cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Csodálatos győzelem Szerbia ellen

2014. július 17. 17:44

A férfiválogatott a csoportelsőség szempontjából fontos találkozót vívott az Eb negyedik játéknapján, és végül 8-6-os remek győzelmet aratott.


Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József


A magyar válogatott rendkívül precíz csapatjátékkal, irigylésre méltó koncentráltság és higgadtság mellett két góllal legyőzte Szerbia válogatottját a B csoport rangadóján. A hazai együttest nem vetette vissza, hogy furcsa játékvezetői ítéletek születtek a találkozó elején. Gyors egymásutánban két páros kiállítás, majd Hárai Balázs cserés kiállítása a második negyed 5. percében. Vele együtt Andrija Prlainovicot is ezzel az ítélettel sújtották.

A háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely meccs közbeni értékelése szerint "undorító" bírói nyomás volt a magyar csapattal szemben, de a srácok ezt is elviselték. Az első negyedben mutatott parádés védekezés kétgólos előnyt eredményezett, és ez a második és a harmadik negyed végén is megmaradt. Nem mehetünk el szó nélkül Decker Attila teljesítménye mellett: a magyar válogatott kapusa - talán mondhatjuk - élete meccsén megbabonázta a szerb lövőket, köztük három szolnoki csapattársát, Gocicot, Mitrovicot és Aleksicet. 

Attila végül több mint 65 százalékos mutatót produkált. Kiváló, külön erre a mérkőzésre elővett elemeket tartalmazó védekezést mutatott be Benedek Tibor együttese, amely ráadásul támadásban is képes volt változatos játékra. Éppúgy volt Varga Daninak elnézős passza, mint kapufánál szerzett Gór-Nagy találat vagy bődületes Vámos-bomba.

A magyar csapat továbbra is 100 százalékos a csoportban és jó esélye van a csoportgyőzelem megszerzésére.

Elindult Facebook-oldalunk új játéka, ahová az Eb-vel kapcsolatos szelfi-fotókat várjuk - a győztes a magyar válogatott teljes felszerelését nyeri.

Benedek Tibor és Dejan Savic véleménye itt olvasható el. 
 
Gór-Nagy Miklós és Varga Dénes véleménye IDE KATTINTVA, Decker Attila összegzése ITT érhető el.  

Eredmény - Európa-bajnokság, férfitorna, 3. csoportkör:

Magyarország-Szerbia 8-6 (2-0, 3-3, 2-2, 1-1)
Gólszerzők: Madaras, Vámos, Varga Dénes 2-2, Decker Á., Gór-Nagy 1-1, illetve Filipovic, Mitrovic 2-2, Gocic, Cuk 1-1
 
A csoport állása:

1. Magyarország 9 pont
2. Horvátország 7 pont
3. Szerbia 6 pont
4. Spanyolország 4 pont
5. Németország 0 pont
6. Franciaország 0 pont

Az élő közvetítés az alábbiakban olvasható vissza:

4. NEGYED:

A negyedik ráúszás is a miénk lett, Vámos révén. Szivós kapufájával végződött az első magyar akció. Slobodan Nikic ellen fújtak középen, majd Szivós ellen. Decker Attila ért oda egy labdára, a kapufa is segített. Varga Dániel második hibáját kapta 6:20-nál, Decker Attila viszont végérvényesen a meccs hősévé vált. Kétszer egymás után védett, Aleksic és Gocic, két szolnoki csapattársa ellenében!! 
 
Hosnyánszky kontra után Decker Attila, mondhatni, természetesen, 66,7%-ra tornászta fel mutatóját Cuk távoli lövése után. Kimaradt egy magyar emberelőny, de Vámos Márton csakazértis bevágta, 8-5! 4:22-vel a vége előtt 3 góllal vezetett a magyar válogatott. Radjen lőtt fölé, majd Madaras ejtett a kapufára. 3 perccel a vége előtt Szivós Márton pontozódott ki, Cuk lőtt egy kipattanó kapufa után a magyar kapuba, 8-6. 
 
2:35-tel a vége előtt Decker Ádám harcolt ki egy kiállítást, Benedek Tibor időt kért ekkor. Erdélyi lövését védte Pijetlovic, majd Decker is így tett. 1:21-gyel a vége előtt Varga Dánielt állították ki, kipontozódott. Időkérés következett. És ekkor Decker Attila védte ki Cuk lövését. És még egyszer a helyén volt. VÉGE, NAGYSZERŰ GYŐZELEM A MAGYAR VÁLOGATOTTÓL!!

3. NEGYED:
 
A kérdés az volt, folytatja-e a magyar válogatott fantasztikus védőteljesítményét. Erdélyi Balázs elhozta a labdát a negyed elején, majd Madaras lőtt messziről a szerb kapusba. Zivko Gocic lőtte a negyed első gólját, 5-4. Majd Vámos szabaddobásból szétbombázta a bal alsót, 6-4, nagyszerű találat volt Marcitól. Megpróbálta ugyanezt Filipovic is, Decker viszont számított rá. Randjelovic kiállítása után Varga Dénes lőtt a blokkba, majd a szerbek eltotojáztak egy támadást. Milos Cukot küldték ki, nagyon türelmesen végigjátszottuk a fórt, amelynek végén Madaras Norbert lőtt a kapuba, 7-4!

Elmaradt egy ötös aztán a javunkra, hogy aztán következzen egy pazar Decker-védés a kapufánál ért oda Pijetlovic húzására, 3 és fél perc volt hátra. Decker Attila hárította Gocic lövését, 60 százaléknál járt ekkor a védési mutatót tekintve. Decker Ádám a játékvezető szerint elrúgta magát a védőjétől a magyar akciónál, a magyar időkérés után. Filipovic lőtt gólt Szivós kiállítása után, 2 másodperc volt hátra. Ennek ellenére maradt a két gólos előny.
 
2. NEGYED: 
 
Erdélyi hozta el a labdát a második ráúszásnál. Varga Dániel próbálkozott váratlanul, a blokkba lőtt, majd Tóth Mártont próbálták a fiúk megjátszani, ezúttal sikertelenül. 5 métereshez jutott Szerbia a második perc elején, Filip Filipovic értékesítette a büntetőt, 2-1. A kapufánál kapta Gór-Nagy Miklós emberfórban, bepasszírozta, 3-1. 
 
Vámos kiállítása után Randjelovic lőtt kapufát, majd kontra következett Tóth Mártonnal szemben. Dusan Mandic fordult be centerben, Decker Attila a helyén volt. Tóth kiállítása után kicsúszott a labda a szerb játékos kezéből, Madaras ellopta a labdát. A következő akciónál cserés kiállítást kapott Andrija Prlaionic és Hárai Balázs kapott cserés kiállítást - az 5. percben. Dejan Savic kért időt, ami után Stefan Mitrovic hozta közelebb a szerbeket, 3-2.
 
Hosnyánszky Norbert kapufája után Gór-Nagy Miklós kapott kiállítást, sajnos, ezzel ki is pontozódott. Decker Attila a helyén volt, majd Varga Dénes klasszishoz méltóan fordult le védőjéről a jobb szélen, majd kilőtte a bal felsőt. 4-2! Bő egy perccel a nagyszünet előtt Tóth Márton kapta meg második hibáját, amely után Stefan Mitrovic lőtt gólt, 4-3. 34 másodperccel a vége előtt Benedek Tibor időt kért. 10 másodperccel a vége előtt Madaras Norbert bombagóllal lőtte az ötödiket, 5-3! Maradt a kétgólos előny a nagyszünetre. 
 
1:47-tel a vége előtt Varga Dénest küldték ki, a blokk a helyén volt, majd Hosnyánszkyt is, akkor már kiegészültünk. Időt kért Dejan Savic ebben a szituációban, 1:14 volt hátra a negyedből.
 
1. NEGYED:

Ahogy mondani szokták, mindenki itt van, aki számít és pazar a hangulat. Olimpiai bajnokok, nagykövetek, az utánpótlás-válogatottak játékosaink, más sportágak képviselői, fiatal és idős szurkolók, Vanja Udovicic szerb sportminiszter, korábbi klasszis és politikusok, 6 ezer drukker a Hajós-uszodában. 

Decker Attila kezdett a kapuban, ezt sejteni lehetett Gergely István kora délutáni nyilatkozata után. Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert, Varga Dénes, Varga Dániel, Szivós Márton, Hárai Balázs volt még ott a magyar kezdőben. Mi hoztuk el az első ráúszásnál, Hárai Balázsnak azonnal leszedték a sapkáját. Andrija Prlainovic lövését védte emberhátrányban Decker Attila, neki mindig fontos az első lövés. Hárai harcolt ki előnyt a 2. percben, Hosnyánszky középről Pijetlovicba lőtte a ziccert. Szerb kapufa következett, majd Szivós szinte lövőhelyzetből passzolt inkább centerbe, nem sikerült megtartani a labdát. Prlaionovic újabb lövése volt hatástalan a 3. perc végén.
 
Varga Dénes lőtt nagy kapufát aztán, gólínség a meccs elején. Decker Attila második hozzá érkező lövését is megfogta (szolnoki csapattársa, Mitrovic próbálkozott), majd egy kontra következett Hárai ellen. Nagy gyilok ment centerben. Varga Dániel és Dusko Pijetlovic jutott a kiállítás sorsára az 5. percben a szerbek támadásánál, majd Hosnyánszky Norbert passza volt sikertelen, Szivós Mártont állították ki közvetlenül ezután a szerb akció meghiúsítása miatt.
 
Decker Attila védte a centerből továbbpöccintett labdát, parádés rajt a magyar kapustól. Dusko Pijetlovic és Decker Ádám páros kiállítása következett, ritka, hogy kétszer egymás után ilyen ítélet születik. Erdélyi Balázs szerzett remekül labdát, majd Vámos lőtt a szerbek kapusának kezébe. Decker Attila aztán a negyedik próbálkozást is megfogta, Nikic csavart. Ekkor 1:18 volt hátra! Benedek Tibor kért időt. 

Kontra, rekontra, Vámos-lövés, Pijetlovic-védés. Varga Dénes pedig megszerezte a vezető találatunkat 0:45-nél, gyönyörű húzással. MICSODA GÓL-lal növelte előnyét a magyar válogatott. Varga Dániel nézett félre, középre adta a kiemelkedő Decker Ádámnak, aki a kapu közepébe húzta a labdát, 2-0! Ezzel zárult a negyed. 

Bevezető:

Oly sokszor elhangzott Benedek Tibor szájából, hogy nem a szerbekre kell kihegyezni ezt az Európa-bajnokságot, a magyar válogatott helyzetét és esélyeit sem. Mint ahogyan az a Világliga dubaji döntőjében kiderült, a szerb csapat még a magyar előtt jár, ettől függetlenül senkinek se legyen kétsége afelől, hogy a mieink meg akarják nyerni ezt a mai mérkőzést.

Sok szempontból lenne ez üdvözítő: hatalmas önbizalmat adhatna a folytatásra, még akkor is, ha ennek most sincs híján a válogatott. Mégis, ha a talán legjobb formában lévő együttest sikerülne legyőzni, akkor nagyon jó eséllyel indulhatna harcba a horvátok ellen a magyar válogatott a csoportgyőzelemért, azaz a már biztosan éremért játszó pozícióért.

Decker Ádám a franciák elleni meccs után azt mondta, fizikálisan nem lehet probléma a szerbek ellen, jó erőben van a csapat, a döntő az lesz, hogy a magas hőfokú meccsen melyik válogatott tudja szinte 110 százalékban betartani a taktikai utasításokat. 

Szerbia a Volvo Kupán és a Világligában is jobb volt a mieinknél, ma azonban fordulhat a kocka. 

S néhány szám: az utolsó hat Eb-n négy aranyérmet nyert Szerbia (2011, 2003, 2006, 2012), egy ezüst- és egy bronzérem mellett. Magyarország legutóbb 1999-ben tudta megnyerni a tornát. A 2001-es Európa-bajnokságon Budapesten 8-5-re nyertek a szerbek, akkor esett az eső. Ma délelőtt is, kérdés, este megússzuk-e.

A mai mérkőzéseken:

Montenegró-Románia 13-8 (2-2, 3-0, 5-2, 3-4)
Gólszerzők:
M. Janovic, N. Janovic 3-3, Paskovic, Ivovic 2-2, Petkovic, Darko Brguljan, Drasko Brguljan 1-1, illetve Negrean 4, Matei Guiman, Radu, Busila 1-1

Görögország-Oroszország 12-6 (3-1, 3-3, 1-1, 5-1)
Gólszerzők:
Mourikis 3, Mylonakis, Kolomvos, Gounas 2-2, Fountoulis, Delakas, Vlachopoulos 1-1, illetve Stepanuk 4, Suchkov, Kholod 1-1

Spanyolország-Németország 11-8 (2-1, 3-2, 3-4, 3-1)
Gólszerzők:
Minguell Alferez 3, Espanol, Mallarach, Garcia 2-2, Muarroz, Szirányi Balázs, illetve Nossek 4, Bukowski, Real, Stamm, Oeler 1-1

Franciaország-Horvátország 11-14 (3-5, 2-3, 3-2, 3-4)
Gólszerzők:
Simon, Bodegas 3-3, Saudadier 2, Peisson, Tomasevic, Camarasa 1-1, illetve Jokovic 5, Muslim 3, Dobud 2, Bukic, Loncar, Sukno, Buljabasic 1-1

Olaszország-Grúzia 15-5 (3-2, 5-1, 5-1, 2-1)
Gólszerzők:
Aicardi, Figari 3-3, Di Fulvio, Giorgetti, Fondelli 2-2, Figlioli, Gallo, Baraldi 1-1, illetve Jelaca 2, Nikoleishvili, Elez, Franicevic 1-1

Az Európa-bajnokság menetrendje ide kattintva érhető el.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Nagy Viktor, Decker Attila

Mezőnyjátékosok: Madaras Norbert, Vámos Márton, Hosnyánszky Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes, Szivós Márton, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Tóth Márton, Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
Benedek Tibor