cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi
Női

Megerősített MOL-támogatás, ismertté váltak a spliti Eb-keretek

2022. augusztus 17. 14:16

A Magyar Vízilabda Szövetség és a MOL Csoport közös sajtótájékoztatón jelentette be a két fél együttműködésének további megerősítését. Az eseményen megnevezték a spliti Európa-bajnokságra utazó férfi- és női válogatott keretét.

„A MOL Csoport és a Magyar Vízilabda Szövetség együttműködése több évre nyúlik vissza, de vannak sarokpontok, amikor megerősítjük ezt a kiváló kapcsolatot" - fogalmazott a margitszigeti sajtótájékoztató nyitányaként Vári Attila, az MVLSZ elnöke. - Fontos, hogy a MOL, mint nemzetközileg jegyzett cég erősíti a mi tudásunkat, sok segítséget kaptunk a cégcsoporttól az utánpótlásképzéstől a felnőttválogatottakig kiterjedő széles körű munkánkhoz. Nagyon örülünk, hogy közösen haladunk tovább a megkezdett úton, előttünk az Európa-bajnokság, de nem titok, hogy a következő mérföldkő számunkra a párizsi olimpia, bízom benne, hogy együtt örülhetünk majd két év múlva a közösen elért eredményeinknek."

„Ez egy csapatmunka volt eddig is, és nem véletlen, hogy most ismét megerősítjük a kapcsolatunkat" - mondta Pantl Péter, a MOL Csoport kommunikációs igazgatója. - A régió egyik nagyvállalataként fontosnak tartjuk, hogy népszerű sportágakat támogassunk, olyanokat, amik örömet csalnak az emberek arcára, nem kizárólag az olimpia vagy a nagy világversenyek ideje alatt. Izgalmas ez az év, a hazai vb után jön az Európa-bajnokság, ráadásul éppen Horvátországban, ahol az INA révén markánsan jelen van a MOL Csoport. Szeretnénk kiaknázni az együttműködésből fakadó lehetőségeket, és részt venni az új aranygeneráció felépítésében. Nemcsak anyagi támogatásról van itt szó, hanem egy olyan PR- és médiaháttér biztosításáról, amelynek révén nagyobb hírverést tudunk biztosítani a sportágnak, a játékosoknak, így elősegíthetjük azt, hogy közösen tanuljuk meg az új neveket, hogy aztán együtt skandáljuk azokat. Szeretnénk segíti az új generációkat abban, hogy megérezzék, mekkora örömet lehet okozni a sportpályán elért sikerekkel."

Fetter Balázs a MOL Csoport szponzorációs igazgatója is kiemelte, hogy a „láthatóságban" is segíti a cég a sportágat, folyamatos lesz a vízilabdázók jelenléte a MOL kommunikációjában, nem pusztán a világversenyek ideje alatt. Hozzátette, nagyon fontos a cégnek, hogy az utánpótlásképzésre is kiterjedjen az együttműködés, ez ezentúl is így lesz.

kep_mol.jpg Apropó, világversenyek!

Szűk másfél hét múlva kezdődik a spliti felnőtt Európa-bajnokság, a sajtótájékoztató keretében két válogatottunk szövetségi kapitánya és csapatkapitánya beszélt várakozásairól és ismertté váltak az utazókeretek is.

Bíró Attila, vb-ezüstérmes női válogatottunk szövetségi kapitánya elmondta, bár az ausztrálok elleni felkészülési meccsen nem a legjobb arcát mutatta a csapat, biztosak lehetünk abban, hogy a görögök és a hollandok elleni, másfél hét múlva lejátszandó csoportrangadókra már kész lesz a keret.

Az a keret, amelyben tizenegy vb-résztvevő van ott, és amelynek csapatkapitánya Garda Krisztina lesz.

„Keszthelyi Rita tizennégy éven keresztül folyamatosan a válogatott rendelkezésére állt, lejátszott több mint 300 mérkőzést, húsz világversenyen. A jövő érdekében, közös megegyezéssel arra jutottunk, hogy neki ezt az Európa-bajnokságot ki kell hagynia. Jövőre ugyanis hasonló terhelésben leszünk, májusban világbajnokság, októberben Európa-bajnokság, ráadásul mindkettő olimpiai kvalifikációs esemény, az az év sokkal fontosabb lesz. A döntés tehát közös, Garda Kriszta lesz a csapatkapitány, rutinos és kiváló játékos, ráadásul eddig is ő helyettesítette Ritát ebben a szerepben. Peresztegi-Nagy Kinga abszolút újonc a keretben, de Szardíniában bizonyította, hogy helye van a keretben, ahogyan Kiss Alexandra is, aki Gangl Edina helyén lesz most második számú kapus. Horváth Brigitta és Farkas Tamara is jól teljesített a felkészülés során, itt a helyük. Mondhatom, hogy ez volt talán eddig a legkönnyebb kerethirdetésem, függetlenül attól, hogy két juniorválogatott, Neszmély Boglárka és Dömsödi Dalma ezúttal kimarad a csapatból, nekik lesz még lehetőségük később bizonyítani. A 15-ös keretből 13 játékos játszhat egy meccsen, bízom benne, hogy sem sérülés, sem a Covid nem akadályoz majd minket a céljaink elérésében" - fogalmazott a kapitány.

sajttaj2.JPG Garda Krisztina elmondta, örül a kapitányi szerepnek, még ha ez most egy kicsit nagyobb teher is, mint amihez hozzászokott.

„Kemények voltak az elmúlt hetek, pihenőből jöttünk vissza, aztán lenyomtunk egy hetet az ausztrálokkal, volt egy ötnapos szardíniai túra is, aminek során négy, Eb-aranyra is esélyes csapattal játszottunk. Rövid, de kemény időszak van mögöttünk, bízom benne, hogy jól sikerül az Európa-bajnokság" - mondta Garda Krisztina.

A női válogatott Európa-bajnoki kerete:

Kiss Alexandra, Magyari Alda - kapusok

Faragó Kamilla, Farkas Tamara, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Leimeter Dóra, Mahieu Geraldine, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecca, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda - mezőnyjátékosok

Férfiválogatottunk megfiatalított kerettel vág neki az Európa-bajnokságnak, ahol megszerezheti a fukuokai világbajnoki részvétel lehetőségét.

Varga Zsolt szövetségi kapitány roppant masszív programot vezetett eddig a csapatnak.

„Fontos volt, hogy minden erőnkkel ténylegesen a munkára tudjunk koncentrálni, köszönöm a média képviselőinek, hogy ebben partnerek voltak" - így a kapitány. - Azt ígértem, hogy munka, munka, munka, és úgy is érzem, hogy kimaximalizáltuk az eddig rendelkezésre álló időt. Nyilván a fizikai munkának is van egy határa, táncoltunk is ezen. Mérlegelnem kellett, mi az, ami még hasznos, és mi az, ami már kevésbé, ami már fáradtan kontraproduktív lehet. Elvégeztük, amit kellett, nehéz időszakon vannak túl a játékosok, de a hozzáállás maximálisan pozitív, többen még a száz százaléknál is többet tettek bele az edzéseken" - beszélt elégedetten Varga Zsolt.

A csapatban több újonc is lesz (már ami a világversenyeket illeti), a kapitány szerint most ez a legütőképesebb csapat.

„Nem volt sok idő arra, hogy száz százalékosan minden döntés azon alapuljon, hogy mi történt ebben a három hétben. Nyilvánvaló, hogy a döntésemben a korábbi eredményekre és a korábbi évek munkájára is támaszkodom, de azt érzem, ez a leghatékonyabb tizenöt játékos a mostani Eb-re."

Jansik Szilárd lesz a csapat kapitánya a következő időszakban.

„Nehéz volt beleállni a munkába a világbajnokság után, nagy volt a csalódottság, de sikerült lezárni a történteket, egy új fejezet kezdődött. Öt-hat újonc van a csapatban, vannak olyanok, akik a BL-ben sem játszottak még, így mondhatni, valóban elindult egy nagyon komoly fiatalítás. Számomra is rengeteg minden új, sok türelem kell a fiatalok felé is, de azt érzem, hogy jó úton haladunk. Folytatjuk a munkát, van másfél-két hetünk az első éles Eb-meccsig, addig még Spanyolországban is készülünk, a világbajnok spanyolok ellen. Bízom a legjobbakban" - fogalmazott Jansik Szilárd.

A férfiválogatott Európa-bajnoki kerete:

Lévai Márton, Vogel Soma - kapusok

Ágh György, Angyal Dániel, Burián Gergely, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Konarik Ákos, Manhercz Krisztián, Molnár Erik, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel, Zalánki Gergő - mezőnyjátékosok
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Női válogatott