. játéknap:

Magyarország-Franciaország 14-10 (4-3, 5-2, 1-1, 4-4)
Gólszerzők
: Zalánki 3, Manhercz 2, Nagy Á. 2, Fekete G. 2, Jansik Sz., Vigvári Vendel, Konarik, illetve Marzouki 4, Crousillat 2, Vernoux 2, Marion-Vernoux 2

A nap másik mérkőzésén:
Hollandia-Japán 12-13 (3-3, 2-2, 5-5, 2-3)
 
Keigo Okawa, a japán válogatott edzője:

"Nagyon elégedett vagyok a mai eredménnyel a játék kemény, az egész mérkőzés pedig elég szoros volt, de mi nyertünk egy góllal, úgyhogy boldog vagyok most. A következő komoly megméretésünk Fukuokában lesz a világbajnokságon, 2023-ban, szóval ez a kupa nagyon jó lehetőség arra, hogy felkészüljünk. Nagyon izgatott vagyok, ez a második alkalom az elmúlt egy hónapban hogy itt játszhatunk, és különösen várom a magyarok elleni mérkőzést."

Atsushi Arai, a japán válogatott játékosa:

"Jól alakult a meccs a számunkra. Különböző játékfelfogásban játszunk a testalkatunkból adódóan - sokkal kisebbek vagyunk mint ők -, de szerencsére kontrollálni tudtuk az egész mérkőzést ennek ellenére is és nyerni tudtunk. Egy barátságos mérkőzésről beszélünk igen, de elég harcias is volt mellette. Jó élmény számomra ilyen nagyszerű ellenfelek ellen játszani, mint Hollandia."

Ted Huismans, a holland válogatott játékosa:

"Elég vegyesek az érzéseim ebben a pillanatban. Csináltunk pár jó dolgot a mérkőzésen és pár rosszat is. Ők a saját stílusú vízilabdájukat játszották és nekünk alkalmazkodni kellett hozzá. Igaz, hogy az elmúlt pár napban készültünk erre és azt gondolom, hogy a mérkőzés egyes szakaszaiban jól is játszottunk. Fura érzés volt látni az én szemszögemből, hogy a srácok szenvednek a japánok gyors és agresszív mozgásától. Bár mi magasabbak vagyunk és erősebbek, mégis képesek voltak a játékunkban megzavarni minket."

Harry van der Meer, a holland válogatott vezetőedzője:

"Kezdetben elég jól játszottunk, de a harmadik negyedben vétettünk pár hibát és ők pedig kihasználták a lehetőségeiket. Részint elégedett vagyok, de bízom benne hogy legközelebb jobban fog menni a srácoknak. Ha valami pozitívat ki kéne emelnem, akkor azt mondanám, hogy végig harcoltuk az egész mérkőzést és ezt jó volt látni."
 
6. BENU Kupa:

Augusztus 18., 17.30:
Franciaország - Hollandia
Augusztus 18., 19:00: Magyarország - Japán

Augusztus 19., 17.30: Japán-Franciaország
Augusztus 19., 19:00: Magyarország-Hollandia

A férfiválogatott kerete:

Kapusok:
Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)

Mezőnyjátékosok: Ágh György (BVSC), Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott