cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Szakonyi-parádé, Vámos-tripla, remek győzelem

2023. március 8. 21:46

Elsőrangú védekezést produkált a magyar válogatott: az első negyedben kapott három hátránygól után a következő három negyedben összes hármat engedélyezett a franciáknak, az újonc Szakonyi Dániel remekelt, ötméterest is fogott, így sima, 10-6-os győzelemmel indult a zágrábi Világkupa-selejtező.

A nem túl egzotikus, ódon sátortető alatt tartott déli átmozgató edzésen Varga Zsolt először a parton instruálta néhány játékosát apró szakmai fogásokról, később, miközben „miminálprogramját" teljesítette (2400 méter úszás), beállt a srácok közé, és passzolt nekik, magyarázott, aztán megint passzolt, megint magyarázott.
 
„Tavaly az Eb előtt egyfajta tűzoltás zajlott, plusz sok olyan dolog történt a csapat körül, ami egyfajta dacos összetartást szült, és amire Splitben jól lehetett építeni. Az azonban akkor volt, most teljesen más az egész, másra kell alapozni, és pont azt érzem, mintha most kezdtünk volna el igazán dolgozni - magyarázta az edzés végén a kapitány. - Az építkezéshez pedig türelem kell, mert ez egy selejtező, nem egy Európa-bajnokság, most nagyon komolyan kell gyakorolni bizonyos elemeket, élesben kell látni új játékosokat. Erre tökéletes ez a torna, számomra ez a tétje az egésznek, az építkezés, a fejlődés, miközben persze az eredményesség is fontos, ezzel tisztában vagyok."
 
Az első ellenfél mindenesetre egyike volt a leginkább kellemetlen vetélytársaknak: az Eb-n a szerbeket kiverő franciák az utóbbi években elég komoly fejlődést mutattak, mégis: legyőzni őket alap elvárás, kikapni tőlük...
 
KA1_6125.JPG Három perces ismerkedés után Emil Bjorch törte meg a gólcsendet emberelőnyből - nálunk Manhercz Krisztián kissé elhamarkodott lövését sajnáltuk az első fórban, illetve Vámos Márton kapufáról visszavágódó labdáját. A második megjátszása már jobban sikerült, Vigvári Vendel pattintott szépen a kapásszélről, Vámos átadásából. Alexandre Bouet ugyanakkor egy szebb kapáslövéssel a második francia előnyt is kihasználta, az élete első válogatott meccsét játszó Szakonyi Dániel ott volt a labdán, ám a kezéről a léc alá vágódott. Pohl Zoltán szép betörésből harcolt ki ötméterest, Vámos - akitől a pazar bejátszást kapta - nem kegyelmezett (2-2). Csakhogy a harmadik hátrányt sem úsztuk meg, Duje Zivkovic lövése blokkról vágódott be - ez sem esett jól, az meg pláne nem, hogy az első negyed hajrájában két fórunkból sem ment el a labda a kapuig, így nyolc perc után a rivális vezetett 3-2-re.
 
Jobban indult a második, akciógóllal: Burián Gergő használta ki, hogy a franciák belezavarodtak a saját zónájukba, és kapásból beverte a szélről, relatíve őrizetlenül. Gyorsan jöhetett volna a következő, ám Angyal Dánielre pont odaért a védő a harmadik lóbánál, így újabb előny szállt el a labdával együtt. Hátul jött az első blokk, és Vigvári is beköszönt kapásból, újfent akcióból, így először vezettünk 4-3-nál. Egy új előnyfigura próbálgatása nem hozta meg a kívánt sikert, igaz, hátul eléggé megfojtottuk a gallokat, akik ötödik perce próbálkoztak hasztalan a gólszerzéssel (még fórig sem jutottak). Sajnos, elöl mi is megálltunk kicsit, így végül csak 1:39-cel a félidő előtt nőtt kettőre a különbség - Manhercz végre szépen kihasználta az újabb előnyt. Szakonyi védett egy komolyabbat, a korner után Ugo Crousillat távolija könnyebb zsákmánynak tűnt kívülről, igaz, pontosan a felsőt találta telibe a rutinos balkezes. Átellenben Német Toni előnyt szállított, majd kisebb kalandok árán végül valahogy célterületre juttatta a labdát: elsőre védte a kapus a közeli húzást, mégis sikerült bepöckölni a lepattanót 12 másodperccel a duda előtt, így félidőben 6-4-re vezettünk.
 
Vámos emberes bombája sajnos nem pattant be a kapufáról a harmadik első akciójából, Szakonyi viszont gyönyörűen védett hátrányban. Fekete nyolcméterese sem okozott kárt, és a következő akciók sem teremtettek veszélyt egyik oldalon sem. Egy negyed szünet után a franciák kaptak egy újabb fórt, időkérés után kanyarodtak rá - elhalóban volt, a duda és a lövés kábé egy időben történt, a görög bíró megadta, ám a videózás alapján egyértelmű volt, később indult a labda, azaz maradt a 6-4. Hanem Vámos botrányosan nagy gólt vágott hátulról, újfent akcióból, majd ugyanő szedte le a labdát a következő hátránynál. Első előnyünket ebben a játékrészben időkérés után játszottuk meg, Angyalnak ment be a falba, félmagas lövésére azonban odaért a kapus. Jansik harcolt nagyot centerben, de nem jutott tovább az ígéretes próbálkozásoknál, viszont Nagy Ádám is blokkolt egy francia kontra végén. Sajnos, elöl megint hiányzott a precizitás, és végül az újabb lefordulásjellegű akció végén nem sikerült odaérni Crousillatra időben, aki 16 másodperccel a duda előtt szépített - avagy a második rész négygólos termése után ebben a fázisban csupán Vámos robbantása hozott eredményt. Igaz, a védekezés is rendben volt, a franciáknak hét és perc kellett, hogy végül visszakapaszkodjanak 7-5-ig.
 
KA1_7363.JPG A kevés gól miatti sok úszás szívta az erőt, ismét elment három perc komolyabb esemény nélkül - akadtak veszélyesebbnek tűnő kísérletek mindkét oldalon, ám a kapusok szépen takartak. Végül a játékrész első fórját kibrusztoló Angyal egy passz után be tudta fejezni közelről, így ismét hárommal mentünk, 4:39-cel a függöny előtt. Crousillat is egyedül maradt egy kiállítás után, Szakonyi azonban óriásit védett. A következő időkéréses előnyünkből akár el is dönthettük volna a meccset, ám egy újabb speciális megjátszásnál Fekete már kiszorult a kapu elől, így nem tudta átverni Fontanit. Hanem a következő perc már döntött: Pohl előbb szerelte a centert, majd lefordult róla, és aztán gyönyörűen betette a kontra végén (9-5).
 
Szakonyi védését követően vitatható szögletet kaptak a franciák (nem biztos, hogy hozzáért a kötélhez a labda), utána jogos ötméterest, ám újoncunk őrületes bravúrral fölé tolta a labdát. A gallok maradhattak tovább, most egy emberelőny erejéig, ezt viszont a védelmünk tette tönkre, így végül is eredménytelenül zárult a majd' kétperces labdabirtoklásuk. Végül 37 másodperccel a duda előtt sikerült Marzoukinak besimítania a következő fórt, a meccset viszont Vámos zárta le, 3.5 másodperccel a duda előtt, előnyből, harmadik góljával.

Nyilatkozatok:

Varga Zsolt szövetségi kapitány


„Azért azt nem mondanám, hogy jól játszottunk, a védekezés valóban stabil maradt végig, talán a góllövés működött kevésbé. Lassúnak láttam a játékunkat, lehet, ebben szerepet játszik az új labda, még meg kell szokni, de ez napról napra jobb lesz. Kicsit számítottam arra, hogy az első mérkőzés nem lesz annyira színvonalas – nyilván, vissza kell nézni a meccset videóról, milyen elemeken kell tovább dolgozni. Így is láttam már több dolgot, de a videó mutatja meg az igazán széles spektrumot, azaz most elemzünk, és haladunk tovább.”
KA1_7371.JPGVámos Márton, akit a meccs legjobbjának választottak

„Nagyon jó visszatérni a válogatottba, őszintén mondom, volt egy kis drukk is bennem. Örülök, hogy győzelemmel tudtunk hangolódni, de látni kell, hogy azért elég sok hibát vétettünk, mind védekezésben, mind emberelőnyben. Viszont megbeszéltük, hogy ezt a tornát az építkezésre használjuk, azaz meccsről meccsre tudunk fejlődni, és szerintem fogunk is épülni napról napra. Persze az a célunk, hogy kijussunk a Szuperdöntőre, mindemellett szeretnénk fejlődni is, és úgy kvalifikálni. Boldog vagyok, hogy nyerni tudtunk, mégis, mondjuk úgy, ez a bemelegítés volt a következő mérkőzésre, mert az olaszok sokkal komolyabb szintet képviselnek, oda sokkal jobb játék kell, hogy győzni tudjunk.”

Szakonyi Dániel, az első válogatott meccsét játszó kapus

„Ha valaki azt mondja, hogy kapus, és első válogatott meccs, azt én úgy képzelem el, hogyha nem is védek, akkor is nyer a csapat – szerencsére, ez egy picit jobb forgatókönyv volt, védtem egynél többet, azaz többször találtak el, mint gondoltam... Nagyon örülök a négygólos különbségnek, hogy a csapat száz százalékosan odatette magát. Természetesen voltak kisebb-nagyobb hibák, szerintem ez mindig benne van a játékban, de azon vagyunk, hogy kiküszöböljük ezeket. Hogy mit éreztem a himnusz alatt? Teljes libabőr... Nyilván énekeltem a többiekkel együtt, szívre tett kézzel, kicsit el is érzékenyültem, viszont ez kellemesebb habitussal dobott be a meccsbe. Arra konkrétan nem emlékszem, hogy miként indult, védéssel vagy sem, de ez is segített abban, hogy ilyen jól sikerült az egész.”
 
A torna valamennyi mérkőzését a World Aquatics (FINA) youtube oldalán lehet követni, élő, ingyenes streamen. 
És lesz élő eredménykövető is.

A szabályok megegyeznek a 2002-től 2022-ig megrendezett Világligában alkalmazott metódussal: a győzelem 3 pontot ér, döntetlennél büntető-párbaj jön, ahol a győztes 2, a vesztes 1 pontot kap.
KA1_5746.JPG  
Férfi Világkupa, selejtező
A-csoport, Zágráb
Franciaország-Magyarország 6-10 (3-2, 1-4, 1-1, 1-3)
Gólszerzők: Crousillat 2, Bouet, Zivkovic, Bjorch, Marzouki, ill. Vámos 3, Vigvári Vendel 2, Angyal, Manhercz, Pohl, Burián, Német
 
További eredmények
Olaszország-Japán 13-7
Horvátország-Egyesült Államok 16-14
 
Az Egyesült Államok rendezőként tagja a Szuperdöntőnek, rajtuk kívül a két legmagasabban rangsorolt együttes kvalifikál.
 
B-csoport, Podgorica
Ausztrália-Szerbia 6-10
Görögország-Spanyolország 8-11
Montenegró-Georgia 13-12
 
A másik csoport Podgoricában játszik, ott Montenegró, Szerbia, Spanyolország, Görögország, Ausztrália és Grúzia küzd a három továbbjutó helyért.
 
A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda)
Szakonyi Dániel (FTC-Telekom Waterpolo)
Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)
Mezőnyjátékosok:
Angyal Dániel (Genesys OSC Újbuda)
Aranyi Máté (Genesys OSC Újbuda)
Burián Gergely (Genesys OSC Újbuda)
Fekete Gergő (FTC Telekom Waterpolo)
Jansik Szilárd (FTC Telekom Waterpolo)
Manhercz Krisztián (Genesys OSC Újbuda)
Molnár Erik (FTC Telekom Waterpolo)
Nagy Ádám (FTC Telekom Waterpolo)
Német Toni (FTC Telekom Waterpolo)
Pohl Zoltán (FTC Telekom Waterpolo)
Vámos Márton (Olympiacos Piraeus)
Vigvári Vendel (FTC Telekom Waterpolo)
Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa)

Tartalékok (szükség esetén játszhatnak)
Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda)
Zalánki Gergő (Pro Recco)
 
A magyar válogatott további mérkőzései:
Március 10. 18:30: Magyarország-Olaszország
Március 11. 20:30: Japán-Magyarország
Március 13. 18:30: Egyesült Államok- Magyarország
Március 14. 18:30: Magyarország-Horvátország
 




Vízilabda hírek
Férfi válogatott
világkupa