cover image
Egyéb

Na ez az igazi görög dráma: 11 körös büntetőpárbaj, orosz arany

2017. szeptember 10. 19:44

Hihetetlen mérkőzésen nyerte meg az aranyérmet az orosz csapat a voloszi női junior világbajnokságon: a finálét záró büntetőpárbaj a 11. körben dőlt el.

Nem akármilyen izgalmakat hozott a vb-döntő, amelyet a házigazda görögök és az oroszok vívtak. A korábban a védekezésben is emlékezetest nyújtó együttesek nem töltöttek, csak lőttek, ennek eredményeként egy félidő alatt eljutottak 14 gólig, egyenletes megoszlásban (7-7). A görögöket természetesen a végül a torna MVP-jének is megválasztott gólkirálynő, Eleni Xenaki húzta, aki gólt lőtt, kiállításokat, ötöst szállított.
 
Ugyanakkor a harmadik negyedben mintha elvágták volna az addigi gólfesztivált – a görögöknél ráadásul teljesen, hiszen hiába játszottak háromszor is fórban, egyiket sem lőtték be, kettőt követően viszont lekontrázták őket az oroszok, és így a zárórész előtt 9-7-re vezettek.
 
A görögök azonban a helyszínen gyakorlatilag minden négyzetmillimétert megtöltő, még a szomszédos futballstadion lelátójának tetején is álló, nagyjából 2500 főnyi közönség támogatásával óriási hajrát vágtak ki, és 66 másodperccel a befejezés előtt Protopapa szenzációs átlövésével végül egyenlítettek. Sőt, míg a szlovák bírónő elengedte a center leszerelését, addig a spanyol bíró befújt egy második ránézésre sem jogos kiállítást labda nélkül... (Nem véletlenül reklamált az orosz kapitány, az egykori zseniális játékos, Szergej Markocs, hogy ők beadták a labdát centerbe, mégsem kaptak ítéletet – amúgy az egész döntőn egyetlenegy fórt ítéltek meg a javukra, két ötös kíséretében, a hazaiak hét előnyt kaptak.)
 
A görögök szépen meg is játszották az előnyt, bekerült a labda a falba, ahonnan tisztán lőhetett Plevritu, ám a felsőléc alját kapta telibe, onnan pedig a labda épp a gólvonal elé vágódott... Nagyjából öt centire voltak ekkor a győzelemtől, a büntetőpárbaj alapján pedig elmondható – ekkor voltak a legközelebb.
 
Az ötösök úgy kezdődtek, hogy épp Xenaki a lécre vágta a labdát. Ezután jött nyolc gól zsinórban, azaz csak az utolsót kellett volna belőni, és nyernek az oroszok. Csakhogy Sztamantapolu megfogta Laptyeva lövését.
 
Jöhetett a hirtelen halál, az első három pár hibátlan volt, a negyedikben az ifjabbik Plevritu lövését a torna legjobb kapusának számító Golovina hárította. És megint csak: ha Boriszova belövi, vége. Nem lőtte be. Eleftheriadu következett – ez is kapufa. Harmadik meccslabda az oroszoknak – Sztamantapolu azonban harmadszor is életet lehelt az övéibe (Laptyeva második kísérletét is hárította). Mondjuk leírhatatlan volt a hangzavar, amikor a kapus odaért ezekre a lövésekre...
 
Jöhetett a harmadik kör, ami úgy indult, mint az első: Xenaki másodszor is hibázott. És ellenpontozásként a mérkőzésen az övéhez hasonló, ha nem jobb teljesítményt nyújtó orosz center, Hamzajeva higgadtan belőtte a harmadik ötméteresét is – ez volt a vége, az oroszok az ifi vb két évvel ezelőtti megnyerését most a junior arannyal fejelték meg
 
Egyszersmind elmaradt a görög történetírás: ők lehettek volna az első náció, amelyik egy naptári évben nyeri a férfi és a női junior vb-t (miután a fiúcsapatuk óriási meglepetésre első lett Belgrádban), ám végül csak a spanyolok 2011-es rekordját állították be, csak fordítva, mert hat éve a hispán lányok nyertek (épp ellenünk), és a fiúk lettek másodikok. Most a görögök csináltak egy dicséretre méltó 1-2-t, de ami ennél talán fontosabb: a négy közé jutott csapatok közül egy seregnyi ifjú hölgy már most a felnőtt-mezőny nívóján vízilabdázik.
 
Azaz vigasztalhatjuk magunkat, hogy a csoportban végül is a későbbi világbajnoktól és a bronzérmestől kaptunk ki (a hollandok legyőzték a spanyolokat a 3. helyért), de már holnap el kell kezdeni dolgozni azokon a területeken, amit Faragó Tamás említett, hogy a felnőtt eseményeken ne a vetélytársak számítsanak abszolút favoritnak ellenünk.
Csurka Gergely (Volosz)

A 12. női junior világbajnokság végeredménye
1. Oroszország
2. Görögország
3. Hollandia
4. Spanyolország
5. Egyesült Államok
6. MAGYARORSZÁG 
7. Olaszország
8. Kanada
9. Kína
10. Ausztrália
11. Új-Zéland
12. Szerbia
13. Japán
14. Szlovákia
15. Dél-Afrika
16. Horvátország
Vízilabda hírek
junior vb volosz vilagbajnoksag