cover image
Egyéb
Utánpótlás

Juniorválogatott: irány a világbajnokság!

2021. augusztus 27. 7:58

A magyar U20-as válogatott pénteken elutazik Prágába, ahol a korosztály világbajnokságán vesz majd részt. Cseh Sándor utánpótlás szakmai igazgató szerint mindent megtett a felkészülés során a csapat, innentől jöhet a munka élesben!

Ígéretes keret, ígéretes játékosok, ígéretes torna: valahogy mindenki így várja a vízilabdatársadalomban a junior vb-t, pedig a korosztály válogatottjának így együtt, ebben a formában nincsen nemzetközi tapasztalata. Mégis, a válogatott kerete, a szakmai stáb összetétele és munkája garancia lehet a jó szereplésre, így roppant kíváncsiak leszünk a produkcióra.

A magyar válogatottban két olyan játékos is szerepel, akik már a felnőttválogatott keretében is megfordultak, jelesül Konarik Ákos és Vigvári Vendel, utóbbinak Bajnokok Ligája-tapasztalatai, előbbinek Európa Kupa-tapasztalatai is vannak, csakúgy, mint Szeghalmi Zsombornak, aki a Szolnokkal játszott jó pár nemzetközi meccset mindkét sorozatban.

Cseh Sándor utánpótlás szakmai igazgatót arról kérdeztük, mennyire nyugodt az utazás előtt, sikerült-e elvégezni azt a munkát, amit megálmodott a közvetlen felkészülés idejére.

„Nyugodt vagyok, de természetesen nagyon izgatott is. Kemény volt a felkészülés, de nagyon érdekes is. Soha nem vagyok elégedett és a következő napokban az edzéseken és a meccseken is folyamatosan javítanunk kell a játékunkat csapatszinten és egyénileg is. De mégis azt mondom, hogy - értelmes keretek között - ennél többet nem lehetett volna edzeni. Az elmúlt időszakban kezdett hasonlítani a játékunk arra, amit szeretnék látni. Szerintem elértük azt a szintet, amit a felkészülés végére terveztünk. De - ahogy mondani szoktam - sok edzéssel még senki nem nyert semmit, ugyanakkor aki jó eredményt ért el, az biztos, hogy nagyon sokat edzett."

A szakember szerint - mivel a koronavírus-járvány miatt nem voltak felkészülési mérkőzések - nem ismerhetjük a mezőnyt, de értelemszerűen ez mindenkire igaz, így valamennyire az ismeretlenségbe ugrik mindegyik csapat.

Természetesen ezen a tornán is a délszláv és a mediterrán csapatok dominanciájára lehet számítani, no és reméljük, a magyar válogatott jó játékára is.

„A fiúk keményen dolgoztak, sokat kellett kiabálni velük, de amikor kellett, mindent megcsináltak" - válaszolta Cseh Sándor arra a kérdésre, mennyire volt meg a figyelem és fegyelem a felkészülés során.

S hogy mit lát most a fiúkon?

„Csúnyán fogalmazva: ez nem fontos számomra jelen pillanatban. Mindig mindenki lelkes. Sőt, mit mondana egy 20 éves sportoló, ha megkérdezik, hogy mi a célja? Mindenki azt mondja, hogy nyerni szeretne... Szerintem Prágában is fegyelmezettnek kell lennünk. A parton, az edzéseken, a meccseken. Azon kell dolgozni, hogy a legfontosabb meccseken egységes csapat legyünk és bátran játszunk."

A csapat egy horvátországi túra mellett - ahol a házigazdákkal edzett közösen - OB I-es csapatokkal gyakorolt a világbajnokságra.

„Nagy segítség volt ez számunkra, mert bár nem pótolja a nemzetközi felkészülési meccseket egy ilyen kétkapu, most erre volt lehetőség. Nagyon köszönöm a BVSC-nek, OSC-nek és a Szolnoknak a segítséget. Leginkább a hozzáállásukat, azzal segítettek minket legfőképpen."

Cseh Sándort arról is kérdeztük, mit ígér a vízilabdabarátoknak a prágai junior vb előtt.

„Az elmúlt években elvégzett munka - és ezt minden válogatott korosztályra értem -, az alázat és rengeteg edzés a felkészülés alatt, mind-mind a magyar vízilabdáért volt. Azokért, akik jó felnőttválogatottat akarnak látni 2-3 vagy 8 év múlva, illetve a szakmáért, akikkel együtt dolgozunk évről évre. A világbajnokságon ugyanakkor csak magunkért kell játszanunk" - fogalmazott utánpótlás szakmai igazgatónk.

A magyar válogatott kerete:

Korom Dániel (Vasas), Gyapjas Brendon (FTC) - kapusok

Aranyi Máté (UVSE), Gábor Lőrinc (KSI), Vigvári Vince (UVSE), Vigvári Vendel (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Nyíri Balázs (FTC), Batizi Benedek (BVSC), Molnár Erik (UVSE), Szabó Bence (FTC), Kevi Bendegúz (Honvéd), Mészáros Mátyás (BVSC)

A vb-t augusztus 28. és szeptember 5. között rendezik, a mieink Brazília, Németország és Egyiptom ellen játszanak a csoportban.

A magyar válogatott programja:

Augusztus 29., vasárnap, 12:00: Brazília-Magyarország
Augusztus 31., kedd, 19:30: Magyarország-Németország
Szeptember 1., szerda, 15:00: Egyiptom-Magyarország

A csoportgyőztesek egyből a nyolc közé kerülnek.

Szeptember 3-án a C-csoport győztese az A-csoport 3. helyezettje és a D-csoport 2. helyezettje mérkőzésének győztesével játszik a négy közé jutásért. Ez adott esetben az orosz/olasz/horvát hármas egyike és a görög/montenegrói duó egyike lehet.

Az elődöntőt 4-én, a döntőt 5-én rendezik.
 
A fotón balról jobbra, felső sor: Kevi Bendegúz, Gábor Lőrinc, Molnár Erik, Aranyi Máté, Batizi Benedek, Szabó Bence, Szeghalmi Zsombor
Alsó sor: Vigvári Vince, Mészáros Mátyás, Nyíri Balázs, Vigvári Vendel, Gyapjas Brendon, Korom Dániel, Konarik Ákos

Vízilabda hírek
Utánpótlás
juniorválogatott
prága
cseh sándor