cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

TOKIÓ 2020: Kezdés a görögökkel - „Készen állunk a feladatra!"

2021. július 24. 8:35

Férfiválogatottunk magyar idő szerint vasárnap 4:30-kor kezdi meg olimpiai szereplését. Märcz Tamás csapatának felkészülése jól sikerült, így mindenki optimistán várja a tornát. Szombaton délelőtt a bemelegítőmedencében edzett, délután a faluban készült a csapat, amely a születésnapos Nagy Viktort is köszöntötte.

- Mikor is?
- Jó kérdés, várj, számoljunk!


Ha nem is szó szerinti idézettel, de valahogy így nézett ki egy rövid tokiói beszélgetés részlete Märcz Tamás és Thedoros Vlachos között. Merthogy a kedélyesen elbeszélgető két szakember éppen azt „nyomozta" közösen, hogy a két válogatott mikor játszott egymással utoljára tétmeccset.

Nos, vissza kellett menni az időben alaposan, egészen a számunkra emlékezetes, 2017-es világbajnokságig, amelynek elődöntőjében csatázott egymással a két alakulat. Akkor fantasztikus védekezéssel, Nagy Viktor bravúrjaival 7-5-re nyertünk; kell-e mondani, az eredménnyel most is kiegyeznénk.

Apropó, világbajnok kapusunk születésnapját ünnepli szombaton, miként Märcz Tamás megjegyezte: „A csapat természetesen köszöntötte őt."

Az említett vb-elődöntős összecsapáson részvevők közül kilencen vannak tőlünk itt az olimpián, nyolcan a görögöktől, ami jól mutatja mindkét oldal stabilitását. Ahogy kapitányunk mondta: „Az eltelt időben, az olimpiai ciklusban több poszton erősödtek, miképpen mi is, így kijelenthető, két erősebb együttes mérkőzése következik. Nehéz ellenfél jön velünk szembe, ha nem is játszottunk velük mostanában, láttuk, senki sem játszik velük könnyű meccset. Ha nem figyel valaki oda ellenük már az elejétől, rossz mederbe kerülhet - így adott számunkra a feladat. Természetesen jól ismerjük őket akár a magyar bajnokságból - gondolok itt Founuolisra vagy a korábban nálunk szereplő Vlachopoulosra -, vagy más különböző, nemzetközi színtéren szereplő klubcsapatból."
 
Az első ellenfél amúgy csak most került előtérbe, merthogy eddig értelemszerűen a saját felkészülésévek volt elfoglalva a csapat. Mindez jól sikerült, a tochigi edzőtáborban is rendben mentek a dolgok, a tokiói átutazással sem volt probléma. „Csupán a versenymedencében való edzésre nem kaptunk lehetőséget, így a mellette lévő melegítő medencében készültünk. Ma délelőtt egymagunk voltunk, mert a szerbek nem jöttek, így több lehetőségünk is volt az uszodában."
 
A görög válogatott védekezése, és jó emberfóros játéka került fókuszba - ahogyan Märcz Tamás megjegyezte: „Nagy lövőik vannak, balkezes nélkül is veszélyesek a jobb oldalról, az új generációjuk is erős, nem véletlen nyernek korosztályos világbajnokságokat. Mindez figyelemeztető jel számunkra, ettől függetlenül természetesen a tiszteleten túl ijedtség nincs, bízunk magunkban."
 
Kérdés még, hogy a kapitány a 13-as keretből melyik 12 játékost nevezi a mérkőzésre - ezt adott napon helyi idő szerint 8:30-ig kell megtennie. A terv természetesen megvan.
 
S hogy az olimpiai bemutatkozás milyen érzéseket vált ki a szakemberből? „Túlpörögve nem érzem magam és a csapatot sem, megfelelő lelkiállapotban várjuk, hogy elkezdődjék végre a torna. Természetesen fontos pillanat lesz az életemben, nem tagadom, ugyanakkor a legfontosabb, hogy végre eljutottunk végre közösen idáig. Az intenzitást fokoztuk az elmúlt időszakban, azt várom, hogy meccsről meccsre fejlődjünk majd a következő napokban. Készen állunk a rajtra!"
 
A férfiválogatott olimpiai kerete:
Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
 
XXXII. NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK, TOKIÓ
Férfi vízilabda
Július 25., vasárnap
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ - magyar idő szerint (Tokióban 7 órával előrébb járnak)
A-CSOPORT
03.00: Dél-Afrika-Olaszország
04.30: Magyarország-Görögország
07.00: Egyesült Államok-Japán
B-CSOPORT
08.30: Ausztrália-Montenegró
11.20: Szerbia-Spanyolország
12.50: Horvátország-Kazahsztán
 
OLIMPIAI STATISZTIKA (Pucz Péter gyűjtése)
1972 Magyarország-Görögország 6-1
1980 Magyarország-Görögország 8-5
1988 Magyarország-Görögország 12-10
1992 Magyarország-Görögország 12-7
1996 Magyarország-Görögország 12-8
2000 Magyarország-Görögország 7-4
2008 Magyarország-Görögország 17-6
2016 Magyarország-Görögország 8-8
2016 Magyarország-Görögország 12-10

Mérleg - Magyarország 
8  győzelem 1 döntetlen 0 vereség 94-59

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
tokio2020