cover image
Egyéb
Utánpótlás

Fiú U17-es Eb: pazar védekezés, elődöntőben a magyar válogatott!

2021. szeptember 16. 18:04

Legyőzte Horvátországot a máltai Európa-bajnokságon a Kiss Csaba szövetségi edző által irányított magyar csapat, így készülhet a Szerbia elleni elődöntőre.

A szakvezetés a csoportkörök után sejtette, hogy a horvát válogatott lesz az ellenfél, függetlenül attól, hogy a horvátok riválisától, a grúzoktól sokat vártak, már csak fizikai adottságaik okán is. Nos, nem szenvedtek végül a horvátok, 17-4-re győztek, így simábban igazolódott a papírforma.

A mieink szabadnaposak voltak szerdán, két edzéssel készültek a negyeddöntőre. Amelyek közül az elsőn majdnem meglepetés született, Hollandia ugyanis az olaszok legyőzése és Montenegró megszorongatása után majdnem elkapta Szerbiát is, a szerbek csak 11-10-re győztek, s várhatták a mi mérkőzésünk eredményét - merthogy ellenük következhet majd az elődöntő.

A másodikon aztán döntetlenre végzett Spanyolország és Olaszország, akárcsak a prágai U20-as vb-n, a büntetőknél a spanyolok voltak jobbak.

Lövések nélkül fejeződtek be az első akciók  a mi mérkőzésünkön, majd a "nincs centerpassz" intelmet hallhattuk többször is a magyar kispadtól. Rövid időn belül háromszor is megkínáltuk aztán kapásoldalról a horvátok kapusát, Mauro Cubranicot, miközben hátul többször is labdát szereztek a fiúk.

Nagyszerű befordulás után Szalai Péter góljával szerezte meg a vezetést a magyar válogatott a negyedik percben. Megúszott kisvártatva a rivális két támadással később, a lövés előtt 5 méterest érően szabálytalankodtunk. Jól tettük, mert a büntetőt védte Gyapjas Viktor. Az ismétlést már nem tudta hárítani (hiszen kiállították), hogy aztán kimaradjon egy ígéretes fórunk a másik oldalon.

Bede Marcell vette vissza a vezetést, majd jött egy labszerzés, és megtartottuk az előnyt az első szünetre (2-1).

Jó volt látni, hogy összeszedetten játszott a csapat, miközben a lelátóról is érkezett a biztatás a fiúknak. A negyed 3. percében a csapatkapitány, Gaszt Roland lőtt nagy gólt emberelőnyben, először volt két gól az előnyünk. Sőt, Szalai Péter akcióból talált be szintén messziről, 4-1, pazarul nézett ki az eredményjelző a meccs derekához közeledve.

Továbbra is remekül védekezett a magyar válogatott, majd a negyed felénél 5 méterest harcolt ki, amit viszont elhibázott Szalai Péter, az ismétlést Nagy Ákos bevágta, 5-1!

Ez volt az állás a nagyszünetben, bizakodva várhattuk a folytatást!
 
Tanítanivaló volt a magyar csapat védekezése, Gyapjas Viktor is elemében volt, és az sem törte meg a mieinket, hogy szépítettek a horvátok, hiszen Nagy Ákos azonnal válaszolt rá: 6-2! Sőt, Szécsi Marcell is megmutatta magát, menetelt a magyar válogatott az Eb-elődöntő felé.
 
Nagyon kellett az utolsó horvát akciónál az újabb védés, és a kipattanó kipöckölése, jobb volt 7-3-ról, semmint 7-4-ről várni a zárónegyedet.
 
Nagy Ákos higgadt emberelőnybefejezésével indult a negyedik negyed (szép ejtés volt egy gyors visszapassz után), majd Szépfalvi Gergely bombagóljával folytatódott: 9-3-nál már nyugodtan kijelenthettük: eldőlt a mérkőzés. Minden bejött a mieinknek, és ezt nagyszerű volt látni.

A vége tehát gyönyörű győzelem, az elődöntőben következhet Szerbia!

A helyszínen szurkolt a csapatnak Vári Attila, az MVLSZ elnöke, Gáll Péter főtitkár, ahogyan ott van a helyszínen dr. Molnár Tamás, mint a LEN Technikai Bizottságának tagja.

Vári Attila szakmai egyeztetést folytatott a máltai vizes sportok szövetségének (Aquatic Sports Association of Malta) elnökével, Joe Caruana Curannal, a két szervezet között kiváló, baráti a kapcsolat.

vari_valaki_malta.jpg
Kiss Csaba szövetségi edző értékelése:

"Nehéz lenne hibát találni a csapat játékában, természetesen abszolút elégedett vagyok. Fantasztikus kapusteljesítményt láthattunk, ez volt az alapja a győzelemnek, valamint az, hogy a fiúk rengeteg energiát mozgósítottak akkor, amikor éppen nem sikerült egy támadás és vissza kellett érni. Az látszódott a partról, hogy baromi erős a csapategység, és ez mindenféle nehézségen átlendítette a fiúkat, akkor is, ha valaki nagyon fáradt volt. A bajtársiasság volt a kulcs, és ez lehet a folytatásban is a fegyverünk. Természetesen elfáradtak a fiúk, van 24 óránk arra, hogy regenerálódjunk, és a szerbek ellen mindent megtegyünk a győzelemért. Nem lepett meg, hogy ennyire egységesek voltunk, mi azért a kollégáimmal az egész nyarat a csapattal töltöttük és pontosan tudtuk, hogy a felkészülési tornán nem a valós tudásukat mutatták a fiúk. Még itt az Eb-n is folyamatosan javulunk, meccsről meccsre jobb a játék, ezt a németek ellen is láthattuk, érezhettük. Annak ellenére, hogy ma nagyon stimmelt minden, hiszek abban, hogy ennél is van még feljebb."
 
Gaszt Roland csapatkapitány:

"Először is gratulálok a csapatnak, nagyon egyben voltunk. Bevallom, kicsit szorosabb eredményre számítottam, mind a horvátországi edzőtáborunk, mind a szegedi Tiszavirág Kupa alapján. Úgy érzem, a horvátok és a szerbek is talán Szegeden voltak a csúcson, ők kevésbé tudtak talán fejlődni tovább. Nekünk akkor nem jött ki a lépés, most viszont összeálltunk, és azt hiszem, visszanyertük a két évvel ezelőtti formánkat. Szívvel, lélekkel küzdöttünk egymásért. Nagyon nagy erőt és plusz motivációt ad nekünk, hogy a negyeddöntők közül mi arattuk a legmagabiztosabb sikert. Nagyon kemény meccsre számítok a szerbek ellen, akikkel fóroztunk egyébként a szerdai egyik edzésen. Hasonló szinten vannak, de mindent meg fogunk tenni, hogy legyőzzük őket."


Fiú U17-es Eb, Málta, negyeddöntő:
Horvátország-Magyarország 4-10 (1-2, 0-3, 2-2, 1-3)
Gólszerzők
: Mozara 2, Jankovic, illetve Nagy Á. 3, Szalai 2, Bede 2, Gaszt, Szécsi, Szépfalvi
(A teljes jegyzőkönyv: itt)

A további negyeddöntőkben:
Hollandia-Szerbia 10-11 (1-1, 2-1, 2-4, 5-5)
Olaszország-Spanyolország 10-10 (1-3, 2-2, 4-1, 3-4 - 5 méteresekkel 3-4)
Görögország-Montenegró 11-10 (2-2, 3-3, 4-6, 3-0)

A 9-12. helyért:
Németország-Grúzia 11-9 (3-2, 1-1, 3-3, 4-3)
Oroszország-Románia 17-8 (4-5, 2-1, 3-1, 8-1)

Az elődöntőben:
Szerbia-Magyarország
Spanyolország-Görögország

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Csite Loránd (Honvéd), Gyapjas Viktor (FTC)

Mezőnyjátékosok: Balogh Botond (BVSC), Barics Bence (UVSE), Bede Marcell (KSI), Gaszt Roland (Pécs), Ionescu Erik (UVSE), Iriczfalvi Gabor (KSI), Kis Ferenc Ágoston (Debrecen), Mészáros Balint (BVSC), Nagy Ákos (KSI), Szalai Péter (KSI), Szécsi Marcell (UVSE), Szépfalvi Gergely (KSI), Varga Vince (FTC)

(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

Szövetségi kapitány: Cseh Sándor. Szövetségi vezetőedző: Kiss Csaba. Edző: Lehmann István. Kapusedző: Bisztritsányi Dávid
 
-ds-
Vízilabda hírek
Utánpótlás