cover image
Egyéb

Élsportolói ösztöndíjat írt ki a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

2023. január 28. 15:18

A kettős életpályamodell kialakítását célozza az ösztöndíj, amelyet most a 2022/23-as tanév tavaszi félévére lehet kérvényezni, március 15-ig.

Weboldalunk is írt már a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sportösztöndíj-rendszeréről, melyről dr. Kiss Gergely, a MATE-GEAC vízilabda-szakosztálya férfi szakágvezetője adott tájékoztatást. Személye egyben garancia is arra, hogy az egyetemi tanulmányok mellett megfelelő elfoglaltságot jelentsen a sportolás is az egyébként az egyetem által működtetett, tavaly átadott Gödöllői Városi és Térségi Uszodában.

A MATE a kiírás alapján élsportolónak tekinti csapatsportágak esetén a nemzeti bajnokság első osztályában (pl. NB I, Extra Liga, OB I stb.) szereplő csapatok tagjait, az egyéni olimpiai és paralimpiai sportágak esetén a felnőtt, illetve korosztályos országos bajnokságban 1-3. helyezést elért sportolókat, továbbá a válogatott sportolókat, a nem olimpiai sportágak esetén Világbajnokságon, Európa-bajnokságon 1-6. helyezett sportolókat. A cél ezen versenyzők sportolói karrierjének, tanulmányainak, valamint a civil életre történő felkészülésének összehangolása, segítése.

A pályázók köre:

A pályázati felhívás az Egyetem (beleértve a külhoni képzéseket is) azon aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatóinak, illetve az Egyetem doktori iskoláiban tanulmányokat folytató állami ösztöndíjas doktoranduszainak szól, akik a tanulmányi követelmények teljesítése mellett élsportolói sporttevékenységet végeznek, és ezzel nagymértékben hozzájárulnak a sportélet sikereihez, fejlődéséhez és az Egyetem jó hírnevének növeléséhez.

Az ösztöndíj egy tanulmányi - a 2023. tavaszi - félévre (5 hónapra) folyósított pénzbeli juttatás.

A maximális ösztöndíj keret: 20 millió forint/félév.

Az ösztöndíj mértéke:

A hallgatók négy kategóriában pályázhatnak, a pályázat évében vagy az azt megelőző naptári évben elért alábbi eredmények esetén:

1. kategória: az ösztöndíj javasolt összege 100.000 Ft/hó,
- olimpiai vagy paralimpiai csapatsportágban, felnőtt kategóriában a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő csapat állandó tagja, vagy
- egyéni olimpiai vagy paralimpiai sportágban, olimpiai vagy paralimpiai számban, felnőtt kategóriában, a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában 1-3. helyezést ért el, vagy
- olimpiai vagy paralimpiai sportágban, olimpiai vagy paralimpiai számban akár felnőtt, akár korosztályos nemzeti válogatott és/vagy világversenyeken (Olimpia, Európa-bajnokság, Világbajnokság, Universiade) képviselte Magyarországot.

2. kategória: az ösztöndíj javasolt összege 80.000 Ft/hó,
- nem olimpiai sportágban, vagy olimpiai és paralimpiai sportág nem olimpiai számában felnőtt kategóriában VB, EB 1-6. helyezést elért sportoló.

3. kategória: az ösztöndíj javasolt összege 60.000 Ft/hó,
- olimpiai vagy paralimpiai csapatsportág esetén, az adott sportágban a korosztálya szerinti kategóriában (pl. junior) a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában szereplő csapat tagja,
- egyéni olimpiai vagy paralimpiai sportágban, olimpiai vagy paralimpiai számban a korosztályának megfelelő kategóriában (pl. U23, junior, ifjúsági) a nemzeti bajnokság legmagasabb osztályában egyéni 1-3. helyezést ért el,
- olimpiai vagy paralimpiai sportágban, olimpiai vagy paralimpiai számban a korosztályának megfelelő kategóriában a nemzeti válogatott tagja és/vagy világversenyen (korosztályos Európa-bajnokság, Világbajnokság, EYOF) képviselte Magyarországot.

4. kategória: az ösztöndíj javasolt összege 40.000.-Ft/hó (erre a kategóriára csak a MATE - GEAC sportegyesület igazolt sportolói pályázhatnak)
- olimpiai csapatsportágban a nemzeti bajnokság alsóbb osztályaiban szereplő sportoló,
- olimpiai egyéni sportágban felnőtt vagy korosztályos I. vagy II. osztályú minősítésű, aranyjelvényes vagy ezüstjelvényes szintet elért vagy felnőtt, illetve korosztályos országos bajnokságon elindult és az első 10 helyen végzett sportoló.
 
A pályázat benyújtása:

A pályázat beadásának határideje: 2023. március 15.
A pályázat elbírálásának várható időpontja: 2023. március 31.

A pályázatot elektronikus úton kell benyújtani, mellékletekkel együtt a következő email címre: sportosztondij@uni-mate.hu​​​​​​​
A pályázati űrlap az Oktatási Igazgatóság honlapjáról letölthető.

A pályázat kizárólag a határidőre benyújtott dokumentumok alapján kerül elbírálásra.

Csatolandó dokumentumok:

- kitöltött, aláírt pályázati űrlap,
- 30 napnál nem régebbi sportegyesületi ajánlás a pályázat elnyerésére (egyesület vezetőjének aláírásával, egyesület székhelyének megjelölésével),
- a pályázatban feltüntetett 2021. és 2022. évi Országos Magyar Bajnokságokon, EB-n, VB-n, Olimpián, Paralimpián, Universiade-n elért eredményeket és/vagy a sportoló válogatottságát bizonyító, sportági szakszövetségi igazoló dokumentumok, továbbá a 4. kategóriához a sportoló minősítését igazoló egyesületi vagy sport szövetségi igazolás, amelyek 30 napnál nem régebbiek.
- az Egyetem által felhasználható 1 db saját sportfotó, fél oldal terjedelmű bemutatkozás,
- hallgatói jogviszony-igazolás.

A pályázat értékelése:

A pályázatot az alábbi tagokból álló bizottság értékeli és rangsorolja.

MATE-GEAC, szabadidősport szakosztályvezető
MATE-GEAC, ügyvezető elnök
MATE Testnevelési és Sport Intézet, igazgató
MATE Testnevelési és Sport Intézet, igazgatóhelyettes
EHÖK, sportért felelős elnökségi tag

Az Ösztöndíj adományozásáról az értékelések alapján a MATE Rektora dönt.

A MATE a személyes adatok védelméről szóló jogszabályok és saját szabályzata alapján jár el az adatkezelés során.

Pályázati felhívás élsportolói ösztöndíjra a 2022/23. tanév tavaszi félévére (PDF)

Az űrlap Word-formátumban is letölthető a MATE ide vonatkozó bejegyzésének alján.
Vízilabda hírek