cover image
Férfi
Női
Felnőtt Válogatott

Megvannak a 2024-es vb-kvótáink, a nőknél spanyol–holland döntő lesz

2023. július 26. 12:47

A női tornán eldőlt, hogy Hollandia és Spanyolország vívja a döntőt – egyszersmind ők kvalifikáltak a párizsi olimpiára. A görögök elleni győzelmünkkel biztossá vált a részvételünk a 2024-es dohai világbajnokságon, ahol a maradék ötkarikás kvóták találnak majd gazdára.

Az Egyesült Államok bravúros kiejtése után az olaszok óriási csatára késztették a hollandokat is az elődöntőben, ám ellenük elfogytak a végére. Bár visszajöttek mínusz háromról, az utolsó négy percben, egygólos hátrányban három emberelőnyt is elrontottak, így végül a hollandok örvendhettek.

 

Különös tétje volt a Spanyolország–Ausztrália meccsnek: ha a tengerentúliak nyertek volna, annak komoly hatása lett volna a kvalifikációra, elvégre úgy az óceániai kontinentális kvótával Új-Zéland is ötkarikás résztvevővé válik, és az európai topcsapatoknak egy hellyel kevesebb maradt volna jövőre. A spanyolok azonban „szállították” a győzelmet, noha a vártnál jobban megszenvedtek az auszik ellen, még többgólos vezetésüknél sem játszottak olyan magabiztosan, mint ellenünk, igaz, riválisuk sem tudott két gólnál közelebb kerülni a zárórészben.

 

Ami pedig a 2024-es világbajnoki kvótákat illeti, a görögök elleni győzelemmel biztossá vált, hogy abból nekünk is jut egy (nem mintha ezzel bármikor gondja lett volna bármelyik válogatottunknak). A szabály szerint erről a világbajnokságról az első négy jut ki egyenes ágon (azaz a férficsapatunk is dohai résztvevő), ugyanakkor két együttes már Los Angelesből megszerezte az indulási jogot a Világkupa döntőjébe jutva: az Egyesült Államok és Hollandia. 

 

Tekintettel arra, hogy a hollandok itt is négyben vannak, az ő kvótájuk itt, a vébén „csúszik” lejjebb, és mivel mi az Egyesült Államokkal meccselünk az 5. helyért, és már ők is „megvannak”, így a negyedik, erről a vb-ről elérhető 2024-es hely a miénk, függetlenül a pénteki mérkőzés eredményétől. Ez azért fontos, mert Párizsba vagy a netanyai Eb-ről lehet kijutni (az aranyérmes, vagy aki a legjobb helyen végez a spanyol és/vagy holland együttes mögött), vagy az utolsó alkalom a dohai világbajnokság februárban. Onnan a férfiaknál a legjobb négy, még nem kvalifikált csapat jut ki, a nőknél pedig két hely talál még gazdára hasonlóképp.

 

Világbajnokság, nők, elődöntők

Olaszország–Hollandia 8-9, Ausztrália–Spanyolország 9-12