cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Reményteljes építkezés, beérett fiatalok

2023. április 5. 14:00

Bíró Attila 20-as kerettel készül a jövő heti, rotterdami Világkupa-selejtezőre. A női válogatott szerdán sajtónyilvános edzést tartott.

A munkát hétfőn kezdte a válogatott, a média munkatársait szerdán fogadta a BVSC-uszodában, avagy sajtónyilvános edzésen nézhettek be a kulisszák mögé az érdeklődők. Miként Bíró Attila fogalmazott: „A közvetlen világbajnoki felkészülés ezennel kezdetét vette!"
 
A novemberi, tenerifei Világliga Szuperdöntő után találkozott újra a kerete, 20 játékos készül együtt, akik közül hétfőn 16 utazik az április 11-13. között esedékes Világkupa első selejtezőkörének helyszínére, Rotterdamba - itt sorrendben Görögország, Ausztrália és Hollandia lesz az ellenfele.
 
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó

„Mindig sok múlik a játékosok munkamorálján, amivel általában nincs probléma. Valljuk be, ezúttal kicsit mélyebbről indultunk, ami a múlt heti kupagyőzelmeknek és vereségeknek tudható be. Az első pár nap így azzal telt, hogy a veszteseket kirángassuk abból az apátiából, amelybe kerültek" - utalt a kapitány az FTC-UVSE Euro Kupa döntős párharcra, illetve a Dunaújváros negyedik helyére a Bajnokok Ligája sabadelli négyes döntőjében.
 
Igencsak népszerű interjúalany lett volna a 15 esztendős újonc, Tiba Panna - az UVSE tehetsége azonban reggelre belázasodott, így nem tudott ott lenni a többiekkel.
 
Bár csak pénteken hirdet utazó keretet Bíró Attila, azt elárulta, hogy várhatóan kissé felforgatott együttes játszik majd Hollandiában, lesznek újoncok, kevés válogatott meccsel bíró játékosok, de lesznek rutinos pólósok, olimpiai bronzérmesek és világbajnoki ezüstérmesek, mint például a csapatkapitány Keszthelyi Rita. „Természetesen így is az cél, hogy a csapat kiharcolja a döntőbe jutást, ellenkező esetben hátrányba kerülnének a közvetlen riválisokkal szemben!"
 
Az említett kupadöntőkben több fiatal játékos is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a szövetségi kapitány több ifjú tehetséggel számolhat keretében. „Az elmúlt négy-öt év tudatos döntéseinek tudható ez be, sokat küzdöttem azért, hogy négy helyett csak két külföldi lehessen a csapatokban. Emiatt szinte mindenhol meghatározó szerepet játszanak már 15-18 éves lányok, vannak, akik már a válogatottban is megmutatták magukat És még hol a vége, hiszen ott van például a 2005-2006-os generáció, amely sorra nyerte a világversenyeket."

Van remény, na!
 
20230405edzes_166.JPG Női válogatott
Keret a Világkupa rotterdami selejtezőjére
 
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC), Torma Luca (Győr)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Leimeter Dóra (FTC), Keszthelyi Rita (Mataro, spanyol), Mahieu Geraldine (Dunnaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (FTC), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (Padova, olasz)
 
Világkupa, nők:

Április 11-13.: selejtező, 1. forduló, Rotterdam
A-csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália
B-csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína

Április 19-21: selejtezők, 2. forduló, Athén
A-csoport: az 1. forduló két csoportjának 1-2. helyezettjei
B-csoport: az 1. forduló két csoportjának 3-4. helyezettjei

Május 1-7.: a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 23-25.: Szuperdöntő (Long Beach, Egyesült Államok)

Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila