cover image
Egyéb

E.ON Férfi OB I: megismétlődik a tavalyi döntő, avagy FTC-OSC a fináléban!

2023. május 3. 21:49

Mindkét esélyesebb csapat, a két BL-résztvevő az első alkalommal kivívta a döntőbe jutást - Varga Zsolt csapata a Honvédot, míg Varga Dániel együttese a Vasast győzte le magabiztosan.

Az alapszakaszból hozott egymás elleni eredményeknek köszönhetően a Ferencváros a Honvéd, az OSC a Vasas ellen vezetett 6-0-ra az egyik fél 7. pontjáig tartó párharcban, avagy a tavalyi két finalistának lehetősége volt az első elődöntős meccsén kiharcolni újfent a döntőt.
 
Nos, megtette mindkettő, így ezúttal is FTC-OSC összecsapás következik a bajnoki aranyéremért.

„Nem könnyű megnyerni az Euro Kupát, a siker biztosan lendületet adott a Vasasnak, de ismét szeretnénk bizonyítani, hogy jobbak vagyunk riválisunknál. Az elmúlt hetekben jó formába lendült a Vasas, sok mozgással és centerjátékával rendre tizenhat-tizenhét kiállítást harcol ki, fórban pedig kimondottan hatékony. Éppen ezért nagyon kell figyelnünk az emberhátrányos védekezésünkre, törekednünk kell rá, hogy ötven százalék alatt tartsuk az ellenfél emberelőny-kihasználását. Ha ez sikerül, az évadban harmadszor is legyőzhetjük a Vasast" - vezette fel a Vasas elleni csatát Manhercz Krisztián, az OSC kiválósága, aki a medencében sem tétlenkedett. Konkrétan vezére volt csapatának, amelynek 11 góljából ötöt vállalt magára, négyet akcióból, egyet pedig a centerben meccsről meccsre magát felépítő Hárai Balázs által szerzett büntetőből. „Pufi" remek akciógólt is jegyzett, avagy Varga Dániel csapata több hangszeren játszott.
 
A Savonát emlékezetesen meccsen kiütő Vasas nem tudta megismételni az Euro Kupa döntőjében mutatott ellenállhatatlan játékát, de tegyük hozzá, az OSC nem is hagyott sok esélyt erre. A mérkőzés 2-2-ig volt szoros, innen az újbudai társaság 6-2-re lépett el (Manhercz duplája mellett Tóth Márton és Vigvári Vince talált be), és vitte végig, sőt növelte az előnyét. Meg kell említeni Lévai Márton 64%-os teljesítményét is a kapuban - 14-ből kilenc labdát védett.

Varga Dániel: – Az történt, amire vágytam, de nem az, amire számítottam. Nem volt nagy iram, így stabilak tudtunk maradni hátul, elöl pedig sokkal több gólt lőttünk helyzet nélkül, mint a helyzetekből, de azért összehoztunk tizenegyet, ami bőven elég volt.

Slobodan Nikic: – Az OSC nagyon jól felkészült belőlünk, mindent megpróbáltunk, de nem tudtunk gólt lőni a zónavédekezése ellen. Sokat hibáztunk, az emberelőnyös játékunk pedig egyáltalán nem ment úgy, mint a Savona elleni Euro Kupa-döntőben.
 
Az FTC sem bízott semmit a véletlenre: nekiesett a Honvédnak, rögvest az első negyedben ellépett 4-1-re (Molnár Erik, Vigvári Vendel, Jansik Szilárd és Varga Dénes lőtt gólt, míg odaát csupán Kevi Bendegúz talált be). A védekezését a második negyedben is szigorúan vette a címvédő, plusz Vogel Soma is elsőrangúan tette a dolgát a kapuban, így tovább nőtt a különbség.
 
Sőt miután a harmadik negyedben sem lazított Varga Zsolt együttese, már 8-2 állt a táblán. Fogadkozott a meccs előtt a négy közé jutással amúgy nagy bravúrt elérő, szépen fejlődő Honvéd, hogy igyekszik felvenni a versenyt a Fradival, ám miután ellenfele „rájátszásformát" mutatott, nem volt sok kérdés a partin.
 
A meccs voltaképpen egy elődöntőhöz képest nyugodt mederben haladt a vége felé, küzdött, becsülettel harcolt Szivós Márton alakulata - a vége 11-4 lett a Fradinak.
 
Avagy - csak úgy, mint tavaly - FTC-OSC döntőt rendeznek, míg a bronzért a Vasas és a Honvéd küzdhet egymással.  

Varga Zsolt: – A Marseille elleni vereség után sok játékelemben szerettünk volna javulni, örülök, hogy sikerült. Nagyon figyeltünk a védekezésre, és jó ütemben vállalkoztunk lövésekkel, úgy zártuk le a támadásokat, hogy az ellenfél ne tudjon lefordulni.

Szivós Márton: – Kissé megilletődötten játszottunk, ami természetes, mert nagyon fiatal a csapatom. Sajnálom, hogy nem tudtuk szorosabbá tenni a mérkőzést, de tanulunk a vereségből, a következő idényben szeretnénk jobban felvenni a harcot a Fradival.

A két győzelemig tartó döntő tervezett menetrendje:
1. 05.16. FTC-OSC 18:15 M4
2. 05.18. OSC-FTC 18:30 M4
3. 05.21. FTC-OSC 18:15 M4 - ha szükséges
 
E.ON Férfi OB I
 
Elődöntő, 1. mérkőzések

Genesys-OSC-Újbuda - A-Híd VasasPlaket 11-6 (2-1, 3-1, 4-2, 2-2)
Gólszerzők: Manhercz K. 5, Vigvári Vince 3, Csacsovszky E., Hárai, Tóth M., ill. Nagaev 2, Zerinváry, Mezei, Konarik, Randelovic
Az egyik fél 7. pontjának megszerzéséig tartó párharc végeredménye: 9-0, az OSC javára
 
FTC-Telekom - EPS-Honvéd 11-4 (4-1, 2-1, 2-1, 3-1)
Gólszerzők: Varga D. 2, Vigvári Vendel 2, Argropoulos 2, Jansik Sz., Német, Nagy Á., Molnár E., Merkulov, ill. Kiss B., Nyíri, Kevi, Ekler Zs.
Az egyik fél 7. pontjának megszerzéséig tartó párharc végeredménye: 9-0, az FTC javára
Vízilabda hírek
e.on férfibajnokság