cover image
Egyéb

Női Euro Kupa: érik a magyar finálé! Ikszről indul majd az UVSE-Eger

2023. február 25. 19:42

Az FTC-Telekom kiváló csapatjátékkal (kilencen lőttek gólt!) 12-9-re nyert Padovában, az elődöntő első összecsapásán, így hatalmas lépést tett a döntőbe jutás felé. Az Eger-UVSE parti 12-12-es döntetlent hozott, így a Hajósban ismét nagy csata várható majd.

Az, hogy magyar döntő legyen az Euro Kupában, az elődöntő sorsolása óta tudjuk, az FTC-n múlik - Gerendás György együttese kapta ugyanis ellenfeléül a Padovát, az olaszok talán második legerősebb csapatát. A csütörtökön születésnapos mester mi mást, jó játékot, győzelmet „kért" játékosaitól ajándékba - s lőn!
 
Rögvest úgy indult a meccsbe az itthon Magyar Kupát begyűjtő, a bajnokságban is százszázalékos Fradi, hogy megörvendeztesse edzőjét: hátul betonbiztos védelem, kiváló Neszmély Boglárka a kapuban, elöl pedig akciógól Gurisatti Grétától, majd két találat fórból Pőcze Panna és Kuna Szonja révén. Álomkezdés idegenben!
 
A Vályi Vandát is soraiban tudó hazaiak, ha nehezen is, de ébredtek, a 10. perce egyenlítettek (4-4), de lendületüket lefékezték a zöld-fehérek, hiszen 5-5 után Simon-Illés Anna, Kuna Szonja, majd fordulás után Tóth-Csabai Dóra talált be így ismét háromgólos volt az előny.  A Fradi kiváló csapatjátékot nyújtott, Dömsödi Dalma centerben remekelt, de mindenki hozzátette a magáét a játékhoz, nem véletlen, hogy kilencen is gólt jegyeztek a csapatból! A harmadik menet végére jöttek fel egy gólra a hazaiak, de a mieink a negyedik negyedben ismét domináltak, a védekezés mellett a kiállításokat is szerezték támadásban - s ugyan eleinte kimaradtak a fórok, végül csak sikerült növelni az előnyt (Máté Zsuzsanna), s végén Petik Panna tette fel a koronát a csapat teljesítményére. A 12-9-es győzelem sok jót ígér a második összecsapásra!
 
Az egri Bitskey-uszodában a várakozásoknak megfelelően kiélezett, hullámzó meccset vívtak a felek. A felettébb aktív és eredményes Szilágyi Dorottya vezérletével 4-2-re, 6-4-re, majd 8-5-re vezetett Sike József együttese, amelyben Kiss Alexandra ötméterest is hárított - ám az UVSE mindig képes volt újítani. Tiba Panna, Faragó Kamilla, majd Mácsai Eszter hozta fel egy gólra csapatát, így 10-9-ről indult a záró felvonás.
 
Ebben Borsi Ilona növelte a hazai előnyt, Kiss Alexandra újra nagyot védett, majd kettős fórban is jól zárt a hevesi retesz. Továbbra is rendkívüli volt az iram, feljegyezni is alig lehetett a történéseket, le a kalappal a két csapat előtt.
 
Peresztegi-Nagy Kinga időkérés után szépített, majd blokkolás után az ezúttal is pazarul pólózó Tiba Panna egyenlíteni is tudott. A nagyot hajrázó UVSE Peresztegi villanásával vezetni is tudott, Weston Eve 49 másodperccel a vége előtt jobb szélről egyenlített. Egy kontrafault és időkérés után a győzelemért támadott az Eger, de újabb kontra mindent eldöntött - avagy minden a Hajósban 12-12-ről indulnak majd a felek. 

dr. Sike József: Ahogyan a mérkőzés előtt is fogalmaztam ez a párharc nyolc negyedből áll. Az első négy úgy zárult, hogy semmi nem dőlt el, ott folytatjuk, ahol elkezdtük.

Benczur Márton: Igazságos döntetlen született, nem dőlt el semmi, egy közönségszórakoztató, minőségi vízilabdát láthattak a szurkolók.

Női Euro Kupa, elődöntő, 1. mérkőzések

Plebiscito Padova (olasz, Vályi) - FTC-Telekom 9-12 (2-4, 3-3, 4-3, 0-2)
Gólszerzők: Barzon 4, Centanni 2, McKelvey 2, Citino, ill. Máté 2, Kuna 2, Pőcze 2, Gurisatti, Leimeter, Simon-Illés, Petik, Tóth-Csabai, Dömsödi 
 
Tigra ZF Eger – UVSE 12-12 (3-2, 3-2, 4-5, 2-3)
Gólszerzők:
Szilágyi D. 6, Borsi 2, Jancsó, Molnár D., Weston, Czigány, ill. Tiba 3, Mácsai E. 2, Faragó 2, Peresztegi-Nagy 2, Aubéli, Baksa, Szegedi
Vízilabda hírek
női euro kupa