cover image
Egyéb

E.ON Női OB I: az Eger, az FTC és az UVSE jól hangolt az EK-elődöntőre

2023. február 22. 21:08

A hevesiek a BL-negyeddöntő visszavágójára készülő Dunaújvárost a bombaformában pólózó Parkes Rebecca vezérletével 13-12-re győzték le. Az FTC a BVSC, az UVSE a Szentes otthonában nyert. Fontos pontokat gyűjtött a Szeged és a III. Kerületi TVE.

A 14. forduló rangadóját Egerben vívták, ahol a Dunaújváros vendégszerepelt. A felek egyaránt a szombati nemzetközi kupameccsükre tartottak főpróbát: a hevesiek az UVSE elleni Euro Kupa-elődöntőre, az újvárosiak a spanyol Mediterrani elleni, plusz négyről kezdődő Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágójára készülnek. Érdekesség a két vezetőedzőnek a gondolatsora, hiszen amíg Mihók Attila nem győzte elmondani, hogy az eddigi jó BL-szereplés ide vagy oda, fiatal csapata még törékeny (bizonyította ezt a Szentes elleni pontvesztés is), ergo semmi sem lefutott, addig Sike József kiemelte, hogy a Vouliagmeni kiejtése erőt, önbizalmat ad csapatának.
 
A rangadón mondhatjuk egymásnak estek: eleinte a Dunaújváros, aztán az Eger dominált, jöttek a gólok sorban - az első etapban mindjárt tíz, 5-5-ös megoszlásban. Érződött, a védekezés összerántása a fő feladat mindkét oldalon. A csapatok erejét mutatta, itt is, ott is  sikerrel tették, így a második, majd eleinte a harmadik negyedben már jóval nehezebben értek el találatokat a játékosok.
 
Sorsdöntőnek bizonyult azonban, hogy a 2022-es év legjobb magyar játékosának választott Parkes Rebecca vezérletével 9-9 után „robbantott" az Eger, pazar gólokkal lépett el előbb 12-9-re, majd rögvest a negyedik negyed elején Weston találatával 13-9-re.
 
A Dunaújváros mindent egy lapra feltéve kezdett játszani, s lőn, sikerrel zárkózott. Horváth Brigitta gólja után a kipontozódott Mahieu Geraldine helyett az ellenállhatatlan Sajben Nikolett „szállított" két büntetőt, amit értékesítve két perccel a vége előtt 13-12 állt a táblán. Őrült izgalmak közepette megvolt az esélye a vendégeknek az egyenlítésre is, de kihagyott lövés és kontrafault után, illetve a vezetőedző piros lapját követően megőrizte előnyét az Eger. A hevesieknél a centerben tarthatatlan Parkes öt gólt is jegyzett, világklasszis teljesítményt nyújtott (8.3-as statisztikai értékmérő!), mellette Szilágyi Dorottya négy találata kiemelendő, míg újvárosi oldalon Dobi Dorina, Mucsy Mandula és Garda Krisztina nevét érdemes kiemelni még.
 
Az Eger ellenfele szombaton az UVSE lesz - Benczur Márton csapata Szentesen nem bízott semmit sem a véletlenre, Faragó Kamilla vezérletével tartott erődemonstrációt. Az olasz Padova elleni EK-elődöntőre hangoló, listavezető FTC eközben a BVSC otthonából hozta el a három pontot - Stieber Mercedes alakulata jól helyt állt végig, de minden negyedben jobb volt valamivel a Fradi.
 
A Szeged és a Győr csatáját - hiába hajráztak jól a vendégek - a hazaiak nyerték, míg a III. Kerületi TVE magabiztosan győzte le a Tatabányát.
 
E.ON Női OB I
14. forduló
 
Szegedi NVE - UNI-Győr GYVSE 9-8 (3-2, 2-1, 2-1, 2-4)
Gólszerzők: Kenéz 3, Szabó J. 2, Ráski, Szabó K., Tátrai, Pádár, ill. Vaszari 4, Huszti D., Kurucz, Huszti V., Rádli
 
BVSC-Zugló - FTC-Telekom 6-11 (4-5, 1-2, 0-2, 1-2)
Gólszerzők: Mészáros-Farkas K. 2, Gémes 2, Fekete, Kolarova, ill. Millot 3, Gurisatti 2, Tóth-Csabai, Leimeter, Simon-Illés, Farkas T., Pőcze, Vosseberg
 
III. Kerületi TVE - Tatabánya Women Water Polo 10-6 (3-0, 2-3, 4-1, 1-2)
Gólszerzők: Koltay 3, Kudella 2, Brezovszki, Keresztes, Veresné-Illés, Hajdú, Gyögyössy, ill. Felkai 2, Rajna 2, Zantlitner H., Orbán
 
Tigra-ZF-Eger - Dunaújvárosi FVE 13-12 (5-5, 2-2, 5-2, 1-3)
Gólszerzők: Parkes 5, Szilágyi D. 4, Czigány, Szellák, Borsi, Weston, ill. Dobi 4, Mucsy 3, Garda 2, Horváth B. 2, Szabó N.
 
Valdor-Szentes - UVSE 4-14 (2-5, 0-3, 1-5, 1-1)
Gólszerzők: Bonca 2, Dankina, Tóth F., ill. Faragó 4, Mácsai E. 2, Tiba 2, Aubéli, Kóka, Varró, Szegedi, Irmes, Peresztegi-Nagy
 
A bajnokság állása: itt

Vízilabda hírek
női bajnokság