cover image
Egyéb

Mérföldkövek, rekordok a BENU-kupahétvégékről

2022. december 19. 16:23

Akadt néhány történelmi mérföldkő a férfi és a női BENU Magyar Kupa idei négyes döntőiben – az egyik például Gerendás Györgyé, aki a magyar vízilabda egyébként igen gazdag történetében másodikként vezetett Magyar Kupa-győzelemre egy férfi, majd egy női együttest.

Az FTC-Telekom duplája után sokan kérdezték, vajon volt-e már olyan, hogy ugyanaz a klub nyerte mind a férfi, mind a női Magyar Kupát. Nos, a válasz igen – ha csak egyetlenegyszer is: még 2006-ban a Domino-Honvéd együttesei söpörték be a két serleget, mégpedig az október közepén, az akkor vadonatúj Debreceni Sportuszodában.

Illetve, az csupán egyszer fordult elő korábban, hogy egy edző előbb férfi, majd női csapattal is a csúcsra érjen – a szentesi férfiakat 1980-ban, a hölgyeket pedig 20 évvel később kupasikerig gardírozó Tóth Gyula után ez most Gerendás Györgynek is sikerült. Azok után, hogy előbb a BVSC (1995, 2000, 2003), majd az Eger (2008, 2009) gárdájával nyert MK-t, múlt vasárnap a Fradi lányaival is trófeáig menetelt.

Más kérdés, hogy Gerendás „ülősztrájkkal” tiltakozott a vízbe dobás ellen, így végül nélküle ünnepelték a csapat tagjai a klubtörténet első női diadalát. „Először is, 1959-ben úsztam először a Fradiban versenyen, azaz mondhatom, én már úsztam eleget. A másik, igen komoly indok, hogy úszni még tudok, de hogy ruhástul ki tudnék-e még úszni a medencéből, az erősen kérdéses, azaz nem akartam megkockáztatni, hogy még szerdán is a vízben leszek, amikor a fiúk elkezdik a BL-meccsüket” – magyarázta kérdésünkre szokásos vidámságával a vezetőedző.
(Megjegyzés: délutáni első verziónkban még Gerendás György szerepelt első edzőként, egy olvasónk hívta fel Tóth Gyulára a figyelmet - elnézést, hogy az emlékezetünk csak a szentesi fiúk 1991-es bajnoki döntőjéig hordott vissza.)

A döntőt elvesztő UVSE-vel kapcsolatban érdekesség, hogy míg az első öt fináléját behúzta (2015-19, és ezzel övék a leghosszabb győzelmi sorozat a női kupák történetében), a következő hármat elbukták a lila-sárgák.

A Fradi tehát 1/1-nél tart (amúgy a hölgyeknél a Dunaújváros áll a lista élén 8 kupával), ugyanakkor a fiúknak ez már a 22. serleg volt – ami rekord, pontosabban, a már eddig is tartott csúcs tovább javítása volt a zöld-fehérek részéről, elvégre 2019-ben érték utol az Újpestet, és azóta már 22-19-re vezetnek az örökranglistán.

Ugyanakkor akad még egy rekord, amit egyelőre a lilák tartanak (itt is, mondhatni): 1931 és 1936 között egymás után hatszor nyerte meg a kupát a magyar póló két ikonja, Németh Jamesz és Halassy Olivér vezette újpesti gárda. A Fradi jelenleg ötnél tart (2018 óta csak ők győztek), azaz még egy kell a csúcsbeállításhoz. Jövőre lesz 100 éves a Magyar Kupa, stílszerű lenne egy ilyen siker – ehhez azonban a többieknek is lesz pár szavuk.
Vízilabda hírek