cover image
Egyéb

Egész estés film készül a Kemény-korszak 12 évéről

2021. szeptember 23. 17:11

A Zákonyi S. Tamás producer nevével fémjelzett dokumentumfilm az 1997 és 2008 közötti időszak történéseit foglalja össze. A várhatóan nagyjából kétórás film jövő decemberre készül el, a forgatás tavasszal indul. A vállalásról sajtótájékoztató keretén belül tudtunk meg többet, amelyen a korszak meghatározó személyiségei, olimpiai bajnokai is jelen voltak.

A pódiumon dr. Kemény Dénes, a sportág újkori aranykorszakának szövetségi kapitánya, Kásás Tamás, dr. Kiss Gergely, Madaras Norbert és Varga Dénes olimpiai bajnokok, valamint Zákonyi S. Tamás producer beszélgetett Csurka Gergellyel, de jelen volt a telt hátas sajtóeseményen Fodor Rajmund, Gergely István, Varga Zsolt, Märcz Tamás és Székely Bulcsú is, ahogyan később befutott Szécsi Zoltán, Steinmetz Barnabás, Varga Tamás, Kis Gábor és Hosnyánszky Norbert is.

Hosszú volt a cikk bevezető mondata, hiszen hosszú ez a névsor és hosszú, rendkívül tartalmas és sikeres volt ez az időszak is: ezt hivatott visszaadni a dokumentumfilm (amely játékfilm-elemekkel egészül ki), no és a siker, a „korszakalkotás" hátterét, miértjét, kulisszáit.

A főszereplők mindegyike kiemelte a sajtóeseményen, hogy egymás tisztelete, szeretete és a munka iránti alázat nélkül nem jöhetett volna létre egyik olimpiai bajnoki cím sem.
„Olyan volt ez, mint egy jó házasság" - fogalmazott Kemény Dénes, utalva arra, hogy bár akadtak viták, súrlódások, a közös cél, valamint a sportág és egymás szeretete és elfogadása mindig átlendítette a főszereplőket mindezeken.

Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

„Azt szeretném, hogy az, aki megnézi ezt a filmet, úgy jöjjön ki a moziból, mintha vízilabdameccsről indulna haza, egy olyan meccsről, ahol szétcincáltuk a szerbeket vagy az oroszokat. Jókedvűen, derűsen, boldogan, büszkén" - fogalmazott Zákonyi S. Tamás, aki bevallotta, a film elkészítéséhez az utolsó lökést 2020. június 18-a adta. Benedek Tibor halála, az ebből fakadó, mindannyiunkban megjelenő fájdalom megerősítette az elkötelezettséget: a filmet, amelynek ötlete már korábban felmerült, el kell készíteni.

„Tibor nélkül ez a film nincs, nem létezik" - tette hozzá a sportágért egyébként rajongó, a 2000-es olimpiát követően már a csapat mellett forgató Zákonyi S. Tamás, utalva arra, hogy archív felvételeken hallhatjuk majd háromszoros olimpiai bajnok legendánkat a filmvásznon. A frissen elkészített interjúkon túl egyébként is nagy szerepet szánnak az alkotók a korabeli felvételeknek.

watch?v=gG3sRBtaEiw Kásás Tamás úgy fogalmazott, eddig úgy gondolta, annyira nem hiányoznak neki a többiek, elvan a srácok nélkül, de amikor most ismét találkoztak így közösen, valamint elkezdte visszanézni az említett archív felvételeket, rájött arra, bizony újra jó velük együtt lenni.

Hasonlóan érez dr. Kiss Gergely is, aki azt mondta, minden díjnál és elismerésnél fontosabb neki, hogy a következő évben azért tehet, hogy egy méltó alkotás szülessen az utókor számára.

Madaras Norbert azt emelte ki, ha a jövő generációja tud tanulni ebből a filmből, ahogyan ő tanult a többiektől a válogatottba kerülésekor, már mindenképpen megérte megcsinálni a dokumentumfilmet, amelynek elkészítését egyébként a Nemzeti Filmintézet is támogatja. 
 
Kemény Dénessel, Varga Dénessel, Szécsi Zoltánnal és Zákonyi S. Tamással a sajtóesemény végén beszélgettünk.
Vízilabda hírek