cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Világbajnoki elődöntős ifi válogatottunk!

2016. szeptember 1. 17:59

Az U18-as vb negyeddöntőjében Horkai György csapata drámai csatában, 5 méteresekkel verte Görögországot!

A legfontosabb mérkőzéshez érkezett el csütörtökön az U18-as válogatott Podgoricában. Mindig a negyeddöntő a legfontosabb ugyanis, ekkor dől el, hogy az éremszerzés, jó esetben az aranyérem, vagy legfeljebb az 5. hely megszerzése lebeghet a szemek előtt a folytatásban.

A montenegrói vb-n eddig négy meccset játszott a válogatott: előbb kikapott Montenegrótól a nyitónapon, majd megverte a brazilokat, hogy aztán az olaszok ellen már meggyőző, profi játékkal győzzön. Ezután jött a szerdai, Japán elleni negyeddöntő, amelyet ha nehezen is, de hoztak a fiúk.

A görögökkel a felkészülési időszak során éppúgy találkoztunk, mint tavaly nyáron Bakuban, az Európa Játékok negyeddöntőjében. Akkor 10-10-re végződött a rendes játékidő, a végén Burián Gergő betalált, de 2 méter miatt nem adták meg a gólt a játékvezetők. A büntetők során a mieink Korbán Richárd révén rögtön hibáztak, és ez az egyetlen előny meg is maradt a görögöknek a végére, ők mentek a négy közé.

Most mindenkit a visszavágás vágya fűtött, így mentünk hát neki a találkozónak.

A jó nevű Grigorios Giannopoulos szabaddobás-góljával nyitottak a görögök (0-1 – a mi szempontunkból jelezzük az eredményt a tudósításunkban), ő Bakuban 5 gólt lőtt azon a bizonyos meccsen. A harmadik percben ezúttal már kettőnél járt, ismét akciógóllal jelentkezett tehát az ellenfél (0-2), hogy aztán Nagy Ádám kiállítása után már éppen akciógólt érően Papanastasiou is betaláljon, elég rosszul indult a meccs.

Kósa Balázs törte meg a jeget, mint egy falat kenyér kellett a gól a 4. percben (1-3). Vadovics Viktor betalált szabaddobásból, de kicsit közelről, sajnos, jogosan érvénytelenítették a találatot. Nem úgy fél perc múlva, akkor a világ végéről engedte el Viktor, beakadt, 2-3, közeledtünk. Ráadásul sikerült a blokknak menteni egy emberhátrányos helyzetben is, kezdtünk összeállni. Mégis görög gól következett egy emberelőnyös helyzetből, 2-4.

Sok kontrát ítéltek a mieink ellen, fórt keveset, de a negyed utolsó percében kaptunk egyet, Nagy Ádám meg értékesítette, 3-4. Kár, hogy a negyed végén kimaradt egy másik, egygólos hátrányban jöhetett az első kisszünet.

Kimaradt görög fórral indult a második negyed, majd a görög blokk mentett a másik oldalon, hogy aztán legnagyobb örömünkre egy centergólt érvénytelenítsenek a játékvezetők. Nagy Ádám parádés ejtése nem volt érvénytelen, sőt, ezzel egyenlítettünk, 4-4.

Mitöbb, jött Vadovics Viktor nagyszerű gólja akcióból, először vezetett a magyar csapat a 2. negyed 3. percében (5-4). Leszakadt az ég mindemellett, a zápor kissé megnehezítette a játékot, talán ennek is köszönhető, hogy mi is „bekaptunk” egy ejtést, 5-5.

6-5-ös magyar vezetésnél (Teleki András talált be középről) a játékvezetők félbeszakították a meccset a heves esőzés miatt, mert akkor már valóban nagyon esett.

Jó fél óra kényszerszünet után folytatódott a negyeddöntő – nyilván kérdés volt, kit zavart meg a pauza.

Nos, Nikolaidis azonnal egyenlített egy erős centergóllal, de jött Vadovics emberelőnyös találata (7-6), és egy pár másodperces kis kakaskodás, belefért. Egy gól volt az előnyünk a nagyszünetben.
 
A harmadik etapban is volt zápor, gólzápor, melynek során 9-7-re ment el a magyar csapat Vadovics Viktornak hála, de a görögök sem adták fel. Nikolaos Papasifakis két gólt szerzett egymás után, megint egál volt, 9-9, három perccel a harmadik negyed vége előtt.

Fekete Gergő akciógólja jelentette az újbóli magyar vezetést (10-9), majd jött Vadovics Viktor hatodik (!) gólja, ismét kettő volt az előny.

Ami aztán előbb három lett a negyed végére, köszönhetően Nagy Ádám emberelőnyös átlövésének (12-9), majd visszaállt kettőre egy görög 5 méterest követően. 12-10-ről jött az utolsó szakasz.
 
Görög góllal indult a zárónegyed, a jobb szélről zúdult a labda a magyar kapuba (12-11), majd egy kontra után nagyon egyedül maradt az ellenfél lövője középen, egyenlített az ellenfél, 12-12. Milyen őrület lesz itt a végén – sóhajtoztunk magunkban…

Nagy Ádám nyugtatott meg minket fórgóljával átmenetileg, majd Burián egy lefordulás után szerzett találatával még lentebb vitte a vérnyomásunkat. De csak egy kicsit azért, sok volt még hátra (14-12).

Emberelőnyből közeledett Görögország rögvest, majd Fekete Gergő lőtt egy kapufát, Bányai Márk meg fogott egy lövést, hogy aztán kénytelen legyen maga mögé nyúlni, megint egyenlő – ráadásul kimaradt egy fontos fórunk. Benne voltunk már az utolsó három percben, mikor újra kimaradt egy előnyünk, de jött egy parádés centergól Fekete Gergőtől, 15-14-re mentünk, 1:16-tal a vége előtt.
 
Kaptak egy fórt a görögök Sugár Péter kiállítása nyomán, de mentett a blokk és kapusunk együttes erővel. Aztán jött még egy görög akció, még egy fór, és 2 másodperccel a vége előtt Gardikas egyenlített... 15-15.
 
Horkai György még időt kért, sikerült is beütni a labdát a kapuba egy előrevágott passz után (lám-lám, volt értelme gyakorolni az utazás előtt nem sokkal még itthon), de a játékvezetők nem adták meg a gólt (később kiderült, valójában nem ért bele még egy magyar játékos elöl)...
 
Jöhettek a büntetők tehát - csakúgy, mint egy éve Bakuban.
 
A görögök kezdték, belőtték - 15-16.
Sugár Péter kihagyta - 15-16.
Bányai Márk megfogta a másodikat - 15-16.
Kósa Balázs belőtte - 16-16
Bányai megfogta a következőt is - 16-16
Vadovics belőtte - 16-17
Bement a görögök következő lövése - 17-17
Fekete Gergő belőtte - 17-18
És fölé az utolsó görög - 17-18

Világbajnoki elődöntős Magyarország! Szép volt, fiúk!


Horkai György szövetségi kapitány és három játékos értékelése itt olvasható!

Eredmény – U18-as világbajnokság, negyeddöntő:

1. Görögország-Magyarország 17-18 (4-3, 2-4, 4-5, 5-3 - 5 méteresekkel 2-3)
Gólszerzők:
Giannapoulos 5, Nikolaidis 3, Papasifakis 2, Gardikas 2, Gkiouvetsis 2, Papanastasiou, illetve Vadovics 6, Nagy Á. 4, Fekete 2, Kósa, Teleki, Burián
 
A további negyeddöntőkben:


2. Montenegró–Oroszország 13-10 (3-3, 4-3, 3-2, 3-2)
3. Ausztrália–Horvátország 13-14 (4-6, 3-1, 5-4, 1-3)
4. Szerbia-Olaszország 12-14 (3-1, 4-4, 2-1, 0-3 – 5 méteresekkel: 3-5)


További eredmények:

A 17-19. helyért:


Kolumbia-Dél-Afrikai Köztársaság 13-14 (2-1, 2-6, 2-2, 4-2 – 5 méteresekkel: 3-4)

A 13-16. helyért:

Kína-Brazília 7-21 (3-5, 0-6, 1-5, 3-5)
Kazahsztán-Egyiptom 7-13 (1-2, 1-3, 1-5, 4-3)

A 9-12. helyért:

Egyesült Államok-Japán 16-13 (3-4, 2-3, 4-1, 4-5 – 5 méteresekkel: 3-0)
Kanada-Spanyolország 12-18 (3-5, 0-4, 5-4, 4-5)


Az elődöntőben:

Szeptember 2., péntek


Magyarország-Horvátország – 19.40
Montenegró-Olaszország – 21.00
 
A vb meccseit itt lehet élőben nézni a stream segítségével.
 
 
-dobos-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
ifiválogatott
ifjusagi valogatott
podgorica
u18-as válogatott