cover image
Férfi
Utánpótlás

Világbajnoki bronzérmes az U16-os válogatott!

2024. június 24. 19:09

A magyar válogatott egy nagyon küzdelmes meccsen 12–10-re legyőzte Montenegrót az U16-os világbajnokság bronzmérkőzésén, ezzel megszerezte a harmadik helyet! Rabb Benedek megint elemében volt, ezúttal 8 gólig jutott.

A magyar és a montenegrói válogatottnak sem lehetett egyszerű az elmúlt 20-22 óra az U16-os világbajnokságon. A mieink az elődöntőben méretes pofont kaptak a végig domináló spanyoloktól és gyakorlatilag egy percig nem volt kérdés, melyik csapat küzdhet meg az aranyért hétfőn. A montenegrói álmok éppen ellentétes módon foszlottak szerte: az olaszok elleni elődöntőben az utolsó negyed előtt még két góllal vezettek, aztán alulmaradtak, méghozzá ötöspárbajban. Mindkét együttes megmutatta már mindkét arcát eddig, hiszen mi a negyeddöntőben magabiztosan vertük a szerbeket, míg Montenegró egy 5–0-s negyeddel mentett ikszre a görögök ellen, és az ötöspárbajt is behúzta. Ergo a csapatok bizonyították, mennyit tudnak változni 1-1 nap alatt, a kérdés pedig az volt, ki tudja eredményesebben túltenni magát a vasárnapi kudarcán.

Egy sistergős kapufással szereztek vezetést a délszlávok, de most hamar érkezett az egyenlítésünk, Rabb Benedek lőtte át az emberét fórból. Aztán Divjak Dejan pillanatai következtek: hátul bemutatott egy szenzációs védekezést, majd az ebből induló lefordulást ő fejezte be, védővel együtt. Igazi pisztolypárbaj alakult ki, Montenegró egy újabb távoli bombával egyenlített, az utolsó percekre viszont kissé visszaesett a lendület és nem is született már több gól a negyedben.

Akárcsak az első, úgy a második felvonásban is a montenegróiak villantak először (mindkétszer Stefan Vranes), mi viszont naggyá tettük a kapujukban Marko Pejovicot. Rabb büntetőjével viszont ő sem tudott mit kezdeni, de sajnos egyből megjött a válaszuk, persze Rabbé is, aki káprázatos ejtéssel egalizált. A következő fórjukat is kihasználták, viszont tartottuk a lépést, Rabb ezúttal egy tökéletes betörést értékesített. Úgy tűnt, a balkániak ellen kimondottan érzi a ritmust, hiszen két nappal korábban a szerbeknek 9-et vágott. Bő fél perccel a nagyszünet előtt ismét átvettük a vezetést, Kovács Mátyás fejezett be higgadtan egy kissé kaotikus támadást, és egy jó blokkal meg is őriztük a minimálist előnyünket.

A harmadik etap elején kis híján összejött a közte kettő, de szabálytalanság miatt elvették a gólunkat, erre ők egy újabb rakétával egyenlítettek. Persze azt is tudjuk, hogy egy szláv gólt egy Rabb-találat követ, és így volt ez a második félidőben is, aztán hintett egyet „előzmény” nélkül is, végre megvolt a kétgólos differencia. Sőt, egy újabb jó védekezés után a három is, természetesen Rabb pontos kísérletével, ám nem sokáig örülhettünk ennek, mert egy szerencsés góllal közelebb tudtak jönni, aztán egy jó centerakcióval egyre zárkóztak vissza.

A negyedik felvonást jobban indítottuk, egy megkapott előny után időt kértünk, Juhász Zsolt intelmeit pedig Jámbor Csaba váltotta gólra, majd a következő montenegrói találat után Hidasi Zétény is robbantott egyet. De nem lehetett őket leszakítani, folyamatosan ott voltak a nyomunkban, persze Rabb Benedeket ez kevésbé érdekelte, és meglőtte a nyolcadik gólját is, amikor már csak kevesebb mint négy perc volt vissza. Fegyelmezetten tartottuk az előnyt a következő percekben is, majd egy Horváth Levente-bravúrral le is zártuk az érdemleges kérdéseket. 
Egy nagyon küzdelmes meccsen, újabb Rabb-extrával 12–10-re legyőztük Montenegrót a torna bronzmeccsén, így Magyarország 3. helyen végzett az U16-os világbajnokságon!

Végeredmény, U16-os világbajnokság
Bronzmérkőzés
Magyarország–Montenegró 12–10 (2–2, 4–3, 3–3, 3–2)

Magyar gólok: Rabb 8, Hidasi, Divjak, Jámbor, Kovács M. 1-1.