cover image
Egyéb

Húsz éve nyert KEK-et a Vasas - összejött a nagycsapat

2022. április 24. 22:00

Húsz évvel ezelőtt a Vasas férficsapatának háromgólos előnyről, de rettegett ellenfélnél, a Mladost Zagreb otthonában kellett kiharcolnia a KEK-győzelmet. A zágrábi visszavágó nem kezdődött jól, de a piros-kékek összekapták magukat, és a hosszabbításban még azt a terhet is elbírták, hogy a rendes játékidő utolsó pillanatában már-már bajnoknak hihették magukat.

Somossy József irányításával 2001 decemberében a Szuperkupát, majd 2002 tavaszán a Magyar Kupát hódította el (mindkétszer hosszabbításban) a Vasas, majd készült a triplázásra, az azóta megszűnt KEK-ben, annak, mint később kiderült, utolsó előtti fináléjában.
 
Négybusznyi Vasas-drukker volt ott a 3000 néző között a Mladost uszodájában, hogy három héttel a 6-3-as odavágó után kiszurkolja a diadalt.
 
A Vasas a Kósz Zoltán - Székely Bulcsú, Hesz Máté, Vári Attila, Varga Tamás (2 gól), Varga II Zsolt (1), Vindisch Ferenc (1) cserék: Varga Dániel (1), Madaras Norbert, Mátyás Zoltán, Plézer János, Steinmetz Ádám, Németh Zsolt összetételben hosszabbítás után kapott ki 7-5-re, így összesítésben egy góllal révbe ért.
 
„Megalakulásunk óta nem kezdtünk ilyen rosszul meccset, mint itt - fogalmazott utóbb Somossy József. - Ám hogy fantasztikus formában van a csapat, azt mutatja, hogy innen is fel tudott állni, és el bírta viselni, hogy kimaradt egy négyméteres, hogy a dudaszó pillanatában kapott egy gólt, és mindent újra kellett kezdeni. Amikor az arcokat láttam, arra gondoltam, hogy ezt képtelenség megcsinálni, mégis erőt vettem magamon, és azt mondtam nekik: ti nem vagytok olyan csapat, amelyik veszíthet. Megcsinálták a fiúk!"
 
Nos, ezek a fiúk, bocsánat, már érett, felnőtt emberek, édesapák a KEK-győzelem 20 éves jubileumát megünnepelve a sikercsapat tagjának, Plézer Jánosnak a szervezésében - edzőstül - jöttek össze vasárnap este egy pasaréti étteremben. Emlékeztek a közös élményekre, drámára, örömökre, és persze tisztelegtek a tavalyi év utolsó napján elhunyt legendás szakosztályvezető, Méhes Jenő emléke előtt. 

Vízilabda hírek
vasas