cover image
Egyéb

Női Bajnokok Ligája: hatalmas feladat előtt a csapataink

2022. december 8. 12:00

A Dunaújváros Padovában, az UVSE itthon harcol majd a továbbjutásért. Az Eger és az FTC egy csoportba került két spanyol társaságában - ezeket a meccseket a Bitskey-uszodában rendezik. Csoportonként az első két helyezett jut tovább a negyeddöntőbe.

Az Európai Úszószövetség (LEN) az első selejtezőkör után sorsolta ki a Női Bajnokok Ligája csoportkörét: a továbbjutó 12 csapat mellé a kiemelt négy, azaz a magyar bajnok UVSE, a görög Olympiakosz Pireusz, a spanyol Sabadell és az olasz Orizzonte Catania csatlakozott, így alakították ki a négy négycsapatos csoportot.

Az A-csoportba a Dunaújváros került - két olasz (Ekipe Orizzonte, Plebiscito Padova) és egy holland (ZVL 1886) alakulat mellé. A meccseket Padovában, Vályi Vanda csapatának otthonában rendezik. Mihók Attila, az újvárosiak vezetőedzője korrekten, őszintén fogalmaz, avagy tisztában van azzal, átalakult, fiatalabb csapata nem feltétlenül esélyes az első két hely megszerzésére, ugyanakkor aki ismeri őt, tudja, játékosai semmiképpen sem feltett kezekkel mennek majd neki a három csatának.
 
„Nem tudtuk a BL-selejtezők előtt, hogy mire számíthatunk - fogalmazott a szakember. - Úgy gondoltam, ez a torna lehet az, amely majd helyretesz bennünket saját magunkkal és az elvárható célokkal kapcsolatban. Tulajdonképpen sikerült hoznunk azt, amiben titkon reménykedtünk, hogy tovább tudtunk menni a csoportból. Ennél egy kicsit több is lett, mert a tavalyi Euro Kupa-győztes Ethnikost stabil, jó teljesítménnyel sikerült legyőznünk - ez kicsit meglepetésként hatott. Utána a Róma ellen az első negyedben jelentős hátrányt szedtünk össze, ami helyretette a fejeket. Összességében elégedettek voltunk az ott nyújtott játékunkkal, nagy bizalommal várjuk a következő fordulót, ahol topcsapatok ellen tudunk játszani. Ezek a mérkőzések biztosan nagy kihívást jelentenek majd, nagyon jó lenne, ha helyt tudnánk állni, és kard ki kard meccseket tudnánk játszani."
 
A „halálcsoport" - jegyezték meg többen a sorsolás után a B-jelű kvartett jellemzéseként. No, igen: ide kapott besorolást két bivalyerős együttes, a Sabadell és a jelentősen megerősödő Mataro (Keszthelyi Rita csapata), méghozzá a feltörekvő FTC, valamint a rendező Eger társaságában.  
 
„Az Eger hosszú idő után méreti meg magát újra a nemzetközi porondon, számunkra az első selejtezőkör is élmény, a továbbjutás pedig jó eredmény volt. Ebben a körben sem feltétlen mi számítunk az esélyeseknek, ugyanakkor határozott célunk, hogy megmutassuk ezúttal is a bennünk rejlő erőt, hogy nem pusztán indulók vagyunk a kupában, hanem minőségileg is odavalók. Azt, hogy a jobbtól mindig igyekszünk tanulni, és a jobbat lehetőség szerint megszorítani, ad abszurdum legyőzni, sohasem titkoltuk" - ecsetelte Sike József, a hevesiek vezetőedzője, aki kiemelte kapusa, Kiss Alexandra döntő szerepét, illetve a szurkolók várható segítségét.
 
A „táncra felkért" válogatott kapus, Kiss Alexandra tudja, sok múlik rajta, ezért mint említette: „Mindenképpen stabil pontja szeretnék lenni a csapatnak, hasonló százalékkal védeni mind a három meccsen, ami remélhetőleg ötven százalék feletti védései hatékonyságot jelent majd. Természetesen sok függ a csapat védekezésétől, hogy segítsük egymást. Jó csapatunk van, s noha az elmúlt három összecsapás nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, folyamatos a fejlődés. Bízom benne, hogy a mostani hétvége pozitív hatással lesz a következőre, a Magyar Kupára, hiszen először igazán ott alkothatnánk nagyot. Ez nem azt jelenti, hogy ebből a Bajnokok Ligája csoportból ne szeretnénk továbbjutni, viszont azt reálisan látni kell, hogy a kis túlzással a spanyol válogatottal egyenértékű Sabadell, valamint a nemzetközi klasszisokkal teletűzdelt Mataro pillanatnyilag erősebb nálunk. A cél, hogy tovább fejlődjünk, megtegyünk mindent a bravúrért, hogy az utolsó meccs után mindenki úgy jöjjön ki a medencéből, hogy bele tud nézni a tükörbe."
 
A bajnokságban százszázalékos teljesítménnyel álló FTC esetében is épülő csapatról beszélhetünk, nem véletlen, hogy Fehér András másodedző így fogalmazott: „Hat új játékosunk van, idő kell, amíg összeérünk. Márpedig időnk eddig nem nagyon volt, hiszen válogatott szereplések miatt eddig közel sem tudtunk annyit együtt edzeni, mint amennyi ideális volna. Hol jól játszunk, hol kevésbé jól, még alakulunk, így nem kis kihívás lesz az egri hétvége."
 
Mondani sem kell, a BL-porondon is merészek a célok, a válogatott védőjátékosa, Máté Zsuzsanna is megerősítette mindezt: „Amióta megtudtuk, hogy ebbe a csoportba kerültünk, mi tagadás, izgatottak vagyunk. Feltett szándékunk, hogy megmutassuk, mire képes a Ferencváros. Azt mondják, a Sabadell és a Mataro is nagyon erős - úgy vagyunk vele, rendben, akkor bizonyítsák is be ellenünk. Mi tudjuk, hogy képesek vagyunk felvenni a versenyt bárkivel, bízunk egymásban, bízunk magunkban, az a cél, hogy alakuló csapatunk már most letegyen valamit az asztalra. Ha ebből a csoportból tovább tudnánk jutni, akkor már vagyunk valahol..."
 
A C-csoport küzdelmeit Budapesten, a Hajós-uszodában rendezik, a házigazda UVSE két görög (Glyfada, Ethnikos) és egy spanyol (Mediterrani) ellenféllel csatázik. Tekintettel arra, hogy a legtöbben az említett egri csoportot emelték ki, és kvázi az UVSE csoportját a „Szerencséje volt a magyar bajnoknak" minősítéssel jellemezték, álljon itt az egri vezetőedző, Sike József védelme: „Az UVSE csoportjában is kiváló csapatok küzdenek, a görög vízilabda erejét nem kell bizonygatni, és bizony a spanyol ellenfelük sem gyenge. Ez a Bajnokok Ligája, kérem!"
 
Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője jó néven vette a kolléga szavait, és hozzátette: „Sorolhatnám az ellenfelek soraiban játszó kiváló pólósokat, nem tudnám a két kezemen megszámolni őket. Maradjunk annyiban, roppant veszélyes csoport ez, nagyon észnél kell lennünk. Fiatal csapatunknak még igencsak rapszodikus a teljesítménye, de hogy bennünk potenciál, ezt eddigi is megmutattuk. Természetesen ezúttal sem lehet más a célunk."
 
A szakember szerint a hazai pálya, az UVSE-szurkolói által megteremtett hangulat jó hatással lehet a társaságra. Ezzel egyetért Magyari Alda is: „Az előző idényben az első kört játszottuk itthon, emlékezetes napok voltak, úgy éreztem, hogy a szurkolóknak is hála tudtunk olyan jó játszani. Most is valami hasonlót várok."
 
Az olimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes kapus amondó, nagy feladat előtt áll csapata, még véletlenül sem lehet biztosra menni: „Rengetegen azzal fogadtak, sok helyen hallottam, hogy az UVSE-nek mekkora mázlija volt, könnyű csoportba került, ha ebből nem jut tovább, akkor semmiből... Nem értem ezeket, hiszen látni kell egyrészt, hogy mennyire átalakultunk, másrészt az ellenfelek nem mondhatóak gyengének - sőt! Egyike vagyok azoknak, akik másodjára vagy harmadjára játszanak csak a legrangosabb sorozatban, de vannak nálunk olyan fiatalok, akik még Magyar Kupában sem vívtak éles helyzetben. Azaz mindenről beszélhetünk, csak arról nem, hogy rutinosak lennénk.  Veszélyes csoport ez, bármi megtörténhet. Jól kell játszanunk, akkor tehetjük magunknak könnyebbé a helyzetet. Hogy rapszódikus a teljesítményünk, szerintem nem csoda, ami fontosabb, hogy ezekből a meccs közbeni hullámzásból hogyan jövünk ki. Valóban rosszul kezdtünk például Egerben, viszont a végén hárommal nyertünk, ami jelzi az erőnket. Könnyen lehet, hogy ezen a hétvégén is lesznek fordulatok, a sport ilyen, a lényeg, hogy bízzunk magunkban, egymásban. Kemény napok lesznek, erre kell készülni."
 
A D-csoport csapatai Rómában találkoznak majd.
 
Minden csoportból két csapat jut a sorozat negyeddöntőjébe, míg a 3. és 4. helyezettek az Euro Kupában vigasztalódhatnak.
 
Minden mérkőzést lehet követni a LEN TV-n élő streamen, az eredményeket pedig itt lehet folyamatosan böngészni.

noiblks.jpg Női Bajnokok Ligája, csoportbeosztás (december 9-11.)
A-csoport, Padova
Ekipe Orizzonte (olasz), Antenore Plebiscito Padova (olasz), Dunaújvárosi Főiskola, ZVL 1886 (holland)
 
A program
Péntek
Dunaújváros - Orizzonte, 17:00
Padova - ZVL 1886, 19:00
Szombat
Padova - Dunaújváros, 17:00
Orizzonte - ZVL 1886, 19:00
Vasárnap
ZVL 1886 - Dunaújváros, 10:00
Padova - Orizzonte, 12:00
 
B-csoport, Eger   
Astralpool Sabadell (spanyol), Assolim CN Mataro (spanyol), Tigra ZF Eger, FTC-Telekom

A program
Péntek
FTC - Sabadell, 18:45
Eger - Mataro, 20:30
Szombat
Mataro - FTC, 18:00
Sabadell - Eger, 19:45
Vasárnap
Sabadell - Mataro, 10:00
Eger - FTC, 11:45

C-csoport, Budapest
UVSE, NC Glyfada (görög), CE Mediterrani (spanyol), Ethnikos Piraeus (görög)

A program
Péntek
Mediterrani - Glyfada, 17:00
UVSE - Ethnikos, 18:45
Szombat
UVSE - Mediterrani, 18:00
Ethnikos - Glyfada, 19:45
Vasárnap
Mediterrani - Ethnikos, 11:00
UVSE - Glyfada, 12:45

D-csoport, Roma
Olympiacos Piraeus (görög), SIS Roma (olasz), NC Vouliagmeni (görög), ZV De Zaan (holland)
 

Vízilabda hírek
női BL
Bajnokok Ligája