cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Megnyerte az 1. OMV Kupát a magyar ifjúsági válogatott

2016. augusztus 14. 12:18

Három meccs, három győzelem, bravó! Megvan a vb-keret is!

Az ausztrálok ellen is győzni tudott Szombathelyen Horkai György válogatottja, így hibátlan teljesítménnyel nyerte a felkészülési tornát.
 
A magyar csapat keretében helyett kapott a szombathelyi AVUS két játékosa, Kovács Barnabás és Juhász Máté is, előbbi a kezdőcsapatban. Burián Gergő gyorsan vezetést szerzett, majd Nagy Ádám kapufás góljával már kettővel vezettek a Horkai-tanítványok, aztán Baksa Benedek büntetőt hibázott. Ez azonban nem vetette vissza a lendületet, Burián középről óriási gólt lőtt: 3-0. Kovács mindeközben magabiztosan hárította az ausztrál próbálkozásokat, s a negyed közepén Juhász is vízbe szállt. Azausztráloknak semmi sem sikerült, a magyar gárda viszont sziporkázott, 2.10-el az első negyed vége előtt már 5-0 volt ide. Az első negyed 5-2-es magyar vezetéssel zárult. 
 
A második negyed ausztrál találattal indult, már csak kettő volt közte: 5-3. A mieink átmenetileg naggyá tették az ausztrál kapust, a vendégek ki is egyenlítettek. A hosszú gólcsendnek Nagy Ádám vetett véget: 6-5, majd egy emberelőnyt kihasználva Kósa Balázs szerzett kissé szerencsés gólt: 7-5. Kimaradt helyzetek itt, kimaradt lehetőségek ott, a szünetben 7-5-re vezettek a magyarok.

A harmadik negyedben Teleki András találatával hárommal, Kósa két góljával már öttel elhúztak a magyarok (10-5). Érezhető volt, ezúttal már nem kapaszkodnak vissza az ausztrálok. A zárónegyedben örömvízilabdát láttunk, egyik csapat sem cifrázta túl a támadásokat, meglehetősen gyorsan ellőtték a labdákat a játékosok. A hajrát jobban bíró magyar csapat megérdemelten nyert, és ezzel elhódította a kupát.

A szövetségi kapitányt meg is kértük arra, mondja el, milyen volt a harmadik győztes találkozó:

"Simának tűnik az eredmény alapján, és igazából az is volt. Az ausztrálok elfáradtak, ahogyan az edzőjüktől megtudtam, ez az első torna, amin indultak, nincsenek hozzászokva három erős meccshez. 5-0-val nyitottunk, de aztán feljöttek, de tudtunk újítani. Elégedett vagyok a csapat játékával, fontos, hogy erős csapatokat vertünk meg a hétvégén. De ennek leginkább pszichés jelentősége van. A torna szervezése, a helyszín, a telt házas lelátó, a közönség csodálatos volt, mindig ezt kapjuk Szombathelyen, amit köszönünk."
 
Horkai György a torna végén kijelölte a podgoricai világbajnokságra utazó keretet is, merthogy le kellett adni azt a vb szervezőinek. A szombathelyi tornán 15 játékos szerepelt, közülük Schmölcz Norman és Sebestyén Balázs marad itthon, őket hagyta ki a vb-csapatból a kapitány:
 
"Szívem szerint őket is magammal vittem volna, mert nem voltak nagy különbségek a játékosok között. De döntenem kellett, és most így határoztam. Bekerült a keretbe a 2000-es Baksa Benedek, ez egyfajta megelőlegezett bizalom. 11+2 ember játszhat a mérkőzéseken, most úgy érzem, ezekkel a játékosokkal lehetünk a legeredményesebbek Montenegróban" - összegzett röviden a kapitány.

A fiúk kedden este edzenek újra, az ausztrálokkal készülnek együtt a jövő héten, szerdán is játszanak velük edzőmeccset. Ebben a szakaszban már a gyorsítás, a finomítás a fő feladat. A csapat augusztus 24-én utazik Podgoricába.
 
Eredmény - 1. OMV Kupa, Szombathely:

Magyarország-Ausztrália 15-9 (5-2, 2-3, 5-2, 3-2)
Tófürdő, 350 néző 3. forduló, vezette: Székely, Matajsz (magyarok) 

Magyarország: Kovács B. – Lukács, Baksa 1/1, Nagy Á. 2, Burián 4, Teleki. Csere: Juhász M., Vadovics 1, Kardos, Fekete G. 2, Zerinváry, Kósa 3, Bányai. Szövetségi kapitány: dr. Horkai György

Az ausztrál gólszerzők: N
angle 3, Marsden 2, Elpich 2, Voss, Thompson

A másik mérkőzésen:

Horvátország-Olaszország 10-18

Korábban:

Magyarország-Horvátország 17-16 (3-3, 4-3, 3-4, 7-6)
Olaszország-Ausztrália 8-11 (3-2, 1-3, 2-4, 2-2)

Magyarország–Olaszország 16-13 (4-4, 3-3, 2-4, 7-2)
Horvátország–Ausztrália 23-14
 
A torna végeredménye:
1. Magyarország 6 pont
2. Olaszország 2 pont
3. Horvátország 2 pont
4. Ausztrália 2 pont 

A torna legjobb játékosa Vadovics Viktor (Magyarország), a legjobb magyar játékosa Fekete Gergő lett, a legjobb kapusnak a horvát Luka Podrugot választották.

A szombathelyi torna magyar kerete:

Kapusok: Bányai
Márk, Leposa Gábor

Mezőnyjátékosok
: Nagy Ádám, Zerinváry Lóránd, Lukács Ábel, Schmölcz Norman, Sugár Péter, Vadovics Viktor, Burián Gergő, Teleki András, Fekete Gergő, Sebestyén Balázs, Kardos Alexander, Kósa Balázs, Baksa Benedek
 
A VILÁGBAJNOKSÁGRA UTAZÓ KERET:


Kapusok: Bányai Márk, Leposa Gábor

Mezőnyjátékosok: Nagy Ádám, Zerinváry Lóránd, Sugár Péter, Lukács Ábel, Vadovics Viktor, Burián Gergő, Teleki András, Fekete Gergő, Kardos Alexander, Kósa Balázs, Baksa Benedek
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
ifiválogatott
ifjusagi valogatott
podgorica
u18-as válogatott