cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Drámai vereség Bakuban, a görögök a négy között

2015. június 17. 12:41

Az 1. Európa Játékokon 5 méteresekkel győzött a görög válogatott Horkai György csapata ellen, amely így az 5. helyért mérkőzhet a folytatásban.

Bevezetés:

Meglehetősen erős görög válogatott vár a mieinkre, de ezt a minősítést még 5-6 csapattal kapcsolatban tudnánk használni – például az oroszok esetében, ők ugyanis a nyolc közé jutásért 11-8-ra verték Montenegrót, utóbbi válogatott nem jutott a 8 közé! Vagy ott vannak a spanyolok, akik a szerbeket verték a csoportkörben, hogy aztán az oroszokat egészen parádés játékkal győzzék le a négy közé jutásért a mi meccsünk előtt(úgy, hogy Vogel Gáborék három spanyolt is cserével állítottak ki, a meccs közepéig).

Ellenfelünk, a görög válogatott előbb 16-12-re verte a csoportban Montenegrót, majd a törökök ellen 11-3-as sikerrel jelentkeztek. Ezután egyetlen góllal alulmaradtak a horvátok ellen (12-13), így játszaniuk kellett a nyolc közé jutásért. Ott a franciák nem okoztak gondot (16-7).

Így jutottunk el a szerdai sorsdöntő mérkőzéshez, amelynek tétje hatalmas volt, ahogyan Horkai György fogalmazott a Románia elleni utolsó csoportmeccs alkalmával: életük, pályafutásuk legfontosabb mérkőzését játsszák a srácok, természetesen a tavaly Isztambulban világbajnoki címet szerző Nagy Ádám-Vadovics Viktor duó kivételével. Épp ők azok, akiknek a stabil játéka alapvető fontossággal bírt a görögök ellen.

A korábbi mérkőzésen a négy közé jutásért: 

Oroszország-Spanyolország 9-14 (4-3, 2-2, 2-6, 1-3)
watch?v=FvydgYqTWos&feature=youtu.be
Később:

Németország-Horvátország
Szerbia-Olaszország

Élő közvetítésünk itt kezdődik:
 
Tűző nap, nagy meleg (bár talán a korábbiaknál kevésbé nyomasztó) vezeti fel a mérkőzést, melyet megtekint a lány válogatottunk is, sajnos, szomorkásan (de a bemutatásnál már bizonyították, hogy hangosan), hiszen ők kikaptak Spanyolországtól, így csak az 5. helyért mennek a hollandokkal, ráadásul két nap pihenő után.
 
Katona Norbert, a csapat videóelemzője szerint a csapat rengeteget videózott az elmúlt napokban, hatalmas melót tett bele ebbe a mérkőzésbe (és persze az előzőekbe is), ennek remélhetőleg meg is lesz a pozitív hozadéka.
 
Vannak magyar drukkerek is, egy kisebb mag csoportosul a nagylelátón. A meccset az olasz Daniele Bianco és a román Radu Matache vezeti.

1. NEGYED:

1. PERC: A magyar csapat kezdője: Bányai Márk - Vadovics Viktor, Burián Gergő, Korbán Richárd, Nagy Ádám, Kósa Balázs, Teleki András! Kósa Balázs elhozta a labdát, az első lövés Vadovics Viktoré, Mantis kapus fölétolta. Kiállítás jött aztán, Nagy Ádám pedig be is lőtte a kapuba, 1-0! (a pályaválasztói pozícióval szemben az élőzés alatt mi vagyunk a hazai csapat, így mégiscsak jobban hangzik).
 
2. PERC: Kivédekezett görög akció, szépen indult a meccs, Vadovics lőtt mellé később. Az ukrán válogatott is a lelátón, ők a görögöknek drukkolnak, így örültek, amikor Gardikas a jobb szélről egyenlített, 1-1!
 
3. PERC: Víz alá vitte Korbán Richárd a labdát a spori szerint, jöhettek a görögök előre, Gardikas másodjára a jobb kapufa mellé lőtt. 
 
4. PERC: Teleki Andrásnak adta középre Vadovics, kiállítás járt érte, Nagy Ádám megint pontos volt! 2-1! Bányai Márk védte Papanastasiou lövését, kellett, fontos, hogy ő is elkapja a fonalat.
 
5. PERC: Emberelőnybe került a magyar csapat, a fórt most nem sikerült érvényesíteni, Vadovics lőtt mellé. A túloldalon átlőtte a falat Giannopoulos, kár volt érte, 2-2!
 
6. PERC: "Gyerünk, fiúk!" - jött a biztatás a magyar lányoktól, aztán egy szabaddobást túl közelről lőtt a hálóba Nagy Ádám, jöhettek a görögök. Nagy Ádámot szórták ki, majd az előnyt sajnos nagyon szépen játszották meg a görögök, Papasifakis adta középre, Nikolaidis pedig azonnal behúzta. 2-3!
 
7. PERC: Magyar labdavesztés után kontra következett, majd emberelőnybe kerültünk, Horkai György időt kért. Kardos Alexander adta el a labdát a fór során.
 
8. PERC: Szép labdaszerzést mutatott be Sebestyén Balázs, fontos volt, hogy így tett! Nagy Ádám elnézősen bepasszolta Fekete Gergőnek középre, ő befordult, és egyenlített! 3-3! Gergő a fiúmezőny második legfiatalabb tagja egyébként, erről ítt írtunk. A végén még közbe kellett avatkoznia Bányainak, 3-3 az első negyed vége.
 
2. NEGYED:

1. PERC: Higgadt eszmecsere után jöhetett a második ráúszás, most Sugár Péter ment a labdáért, el is hozta. Blokkoltak a görögök.  
 
2. PERC: Burián Gergő lőtt fölé, majd Papasifakis húzására ért oda Bányai Márk. Burián ismét lőtt aztán, a vízről kiszállt a labda a játéktérről.
 
3. PERC: Ötméterest kaptak a görögök, Korbán Richárd szabálytalankodott. Giannopoulos belőtte, 3-4! A túloldalon Vadovics Viktor vesztette el a labdát, majd Nikolaidis félcsavarját tolta fölé Bányai!
 
4. PERC: Kalargyros lőtt gólt, kettővel vezetnek a görögök, 3-5. Vadovics Viktor mozdult el a védőjétől, megkapta Buriántól, és betolta, centerből szinte, 4-5!
 
5. PERC: Újabb Bányai-védés, majd emberelőnybe kerültünk, Vadovics lövését most védte Mantis kapus. 

6. PERC: Papanastasiou ismét eredményes, megint kettővel vezetnek a görögök. Bányai helyett Dévai Kristóf érkezett a magyar kapuba. 4-6.
 
6. PERC: Fekete Gergő!! Kicsit szerencsés is volt a találat, de kit érdekel, 5-6! Nagy Ádámot másodszor állították ki, ez nem jó hír, időt kért aztán a görög kapitány az emberelőny előtt.
 
7. PERC: Dévai-védéssel zárult a fór utáni következő görög támadás, majd Vadovics adta be Telekinek, 5 méteres következett! Vadovics belőtte!! 6-6!
 
8. PERC: Görög kapufa, maradt 29 másodperc, egy magyar akció fért bele, Horkai mester időt kért. Itt van a meccsen a MOB küldöttsége is, Fábián László vezetésével, ők is drukkolnak a srácoknak. Nem jutottunk lövésig. 6-6 a félidő, szusszanás!
 
3. NEGYED: 

1. PERC: Miénk a harmadik ráúszás is. Burián Gergő küldte meg a labdát, de a görögök kapusa a helyén volt. Delagrammatakis ejt a kapufára, majd Burián a kapusba lőtt. 
 
2. PERC: Lefordultak a görögök, de megálltak jó helyzetben. Kardos Alexander lőtt kapufát.
 
3. PERC: Dévai Kristóf védett Giannopoulos lövése után, jól áll a lábán kapusunk. Fekete Gergő is! Burián Gergő úszott a jobb szélen, visszaadta Fekete Gergőnek, ő pedig megszerezte a vezetést a magyar csapatnak! 7-6!
 
4. PERC: Fölészállt a görög lövés, mint ahogyan Vadovics Viktor lövése is, igaz, a blokk segített a görögöknek. Vadót aztán kiállítják visszaúszás közben, Skoumpakis lőtte be, 7-7, utóbbi talált be. A másik oldalon Sebestyén lőtt a blokkba.
 
5. PERC: Mákunk volt, Papasifakis lőtt a kapufára. Aztán túl közelről lőtt szabaddobást a görög játékos, mehettünk előre, Kósa lövését védte Mantis. Kisvártatva piros lapot kapott az egyik görög edző a kispadról, nem tudjuk az okát.
 
7. PERC: Kósa Balázs lőtt kapufát, sajnos aztán a másik oldalon épp mellőle talált be Giannopoulos, ismét a görögöknél az előny, 7-8.
 
8. PERC: Fekete Gergőt próbáltuk megjátszani, a labda a görögöké lett. 2 másodperccel a negyed vége előtt emberelőnybe kerültek a görögök, egyedül hagyták a srácok Giannopoulost, belőtte. Ez volt negyedik gólja, a tornán a 15. Kétgólos hátrány az utolsó negyed előtt. 7-9!
 
4. NEGYED:
 
1. PERC: "Hajrá, magyarok!" - ordította a csapat a negyed előtt. Nos, hajrá! Sugár ment a labdáért, a miénk lett, Fekete Gergő nem tudta irányítani a labdát. A másik oldalon labdát csentünk.
 
2. PERC: Vadovics kapta középen, Mantis fogta az erős lövést, jól véd a görögök kapusa. Kardost állították ki aztán, szerencsére 2 métert fújtak! Vadovics lőtt a blokkba, majd Dévai mozdult ki szépen.
 
3. PERC: Nagy Ádám emberelőnyből! 8-9! Nagyon kellett, most gyorsan reagáltunk. A kéthibás Nagyot erre a negyedre érhetően visszahozta Horkai kapitány. Szép magyar védekezéssel folytatódott a meccs, majd emberelőnybe kerültünk, időkérés! Teleki András gyönyörű gólt lőtt, Nagy adta be neki, kiemelkedett, gól, 9-9!
 
4. PERC: Megint Giannopoulos, ismét a görögöknél az előny, 9-10. Telekivel szemben szabálytalankodtak, nincs síp. A másik oldalon nagyot védett Dévai!
 
6. PERC: Emberhátrányban Zerinváry szerzett labdát, majd Burián harcolt ki emberelőnyt, amelynek végén Nagy Ádám adta el a labdát.
 
7. PERC: Vadovics Viktor szabaddobásból egyenlít! 10-10
 
8. PERC: Labdát szerzünk! Burián belövi, de 2 méter. Görög kapufa fagyasztotta le az arcunkat, majd megszereztük a labdát, 5 méteresek következnek!!
 
5 méteresek:
 

Bányai Márk lesz a kapusunk a büntetőknél!

1. pár: Papanastasiou az első, belőtte, a másik oldalon Korbán Richárd kihagyta. 0-1!
2. pár: Nikolaidis belőtte, Vadovics Viktor bevágta! 1-2!
3. pár: Giannopoulos állt oda, előtte cserélni akart Horkai kapitány, belőtte a görög, de áll a játék! (Lehet ugyanis cserélni az 5 méteresek során.) Nem lőtték aztán újra, Dévai mindenesetre a következőnél már ott lesz. Nagy Ádám belőtte, 2-3!
4. pár: Gardikas állt oda, belőtte, Burián Gergő volt a másik lövő, belőtte, 3-4!
5. pár: Kalargyros belőtte, VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, ELŐDÖNTŐS GÖRÖGORSZÁG!
 
Reakciók később!
 
Eredmény – 1. Európa Játékok, egyben ifjúsági Európa-bajnokság, Baku:
Negyeddöntő, fiúk
Görögország–Magyarország 10–10 (3–3, 3–3, 3–1, 1–3) – ötméteresekkel 3-4
Baku, 400 néző. Vezette: Bianco (olasz), Matache (román)
GÖRÖGORSZÁG: Mantis – Gardikas 1, Kalis, Giannopoulos 5, Delagrammatikas, Alexiou, Papasifakis. Csere: Chondrokoukis, Kalargyros 1, Papanastiou 1, Nikolaidis 1, Skoumpakis 1. Szövetségi kapitány: Dimitrios Gravaritis
MAGYARORSZÁG: Bányai – Vadovics 3, Korbán, Nagy Á. 3, Burián, Teleki 1, Kósa. Csere: Zerinváry, Fekete 3, Kardos, Sugár, Sebestyén, Dévai (kapus). Szövetségi kapitány: Horkai György
Gól – emberelőnyből: 3/7, ill. 4/9
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1

További eredmények:

Negyeddöntők:

Oroszország–Spanyolország 9–14
Németország-Horvátország 12-18
Szerbia-Olaszország 8-7

Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
baku
európai játékok
ifjúsági válogatott horkai györgy
Fiú ifjúsági válogatott