cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Tokió 2020: vissza kell vágni a görögöknek a döntőhöz!

2021. augusztus 5. 17:56

Férfiválogatottunk magyar idő szerint pénteken, 8:30-tól (helyi idő szerint 15:30) Görögország ellen játszik a XXXII. Nyári Olimpiai Játékok döntőjébe jutásért.

Visszatérnek a fiúk a délutáni programba: a horvátok elleni esti főmeccs után ismét kora délután játszik a válogatott, méghozzá az utóbbi évek legfontosabb mérkőzését. Persze, az előző is az volt, és a következő is az lesz.

Mindenesetre hatalmas lehetőség kapujában áll Märcz Tamás csapata, és látva a fiúkat, hajlunk afelé, hogy ezt a lehetőséget meg is ragadják majd. De nem jósolunk, nem vagyunk erre hivatottak, egyszerűen csak szurkolunk a mieinknek. Akik pontosan tudják a dolgukat.

Például azt is tudják, hogy egy erős görög válogatott lesz a rivális, amely le is győzte a csapatunkat a csoportkör első játéknapján. S akik ilyen nyilatkozatokat tettek a Montenegró elleni negyeddöntő (10-4) után:

„Ott vagyunk a négyben, de nem szeretnénk itt megállni, szenvedéllyel játszunk, ez a mi erőnk" - fogalmazott Theodoros Vlachos szövetségi kapitány.

A Ferencvárost elhagyó Ioannis Fountoulis így fogalmazott:

„Nagyon speciális a légkör ebben a csapatban, és nagyon büszke vagyok arra, hogy én vagyok a csapatkapitánya ennek a társaságnak. Különleges kapcsolat van a játékosok között a medencén kívül is, ez tesz minket erőssé."

No, de a mieinket sem szabad félteni, sőt!

Vámos Márton például remek gólokat lőtt a horvátok ellen, és ráadásul nem is fáradt el:

„Jól bírtam magam is, a csapat is, erre lehet alapozni a görögök ellen. Nyugodtan mondhatom, hogy fizikálisan remek állapotban vagyunk."

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Erre valóban szükség lesz, egy elődöntő mindig kemény, a görögök ellen rendre jelentős az előny-hátrány játék, mindenre fel kell készülni.

„Sokan mondták, hogy meglepetés volt, hogy megvertek minket az első nap, de aztán megmutatták, hogy ez nem is olyan meglepő” – fogalmazott Jansik Szilárd. – Ők és a spanyolok azok, akik nem kaptak ki eddig az olimpián, ez azért figyelmeztető. Iszonyatosan jó a védelmük, Montenegró ellen is brutálisan jól védekeztek, erre is épül a játékuk. Ezt kell feltörnünk, és vissza is fogunk vágni!”

Märcz Tamás szövetségi kapitány pontosan tudja a receptet.

„Eddig sikerült a tornán azt megvalósítani, amit elképzeltünk, és szerintem a játékosok is így vannak ezzel, hozták azt, amit magukban megfogalmaztak korábban. Azt gondolom, elég jók vagyunk ahhoz, hogy legyőzzük a görögöket. Nem voltunk rosszak az első csoportmeccsen sem ellenük, akkor talán egy kicsit rajtunk múlt az a siker. Valaki, valami úgy akarta, hogy ezen az ágon legyünk, nincs bennem hiányérzet. Visszakaptuk őket, megvan a lehetőség, hogy bebizonyítsuk, jobbak vagyunk, és rajtuk keresztül el lehet jutni a döntőbe, szerintem képes a csapat erre. Az biztos, hogy a horvát meccshez hasonlóan most is nagyon kemény küzdelem lesz vízben."

A görögök a mieink elleni 10-9-es siker után 6-6-os döntetlent játszottak az olaszokkal, 10-9-re verték Japánt, 28-5-re Dél-Afrikát, 14-5-re az Egyesült Államokat, majd a negyeddöntőben fölényesen, 10-4-re Montenegrót.

„Letette a névjegyét a görög csapat ezen a tornán, fel kell kötnünk a gatyát. Sokan beszéltek itt a szerbekről, a spanyolokról, a horvátokról, aztán itt van az elődöntőben a görög csapat, amelyik egyébként egy kicsit defenzívebb játékstílust képvisel. Szeretik kevés gólon tartani az ellenfeleket, össze is állt a védelmük itt Tokióban, jól véd a kapusuk is. De mi sem panaszkodhatunk. Nagyon nehéz lesz, talán a legintelligensebb és legtudatosabb játékot játsszák a görögök, nagyon türelmesek, kivárják a megfelelő alkalmat a góllövésre. A legjobbunkat kell nyújtanunk, hogy bejussunk a döntőbe" - fogalmazott a kapitány.

Märcz Tamás szerint kérdés lesz, hogy milyen játékvezetői felfogás lesz, nos, az amerikai Goldenberg és az orosz Vojvodin tud majd erre a kérdésre válaszolni pénteken este.

A görögökkel az olimpiák történetében 10 alkalommal is találkoztunk. Rögtön az első meccs, 1972-ben rosszul sikerült (1-5), utána viszont 8 győzelem és 1 döntetlen a mérleg - mármint a mostani tokiói csoportmeccsig. Rióban 12-10-re nyertünk egyébként ellenük.
 
2021. augusztus 6., péntek - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
Elődöntő

8.30: Görögország-Magyarország
12:50: Szerbia-Spanyolország
Az 5-8. helyért
7.00: Montenegró-Horvátország
11.20: Olaszország-Egyesült Államok
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott