cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Irány Podgorica, az ifjúsági világbajnokság!

2016. augusztus 23. 14:28

A fiú U18-as válogatottunk és szakmai stábja szerdán elutazik a montenegrói világbajnokságra. Az elsődleges cél az előrelépés és az elődöntőbe kerülés.

Mindenekelőtt:
A felső sorban, balról: Kósa Balázs, Burián Gergő, Teleki András, Bányai Márk, Baksa Benedek
Középső sor, balról: Vadovics Viktor, Nagy Ádám, Zerinváry Lóránd, Lukács Ábel
Alsó sor, balról: Leposa Gábor, Kardos Alexander, Fekete Gergő, Sugár Péter


Szóval a felnőttek befejezték, a fiatalok most következnek – nem maradunk a nyár végére sem világverseny nélkül. Először a fiúkon a sor.

Horkai György május 30-án hirdette ki bő ifi-világbajnoki keretét, majd június 22-én el is kezdődött a munka Podgorica szellemében, Keszthelyi Tibor edző és Bors László kapusedző segítségével. Tartalmas, színes volt a tízhetes felkészülési időszak, két komoly nemzetközi tornával fűszerezve.

Az egyiket Krétán játszotta a válogatott, a kapitány legnagyobb örömére. Először úgy volt ugyanis, hogy az invitálás ellenére nem veszünk rajta részt (a görög szervezés és figyelmesség hagyott kívánnivalót maga után), majd aztán mégis meghívtak minket, mert egy másik csapat lemondta a részvételt. Jól sikerült a torna, a vb házigazdája, Montenegró tudta csak legyőzni a mieinket a döntőben, 5 méteresekkel, valamint még a csoportban, ott két góllal.

Legutóbb a szombathelyi I. OMV Kupát nyerte meg Horkai György csapata, három győzelemmel méghozzá. Olaszországot, Horvátországot és Ausztráliát verte a válogatott.

A felkészülés során játszott mérkőzések:

Comen-kupa, Kréta (július 26-31.):


Döntő: Montenegró-Magyarország 23-22 (12-12 után 5 méteresek döntöttek)
Elődöntő: Spanyolország-Magyarország 16-18 (3-4, 5-7, 5-4, 3-3)
Negyeddöntő: Magyarország-Ciprus 28-3 (10-0, 6-1, 5-0, 7-2)
Csoportmeccs: Spanyolország-Magyarország 11-13 (3-4, 2-4, 2-3, 4-2)
Csoportmeccs: Görögország-Magyarország 16-17
Csoportmeccs: Montenegró-Magyarország 12-10 (2-3, 2-1, 5-2, 3-4)


1. OMV Kupa, Szombathely (augusztus 12-14.):

Magyarország-Ausztrália 15-9 (5-2, 2-3, 5-2, 3-2)
Magyarország-Horvátország 17-16 (3-3, 4-3, 3-4, 7-6)
Magyarország–Olaszország 16-13 (4-4, 3-3, 2-4, 7-2)

A szombathelyi torna után hirdetett keretet a mester, ebből kiderült, hogy a tavalyi, bakui Európa Játékokon (nem hivatalos Európa-bajnokságon) szerepeltek közül most is utazik Bányai Márk, Nagy Ádám, Zerinváry Lóránd, Sugár Péter, Vadovics Viktor, Burián Gergő, Teleki András, Fekete Gergő, Kardos Alexander és Kósa Balázs. Új „arc” Lukács Ábel, Leposa Gábor és Baksa Benedek, kimaradt a tavalyi keretből Dévai Kristóf, Sebestyén Balázs és Korbán Richárd (ő pár hete lemondta a válogatott szereplést).

Természetesen a tavalyi bakui 7. helynél jobb eredményben bízik a kapitány, és a csapat formáját tekintve bízhatunk is a jobb szereplésben.

A főszereplők - a világbajnokságra utazó keret:

Kapusok: Bányai
Márk, Leposa Gábor

Mezőnyjátékosok: Nagy
Ádám, Zerinváry Lóránd, Sugár Péter, Lukács Ábel, Vadovics Viktor, Burián Gergő, Teleki András, Fekete Gergő, Kardos Alexander, Kósa Balázs, Baksa Benedek

Horkai György: optimista vagyok, egyébként is mindig az vagyok

„A munkát elvégeztük” – kezdte a kedd délelőtti edzés végén összefoglalóját az utánpótlás-kapitány. „A szombathelyi torna után kellett kijelölnöm a csapatot. Bekerült Baksa Benedek 2000-es születésű játékosként, ami egy megelőlegezett bizalom a részemről, szépen dolgozik. Lukács Ábel érkezésével úgy érzem, stabilizáltuk a védelmünket, a védekezésünk szerintem jobb lehet, mint Bakuban volt, ahol ebben voltunk kicsit elmaradva. Most Lukács Ábel, Nagy Ádám, Zerinváry Lóri és Sugár Peti egy stabil négyes védekezésben. Sajnálom, hogy Schmölcz Normant és Sebestyén Balázst ki kellett hagynom, mert ők is tisztességesen és jól dolgoztak, de muszáj volt meghozni a döntést. Kapusposzton velünk készült még Grieszbacher Márk, ő is 2000-es születésű, sokat fejlődött ez idő alatt, és segítette a munkánkat Dala Döme és Ágh György is, ők is előreléptek a közös munka során. Ebben az új szabályrendszerben sokkal több a lövés, meccsenként úgy 30-35, erre fel kell készülni, muszáj jól védekezni."

Kísérleti szabályok mentén

Ezen a világbajnokságon is a FINA kísérleti szabályai szerint játszanak a csapatok. Öt plusz 1 fős csapatok lesznek a vízben egyszerre. A támadóidő 30 másodperc helyett 25 másodperc lesz, az emberelőny 25 helyett 20 másodperc. A csapatok 13 főt nevezhetnek a tornára (11 mezőnyjátékos és 2 kapus), de a mérkőzéseken ugyanúgy 9+2 fő játszhat. A mérkőzések között két játékost lehet cserélni.

Miben vagyunk erősek, és miben azok a többiek?

„Úgy érzem, a balkezes oldalunk elég erős, és a centereink is nagyon jók, kapásoldalon vannak még hiányosságok, ott lehet még fejlődni” – fogalmaz Horkai György. „Muszáj jól lőni, mert a nemzetközi mezőny ebben nagyon jó. Olyan lövő ereje van a görögöknek vagy a spanyoloknak például, amit régen tapasztaltam. De bizakodó vagyok, mindig is az voltam. Tisztességesen felkészültünk, két tornán vettünk részt. Montenegrótól kaptunk ki kétszer, szerkezetileg nagyon jó csapat, a régi jugoszláv vízilabdát játsszák, nagyon szervezettek. Azt is tudni kell, hogy a krétai meccsen kihagytunk ellenük két 5 méterest és három ziccert, ezek a vb-n már nem férnek bele. A két torna alapján azt mondhatom, játékban semmiben sem voltunk elmaradva a többiektől. Ezzel együtt ez egy nagyon erős mezőny: a szerb, a horvát, a montenegrói, az olasz, a spanyol és a görög csapat rajtunk kívül bármikor odaérhet, jók az oroszok is, és még nem tudom, mennyire erős az amerikai csapat. Játszottunk az ausztrálokkal is, nem rosszak, szóval – ahogyan tavaly is elmondtam – ez a korosztály kivételesen kiegyensúlyozott és erős. Nemzetközileg nincsenek a csapatokban igazán kiemelkedő játékosok, de csapatszinten sokan erősek. Szerencsére mi is” – tette hozzá az utánpótlás szövetségi kapitány, aki azért kiszúrt magának egy spanyol játékost, ahogyan Keszthelyi Tibor is, bizonyos Alvaro Granados a görögöknek négy gólt lőtt a negyed negyedben, bivalyerős játékos a nagyon agresszív spanyol válogatottban.
 
„Mi egy dologért megyünk: hogy előrébb lépjünk. Úgy éreztem, Bakuban is benne volt a lehetőség, hogy jobban szerepeljünk, hiszen 5 méteresekkel kaptunk ki a görögöktől, de akkor végül kicsúsztunk a legjobb négyből. Most azt a cél, hogy az elődöntőbe jussunk, ott meg már úgyis elkezdődik egy másik történet. Képesnek tartom a csapatot arra, hogy ezt elérje, ehhez szükségünk lesz arra, hogy a csoportban jól szerepeljünk, hogy azután könnyebb ágra kerüljünk” – összegzett Horkai György. 

Kemény csoport

A vb sorsolását még júniusban, a kínai Világliga Szuperdöntő alkalmával ejtették meg. Horkai György nem kifejezetten örült akkor, hiszen nemcsak a házigazda Montenegróval kerültünk össze – azóta megtapasztaltuk, hogy jó csapat, lásd a fenti eredményeket – hanem az igen erős olasz csapattal is. Akkor egyébként még úgy volt, hogy Grúzia is a csoport tagja, de végül úgy alakult, hogy nem utaznak, így csonka lesz a csoportunk – éppen ezért rögvest szabadnappal nyitunk.

Borzasztóan sokat ér a csoportgyőzelem, bár a második hely sem vészes, abban az esetben ugyanis várhatóan Görögország következne a négy közé jutásért – előtte ehhez a C csoport harmadikját kéne megverni. Viszont a csoportharmadik hely Szerbiát vagy Horvátországot sodorná utunkba a negyeddöntőben.

A podgoricai vb csoportjai:

A csoport:
Kazahsztán, Görögország, Oroszország, Kolumbia, Kanada
B csoport: Brazília, Olaszország, MAGYARORSZÁG, Montenegró
C csoport: Egyiptom, Dél-Afrika, Spanyolország, Ausztrália, Japán
D csoport: Egyesült Államok, Kína, Horvátország, Új-Zéland, Szerbia

A csoportgyőztesek automatikusan a nyolc közé kerülnek. A B csoport 2. helyezett csapata a C csoport 3. helyezettjével játszik, és a győztes az A csoport első helyezettjével vív az elődöntőbe kerülésért.

A B csoport 3. helyezettje a C csoport második helyezettjével meccsel a nyolc közé jutásért, a győztes pedig a D csoport győztesével találkozik.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

Augusztus 26.:
Magyarország szabadnapos

Augusztus 27., 21 óra:
Montenegró-Magyarország

Augusztus 28., 21 óra:
Magyarország-Brazília

Augusztus 29., 18 óra 20:
Olaszország-Magyarország

A folytatásban:

Augusztus 31.:

A nyolc közé jutásért:


45. meccs, 17 óra: 2A-3D
46. meccs, 18 óra 20: 2B-3C
47. meccs, 19 óra 40: 3A-2D
48. meccs, 21 óra: 3B-2C

Szeptember 1.:

A negyeddöntőkben:


55. meccs, 17 óra: 1A – 2B/3C
56. meccs, 18 óra 20: 1B – 2A-3D
57. meccs, 19 óra 40: 1C – 3A-2D
58. meccs, 21 óra: 1D – 3B-2C

Szeptember 2.:

Az elődöntőben:

1. elődöntő, 19 óra 40: Az 55. győztese-Az 57. győztese
2. elődöntő, 21 óra: Az 56. győztese-Az 58. győztese

Szeptember 3.:

A bronzmeccs: 19 óra 40
A döntő: 21 óra

A torna játékvezetői között ott van Székely Balázs is.

A világbajnokság hivatalos weboldala a következő: http://www.wpolo.me/podgorica-2016

Itt elviekben élőben is lehet majd nézni a meccseket, reméljük, ez így is lesz.

Hogy hogyan várja a világbajnokságot Vadovics Viktor, Lukács Ábel és Baksa Benedek – merthogy velük beszéltünk kedden, az utolsó előtt edzésen – a holnap megjelenő írásunkból derül ki.

Dobos Sándor
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
ifiválogatott
ifjusagi valogatott
podgorica
u18-as válogatott