cover image
Egyéb

A FINA jövő nyárra halasztotta a világbajnokságot

2022. február 1. 9:18

Bár a Magyar Vízilabda Szövetség még nem kapott hivatalos értesítést, eldőlt, hogy nem rendeznek világbajnokságot 2022-ben, május 13. és 29. között Fukuoka adott volna otthont az eseménynek. A Nemzetközi Úszó-szövetség hivatalos oldalán jelentette be, hogy egy évvel elhalasztják a vb-t.

A 19. FINA Világbajnokságot a FINA 2023. július 14. és 30. között rendezné meg a frissen kiadott közlemény alapján. A 2023 novemberére kiírt dohai világbajnokság 2024 januárra tolódik.

A FINA közleménye szerint a fukuokai szervezőbizottság és az érdekeltek egyetértettek a halasztásban, így „2023-ban biztonságosan és sikeresen lehet megrendezni a vb-t".
A közlemény szerint, amely Husain Al-Musallamot, a FINA elnökét is idézi, a szervezet folyamatosan kapcsolatban van a sportolókkal, edzőkkel és minimalizálná a vírushelyzet versenyzésre gyakorolt hatását, ugyanakkor nem tud elmenni az omikron variáns okozta nehézségek mellett.

A 2022-es versenynaptárat hamarosan frissíti a szervezet. Amint ez megtörténik, a Magyar Vízilabda Szövetség megvitatja és dönt a hazai versenysorozatok lebonyolításáról és menetrendjének esetleges megváltoztatásáról.
 
Märcz Tamást, férfiválogatottunk szövetségi kapitányát kérdeztük a halasztásról:

„Japán már jelezte korábban, hogy később szeretné megrendezni a világbajnokságot, így hallani lehetett már a halasztás lehetőségéről, de reménykedtünk abban, hogy más megoldás születik, esetleg beugrik egy másik rendezőváros. Úgy tűnik, ez nem válhatott valóra, pedig a sportolók, a játékosok számára ideálisabb lett volna, ha ebben az évben rendezik meg az egyébként már egyszer elhalasztott világbajnokságot.

Bonyolítja a kialakult helyzetet, hogy nagyon sűrű lesz a nemzetközi versenynaptár 2024-ben is, ezt még a jövőben így át kell gondolniuk az illetéseknek. Ezzel együtt kalkuláltunk a mostani döntéssel, folytak beszélgetések arról, hogyan alakulhat át a bajnoki naptár, nyilvánvalóan a következő napokban a klubcsapatok programját stabilizáljuk.


Összességében nem örülök a döntésnek, ugyanakkor így is lesznek események, amikre készülhetünk. A Világliga júliusi döntőjére szeretnénk kijutni, az egy jó lehetőség a válogatott számára, és augusztus végén, szeptember elején jön az Európa-bajnokság, erre a két eseményre koncentrálunk majd. A mostani döntéssel egyszerűbb lesz egy pihenőidőszakot is beiktatni a játékosok számára, ez a vb megrendezése esetén rövidebb lehetett volna csupán. A következő napokban ligaülést is lesz, ott a válogatottak programját, a találkozók, összetartások, edzőtáborok időpontját is meg tudjuk majd határozni.”

 
A 2021-es esztendőben az Év Csapatának választott női válogatottunk szövetségi kapitánya, Bíró Attila ekképpen kommentálta a hírt: „Finoman fogalmazva nem vagyok boldog… Ez a halasztás alapjaiban rengeti meg a következő évek programját, egyúttal felvetődik bennem néhány kérdés. Melyik lesz az olimpiai kvalifikációs világbajnokság? Mikor lesz az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság? Mikor lesz az olimpiai kvalifikációs világliga? Mikor lesz az olimpiai selejtező? Két-háromhavonta ilyen eseményeken ott lehet ugyan lenni, de szakmailag felkészíteni, csúcsformába hozni csapatot az abszurditás határát súrolja. Kíváncsian várom a további fejleményeket, mert a kérdéseimre a válaszokat hamarosan meg kell kapnunk, hogy nekikezdjünk az újratervezésnek, ami minden bizonnyal a hazai programot is érinti, amiről a ligaülésen beszélünk majd. A jó oldala a történéseknek, hogy az elmúlt évek meglehetősen intenzív terhelése után lesz alkalmuk pihenni a játékosoknak, ami után gőzerővel készülhetünk az Európa-bajnokságra.”


Vízilabda hírek