cover image
Egyéb
Utánpótlás

Fiú U17-es Eb: büntetők után bronzérmes a magyar válogatott!

2021. szeptember 19. 17:42

A magyar válogatott 8-8 után 5 méteresekkel legyőzte Spanyolországot, ezzel megszerezte az érmet a máltai kontinenstornán!

A horvátok elleni nagyszerű siker (10-4) után nem sikerült az elődöntő Máltán Kiss Csaba együttesének. A fiúk a szerbek ellenében maradtak alul a döntőbe jutásért vívott mérkőzésen, kétségtelenül hatékonyabb volt a rivális játéka (ahogyan az korábban a szegedi Tiszavirág Kupán is látszódott).

U17-es válogatottunk mellesleg az U15-ös fiú és leány válogatott, az U20-as junior férfiválogatott, valamint két felnőttválogatottunk után jutott szintén a négy közé világversenyen - természetesen igyekeztek ezt éremmel megfejelni a srácok a máltai bronzmérkőzésen.

A spanyolok a görögöktől kaptak ki az elődöntőben (némi meglepetésre, hiszen a görögök épphogy le tudták győzni a nyolc közé jutásért Romániát, meg kellett nyerniük a zárónegyedet), nagy kérdés volt, melyik csapat lesz motiváltabb vasárnap délután.
 
A meccs előtt az 5. helyért Montenegró és Horvátország csatázott, végül 14-12-re nyertek a montenegróiak, a mérkőzésen a tornán a magyar bírói kart képviselő Kovács Cs. Tamás volt az egyik játékvezető.

Spanyolország szerezte meg a vezetést aztán a bronzmérkőzésen, majd Lopez a 3. percben akkor lőtte el a labdát a spanyol akció végén, amikor már nem számítottunk rá. Kicsit kapkodott a magyar válogatott támadásban, pontatlanok voltak a passzok.

A helyszínen szurkolt Gáll Péter, Vári Attila, Märcz Tamás és Székely Bulcsú is

A helyszínen szurkolt Gáll Péter, Vári Attila, Märcz Tamás és Székely Bulcsú is

Nagy Ákos bombagólja úgy kellett, mint egy falat kenyér a negyed utolsó előtti percében, és ő nyitotta a sort a második negyedben is, szintén nagy gól volt távolról, 2-2! Rögvest válaszoltak a spanyolok, mellesleg a kapusuk is nagyon jól védett, valahogy meg kellett törni a stabilitását.

Az 5. percben Szécsi Marcell szabadult el védőjétől középen, kapta a passzt, és közelről nem hibázott, 3-3. Rendre a rivális került előnybe, és egy emberelőnyt kihasználva 5-3-nál ismét kettővel tartott előrébb. Sajnos a következő akciónál az emberfórt egy eladott labdával indítottuk, így nem sikerült a nagyszünetig csökkenteni a különbséget.
 
Nagy Ákos nem törte meg a sorozatot, a harmadik negyed első magyar gólja is az övé volt (4-5), majd Gyapjas Viktor védett fontosat. Jött a fór a másik oldalon, és egy fantasztikus Szépfalvi Gergely-góllal egyenlített a magyar csapat. Már veszni látszott az akció, visszaszereztük a labdát, Gergő pedig szép mozdulattal tette be azt a kapuba. Kétszer is megvolt az esély a vezetés megszerzésére, de jött egy spanyol fór, Frigola egyedül kapta a passzt és nem hibázott.

Kiharcoltunk viszont egy büntetőt kisvártatva, Gaszt Roland értékesítette, megjósolhatatlan volt, merre billen a mérleg a meccs végén. 26 másodperccel a negyed vége előtt középről húzott be egy fórt Ivaylov (6-7), és bár volt még egy támadásra idő, elvették a labdát a játékvezetők. Egygólos hátrányból következhetett a zárónegyed.
 
"Gyerünk, srácok, megcsináljuk! - szólt a biztatás a fiúknak az utolsó etap előtt, ebben bíztunk mi is. Nem jött jól Perez gólja egy lehetelfinom passz után, de Barics Bence rögvest válaszolt, visszaállt a mínusz egy.

Időt kért Kiss Csaba, midőn 4:45-tel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, a fórt azonban elhibázta a csapat egy rossz keresztpassz miatt. Kontra jött aztán szerencsénkre, de másodszorra a spanyol kapus volt a helyén. Ahogyan Gyapjas Viktor is a másik oldalon, ráadásul már kettős hátrányban védett (Nagy Ákos mellesleg kipontozódott).

Gaszt Roland szinte az alapvonalról lőtt aztán gólt, pazar volt, ezzel egyenlített 1:09-cel a vége előtt. Az utolsó perc egy Gyapjas-védéssel indult, támadhatott a magyar csapat a vezetésért, a lehető legjobbkor. Jött is két lövés, de gól már nem született, következhettek a büntetők.
 
A spanyolok kezdték a büntetőket, a második lövőjük eszén járt túl Gyapjas Viktor, előtte Gaszt Roland, utána Mészáros Bálint volt pontos. Bede Marcell is belőtte, ahogyan Szépfalvi Gergely is, nyeregben voltunk. Ionescu Erik sem hibázott, ez pedig azt jelenti, hogy a magyar válogatott megszerezte a bronzérmet a máltai Európa-bajnokságon.
 
Kiss Csaba szövetségi edző elégedetten összegzett:

"A srácoknak azt mondtam a meccs végén, hogy nagyon-nagyon büszke vagyok rájuk. Ez a csapat két éve is a dobogón állt, akkor a legtetején, és ha a két világversenyt nézzük, összesen egy meccsen kapott ki a csapat a rendes játékidőben, most, a szerbek elleni elődöntőben. Semmiképp sem mondanám tehát kudarcnak a bronzérmet, sőt. Nem játszottunk jól a mai meccsen, sokat hibáztunk elöl, a meccs elején hátul is, de valahogy a szívük átlendítette őket a hibákon. A végén már voltak klasszis egyéni megoldások is, amik kellettek, hogy egyenlíteni tudjunk. Utána már az éreztem, hogy a lélektani előny nálunk lesz az ötméteres párbajban.

Egy világverseny végén mindig két csapat nagyon boldog: a győztes és a bronzérmes, hiszen a bronzot meg kell szerezni, az ezüstöt pedig az kapja, aki vereséget szenved a döntőben. A meccs előtt azt mondtuk a fiúknak, igenis van értéke egy bronzéremnek, nem is kicsi, hiszen mindig azt kell megszerezni, amit éppen meg lehet. Bízom benne, hogy ez az érem egy visszaigazolás a számukra, hogy megéri dolgozni. Hosszú felkészülésen vagyunk túl, úgy érkeztünk erre az Európa-bajnokságra, és amiatt nagyon örülök, hogy a fiúk tényleg mindent kiadtak magukból. Az utolsó meccs utolsó negyedében is az utolsó erejüket mozgósították, két kettős emberhátrányt is kivédekeztünk a mérkőzés során. Ezek akarati kérdések, és a fiúk nagyon akarták a győzelmet. Bár a spanyolok félig már fogták az érmet a kezükben, mégis azt mondom, így utólag, hogy megérdemelten szereztük meg, és örülök, hogy a fiúk örülnek. Számomra is kedves helyre kerül ez az érem, mert megszerettem a srácokat az elmúlt hónapokban, nagyra értékelem a közös munkát."

 
A döntőt egyébként Szerbia nyerte, miután 10-6-ra legyőzte Görögországot. A torna legjobb kapusa Gyapjas Viktor, gólkirálya Nagy Ákos lett.

nagyakosgolkiraly.jpgFiú U17-es Európa-bajnokság, Málta, bronzmérkőzés:

Magyarország-Spanyolország 8-8 (1-2, 2-3, 3-2, 2-1 - 5 méteresekkel: 5-4)
Gólszerzők:
Nagy Á. 3, Gaszt 2, Szépfalvi, Szécsi, Barics, illetve Frigola 2, Castro 2, Perez 2, Ivaylov, Lopez
(A teljes jegyzőkönyv: itt)
 
A 7. helyért:
Hollandia-Olaszország 11-9

Az 5. helyért:
Horvátország-Montenegró 12-14 
 
A döntőben:
Szerbia-Görögország 10-6 
 
Az Európa-bajnokság teljes eredménysora: itt található.
u17csaopatkep_m.jpg
A magyar válogatott kerete:


Kapusok:
Csite Loránd (Honvéd), Gyapjas Viktor (FTC)

Mezőnyjátékosok: Balogh Botond (BVSC), Barics Bence (UVSE), Bede Marcell (KSI), Gaszt Roland (Pécs), Ionescu Erik (UVSE), Iriczfalvi Gabor (KSI), Kis Ferenc Ágoston (Debrecen), Mészáros Balint (BVSC), Nagy Ákos (KSI), Szalai Péter (KSI), Szécsi Marcell (UVSE), Szépfalvi Gergely (KSI), Varga Vince (FTC)

(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

Szövetségi kapitány: Cseh Sándor. Szövetségi vezetőedző: Kiss Csaba. Edző: Lehmann István. Kapusedző: Bisztritsányi Dávid
Vízilabda hírek
Utánpótlás
U17