cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Vb-elődöntős fiúk: „Az élet visszaadta, amit egyszer elvett”

2016. szeptember 1. 19:52

Jöjjenek a reakciók a hősies magyar siker után Podgoricából, az U18-as világbajnokságról.

Amint arról bő tudósításunkban írtunk, a magyar ifjúsági válogatott 15-15-ös rendes játékidőt követően 5 méteresekkel legyőzte Görögországot, ezzel bejutott a podgoricai világbajnokság elődöntőjébe.

A mieink egy évvel ezelőtt éppen Görögországtól kaptak ki 5 méteresekkel Bakuban, az Európa Játékok negyeddöntőjében. Most helyén volt a játékosok szíve (persze, ezzel akkor sem volt baj), higgadtak voltak, és így összejött a legjobb négy, éremért játszhatnak a srácok.

Horkai György azután nyilatkozott, hogy a csapat visszaért a szállodába.

"Idegtépő volt, az biztos. De az élet általában visszaadja azt, amit egyszer elvett, most is erről van szó, meg is beszéltük ezt a görögök edzőjével. Valahogy ez így fair most. Tavaly mi kaptunk ki 5 méteresekkel, akkor mi egyenlítettünk a végén. Most ők egyenlítettek, egy szerintem inkorrekt játékvezetői ítélet után. Az a szlovén bíró ítélt 3 másodperccel a vége előtt kiállítást, aki a legmesszebb volt az esettől, ráadásul megszereztük centerben a labdát. Aztán mi is betaláltunk, de a szabaddobás után nem ért bele senki a labdába, így érvénytelen volt a gól. Más kérdés egyébként, hogy kétszer is lezárhattuk volna a meccset a végén, ha kihasználjuk az emberelőnyeinket, de sajnos, nem így történt. Dehát gyerekekről beszélünk szinte, persze hogy benne van, hogy elbizonytalanodnak. 


Nyugtattam a fiúkat a büntetők előtt, de aztán én lettem ideges, mert a görög kapust négyszer vagy ötször kellett visszaállítani a helyére, Sugár Peti lövésénél is fél méterrel előrébbről indult neki a lövésnek. Ez szabálytalan. Mindenesetre nagyon örülök, hogy így alakult, Banya is remekül védett, nem mindig jár az élen a büntetők hárításában. Valahol ezt is el kell kezdeni, nem igaz? Nem kétséges, hogy a folytatásban sem tesszük majd fel a kezünket, bárki is jön velünk szemben, nyerni szeretnénk. Hiába jutottunk a négybe, ami az elsődleges cél volt, ilyenkor nyilvánvaló, hogy megfogalmazzuk az újabb célt, a következő meccset meg kell nyerni. Tavaly hetedik helyen zártunk, most az elődöntőben vagyunk, így az előrelépés már biztos. De evés közben jön meg az étvágy."

A mérkőzésen tehát két büntetőt is kivédett Bányai Márk. A KSI játékosa így értékelt a csütörtök esti vacsora után:
 
"A meccsen kicsit gyengén kezdtünk, hiszen az elején ellépett a görög csapat 3-0-ra. Aztán szép fokozatosan sikerült felzárkózni, sőt, az esőszünetnél már mi vezettünk. Utána fej fej mellett haladtunk és 1 másodpercel a vége előtt emberhátrányból gólt kaptunk. Szerencsére az 5 métereseknél háromszor is jó irányba ugrottam, és ebből kettőt sikerült is megfognom. Szerintem egyikünknek sem volt még ennyire kaotikus meccse eddigi pályafutása során. Nemrég vacsoráztunk, és igazából most kezdem csak felfogni a dolgokat, és azt hogy mit is hajtottunk végre."
 
A rendes játékidő végén Fekete Gergő villogott, fontos gólt szerzett, úgy tűnik, fejben nagyon ott tud lenni a kiélezett helyzetekben:
 
"Igazából elég régóta erre a meccsre, a negyeddöntőre készültünk. Hiszen meg akartuk mutatni, hogy a tavalyi hetedik helyünk az nem reális. Mikor megtudtuk, hogy a görögökkel játszunk, még inkább akartuk a sikert, hiszen visszavághattunk nekik. A negyedik negyed kicsit rémálomszerű volt nekem, nagyon feszült volt a hangulat az 5 méteresekhez érve. Vado nyugtatott minket, és biztatott, hogy a nagy számok törvénye alapján most eljöhet a mi időnk. Az elődöntőben ugyanilyen, ha nem még keményebb meccsre számítok." 
 
A meccsen hat gólig jutott Vadovics Viktor, ő így látta a meccset:

"Nagyon nagy küzdelem volt, de végül szerencsére, mi jutottunk tovább. A csapat hihetetlen nagy lélekkel állt oda a mérkőzéshez, és az első pár perc után sikerült majdnem végig előnyben maradni. Csak hát az utolsó másodpercekben sajnos ki tudtak egyenlíteni. ez nem jött túl jól. Az ötösöknél viszont Márkó ki tudott védeni kettőt, és az utolsó ötösüket meg fölé lőtték. Így Ádinak már nem is kellett lelőnie a sajátját. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a négybe jutottunk."
 
Időközben kiderült, hogy a mieink ellenfele Horvátország lesz a döntőbe kerülésért, de a horvátok rettentően megizzadtak Ausztrália ellen. Szinte végig az ausztrálok vezettek, a végén hozta a meccset a horvát csapat.
 
"Sajnos, csak a végét láttuk a meccsnek, de én úgy vagyok vele, hogy itt már nincsenek könnyű ellenfelek. Ha az ausztrálok jöttek volna, akkor ugyanolyan veszélyesek lettek volna, mint a horvátok. Ezt ma meg is mutatták. Innentől a horvátokra figyelünk" - tette hozzá Vadovics Viktor.

 
Eredmény – U18-as világbajnokság, negyeddöntő:

1. Görögország-Magyarország 17-18 (4-3, 2-4, 4-5, 5-3 - 5 méteresekkel 2-3)
Gólszerzők:
Giannapoulos 5, Nikolaidis 3, Papasifakis 2, Gardikas 2, Gkiouvetsis 2, Papanastasiou, illetve Vadovics 6, Nagy Á. 4, Fekete 2, Kósa, Teleki, Burián

A további negyeddöntőkben:


2. Montenegró–Oroszország 13-10 (3-3, 4-3, 3-2, 3-2)
3. Ausztrália–Horvátország 13-14 (4-6, 3-1, 5-4, 1-3)
4. Szerbia-Olaszország 12-14 (3-1, 4-4, 2-1, 0-3 – 5 méteresekkel: 3-5) 

További eredmények:

A 17-19. helyért:

Kolumbia-Dél-Afrikai Köztársaság 13-14 (2-1, 2-6, 2-2, 4-2 – 5 méteresekkel: 3-4)

A 13-16. helyért:

Kína-Brazília 7-21 (3-5, 0-6, 1-5, 3-5)
Kazahsztán-Egyiptom 7-13 (1-2, 1-3, 1-5, 4-3)

A 9-12. helyért:

Egyesült Államok-Japán 16-13 (3-4, 2-3, 4-1, 4-5 – 5 méteresekkel: 3-0)
Kanada-Spanyolország 12-18 (3-5, 0-4, 5-4, 4-5)


Az elődöntőben:

Szeptember 2., péntek

Magyarország-Horvátország – 19.40
Montenegró-Olaszország – 21.00

A vb meccseit itt lehet élőben nézni a stream segítségével.
 
-dobos-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
ifiválogatott
ifjusagi valogatott
podgorica
u18-as válogatott