cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Märcz Tamás: „Nagyon boldog vagyok, van mit kitenni az ablakba!”

2021. augusztus 4. 16:03

A férfiválogatott szövetségi kapitánya nagyon örül annak, hogy a fiúk megmutatták, tudnak védekezni, gólt lőni és nyerni. Nem mindig olyan egyszerű ezt így együtt abszolválni, de a Horvátország elleni tokiói negyeddöntőben sikerült. Helyszíni értékelés a kapitánytól.

Bíró Attilához hasonlóan Märcz Tamás szövetségi kapitány is elégedetten sétálhatott a rá váró újságírók elé a tokiói olimpia negyeddöntője után. Ennek mind ők, mind mi örültünk, ahogyan a két válogatott, úgy a zsurnaliszták is erre a meccsre hegyezik ki (a ma már nem igazán létező) ceruzáikat.  

Sokkal felszabadítóbb ezeket a sorokat pötyögni a laptopon, mintsem arról értekezni, mit lehet kezdeni az 5-8. helyért vívott mérkőzéseken. Mi erről már nem fogunk írni, és ezt a remek csapatjátéknak és még remekebb egyéni teljesítményeknek köszönhetjük.

A horvátok elleni 15-11-es sikerről itt írtunk részletesen, s arról érdeklődtünk Märcz Tamásnál, nagyjából az történt-e a medencében, amire számított vagy valami más.

„Nehéz megjósolni előre, hogy milyen típusú meccs lesz az aktuális. Az olaszok ellen kevés gól esett, most sokgólos mérkőzést játszottunk. Tudtuk, hogy két olyan játékvezető fúj majd, akik nagyon gyorsan megítélik azt, amit éppen az adott pillanatban látnak. Így is lett és ennek volt a következménye, hogy sok kontrafault, sok kiállítás volt mindkét oldalon, emiatt elég nagy iramú találkozó lett belőle. Végül is az történt a végén, amit szerettünk volna, hiszen nyertünk, ugyanakkor nem tudtuk előre, hogy milyen forgatókönyv lesz. Bár a meccs előtt közvetlenül azt mondtam az M4 Sport riporterének, hogy hárommal nyerünk, amiről én is tudtam, hogy adott esetben egy merész jóslat. Elvégre egy borzasztóan jó horvát csapat volt az ellenfél, akik azért okoztak is kellemetlen perceket nekünk támadásban. Túl kellett lőni őket a mi támadásaink során ahhoz, hogy ezúttal egy gólgazdag mérkőzésen győzzünk és így jussunk be a döntőbe."

Ez sikerült, 15 gólt kapott Bijac kapus, akit ugye nem tudott tehermentesíteni Tucak mester, hiszen hozzánk hasonlóan a rivális is egy kapust nevezett a meccsre.

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

„Nagyon boldog vagyok, és nagyon örülök, hogy ilyenfajta teljesítményt tettek le a fiúk az asztalra. Megmutatták, hogy nagyon tudnak védekezni, nagyon tudnak gólt lőni, és megmutatták, hogy tudnak nyerni. Összeszedett játék volt a mai, ami megadja az önbizalmat a következő lépcsőfokra, a görögök ellen. Van mit kitenni az ablakba, ami kicsit ráijeszthet a következő ellenfeleinkre" - fogalmazott a kapitány.

„Próbáltam én és a játékosok is úgy nekimenni a meccsnek, hogy ne legyen már olyan feszültség bennünk, ami nem egészséges. Természetesen tudjuk, hova vezethet egy negyeddöntő: adott esetben az 5-8. helyért vívott mérkőzésekig, ami mindig kellemetlen és egy magyar csapat számára mindig csalódás. Másoknak nem feltétlenül, de nekünk igen. Ne feledjük, hogy borzasztóan erős csapatok maradtak ma alul az összes negyeddöntőben. Most levesz egy kis terhet a győzelem, ez természetes, de úgy láttam, nagyon jól viselték a nyomást a fiúk eddig, jól kezeltük az itt megmutatkozó feszültséget az elmúlt napokban, hetekben. Igyekeztünk csúcsosítani a formát. Nem mondom, hogy minden úgy működött, ahogy kellett volna, leginkább arra kell figyelni, hogy amiko előnyben vagyunk, ne adjunk ajándéklehetőséget az ellenfélnek a felzárkózásra. Ma olyan erősek voltunk, hogy ez is belefért, ezt is túléltük."

Naná, hogy megkérdeztük a kapitányt Manhercz Krisztián szédületes teljesítményéről is, Manó ugyanis 7 gólt repesztett, ezzel alighanem magyar rekordot döntött az olimpiák történetében (még egy kicsit kutakodunk, volt-e hasonló korábban).

„Mondhatom, hogy kicsit haragszom rá, ugyanis nem tartotta be az edzői utasítást. Arra kértem, hogy legyen 3-4 lövése abból két-három gól. Most nagyon csúnyán becsapott, hogy nyolcszor kapura lőtt, amiből 7 gól lett. De azért az arányokat nagyjából eltalálta" - mosolygott Märcz Tamás, aki alighanem pontosan ilyen eredményes „fegyelmezetlenségekre" vágyik csapata tagjaitól.
 
XXXII. Nyári Olimpiai Játékok, Tokió
Férfi vízilabda
Augusztus 4., szerda
Negyeddöntő

Magyarország-Horvátország 15-11 (2-3, 5-2, 4-3, 4-3)
Tatsumi Water Polo Center, vezette:
Dervieux (francia), Ohme (német)

Magyarország: Nagy V. - Manhercz 7, Vámos 2, Jansik Sz. 1, Erdélyi 1, Varga D. 2, Mezei. Csere: Angyal 1, Zalánki 1, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Horvátország: Bijac - Macan, Jokovic 1, Bukic 4, Vukicevic 1, Milos 1, Vrlic. Csere: Fatovic 1, Loncar 1, Buslje, Obradovic 2, Garcia. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

További negyeddöntős eredmények

Egyesült Államok-Spanyolország 8-12 (3-3, 3-3, 0-1, 2-5)
Gólszerzők:
Daube 3, Obert 2, Cupido 1, Hallock 1, Bowen 1, ill. Munarriz 2, Granados 2, Sanahuja 2, Fernandez 2, de Toro 1, Tahull 1, Perrone 1, Mallarach 1

Görögország-Montenegró 10-4 (1-0, 2-1, 3-1, 4-2)
Gólszerzők:
Genidounias 5, Kapotsis 1, Fountoulis 1, Papanastasiou 1, Argyropoulos 1, Gkiouvetsis 1, ill. Ivovics 2, Brguljan 1, Csucskovics 1,

Olaszország-Szerbia 6-10 (2-5, 1-4, 1-0, 2-1)
Gólszerzők:
N. Presciutti 2, di Fulvio 1, Luongo 1, Figari 1, Bodegas 1, ill. Filipovics 3, Mandics 2, Sz. Rasovics 2, Prleinovics 2, Dedovics 1

2021. augusztus 6., péntek - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
Elődöntő

8.30: Görögország-Magyarország
12:50: Szerbia-Spanyolország
Az 5-8. helyért
7.00: Montenegró-Horvátország
11.20: Olaszország-Egyesült Államok
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokió 2020
tokió 2021
Férfi válogatott