cover image
Egyéb
Utánpótlás

Leány U17-es Eb: nyolchetes felkészülés az álmokért

2021. augusztus 20. 17:54

A sibeniki kontinensviadalra alaposan felkészült a Benczur Márton irányította válogatott, amely a szombaton kezdődő Eb-n vasárnap játszik majd először, méghozzá Olaszország ellen.

A két U15-ös válogatott Európa-bajnoki aranyérme, a két felnőttválogatott olimpiai bronzérme után az ötödik nyári világverseny következik, amelyen csapatunk mindent megtesz, hogy a dobogóra állhasson.
 
A leányok U17-es kontinensviadala szombaton kezdődik a horvátországi Sibenikben, ahova csütörtökön utazott el a Benczur Márton irányította magyar válogatott. „A nyolchetes felkészülést becsülettel dolgozták végig a lányok, és tekintettel arra, hogy a torna az elmúlt időszak ismert okai miatt tulajdonképpen minden résztvevőnek kicsit ugrás az ismeretlenbe, csak magunkkal, a saját játékunkkal foglalkoztunk. Természetesen az első, olaszok elleni mérkőzés került leginkább fókuszba, hiszen, ha sikerrel teljesítjük, reális esélyt teremtünk magunknak az elődöntőbe jutáshoz" - fogalmazott a szakember.
 
Hasonló véleményen van a sokat megélt háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány, Biros Péter is, aki több esetben maga is vízben volt a tehetségekkel, hogy így próbálja átadni a felhalmozott tudást: „Voltaképpen ugyanazt mondható, mint az U15-ös Európa-bajnokság előtt, azaz nehéz esélyeket latolgatni. Azt sejtjük, hogy az olaszok ellen nem lesz egyszerű, miként azt is megjósolható, hogy csoportelsőként egyszerűbb feladat volna a legjobb négy közé kerülni. Természetesen akkor sem kell pánikba esni, ha csoportmásodikként az elődöntőbe jutásért Spanyolország ellen kellene játszani, még akkor sem, ha az ellenfélnek olimpiai ezüstérmes játékosa is van, aki speciel Tokióban két gólt is lőtt ellenünk az elődöntőben. A lényeg: volt nyolc hete a csapatnak, ami kimondottan hasznosan telt, bízom benne, hogy a munka eredményeit viszontlátjuk majd az Európa-bajnokságon."
 
Az említett felkészülést nagyban segítette az FTC és a BVSC ob I-es csapata. A tornát buborékrendszerben, de a nyitott uszodában, nézők előtt rendezik - szombaton kezdődik, de a mieink majd csak vasárnap kezdik meg remélhető menetelésüket.
 
watch?v=EV-uqLLehd4 Az U17-es Európa-bajnokság (Sibenik) csoportjai:

A-csoport: Csehország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Izrael, Szerbia
B-csoport: Franciaország, Görögország, Hollandia, Törökország, Ukrajna
C-csoport: Horvátország, Németország, Málta, Románia, Oroszország
D-csoport: Bulgária, Magyarország, Olaszország, Szlovákia
 
A magyar válogatott programja:

Augusztus 22., vasárnap, 16:30: Olaszország-Magyarország
Augusztus 24., kedd, 9:00: Bulgária-Magyarország
Augusztus 25., szerda, 13:30: Szlovákia-Magyarország

A csoportgyőztesek egyből a nyolc közé kerülnek.

Augusztus 27-én a D-csoport győztese az A-csoport 2. helyezettje és a C-csoport 3. helyezettje mérkőzésének győztesével játszik a négy közé jutásért. A D-csoport 2. helyezettje egy nappal korábban a B-csoport 3. helyezettjével játszik a nyolc közé jutásért, majd másnap az A-csoport első helyezettjével (minden bizonnyal Spanyolországgal) mérkőzik az elődöntőbe jutásért.

Az elődöntőt 28-án, a döntőt 29-én rendezik.

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Golopencza Szonja (UVSE), Torkos Tamara (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Aubéli Tekla (UVSE), Bonca Vivien (Szentes), Fekete Flóra (BVSC), Felkai Sára (FTC), Golopencza Nóra (UVSE), Hajdú Kata (UVSE), Hnatyszyn Kinga (BVSC), Irmes Rozi (UVSE), Jonkl Csenge (Dunaújváros), Kóka Zelma (UVSE), Mácsai Eszter (UVSE), Mácsai Kata (Szentes), Szegedi Panni (UVSE)
Szakmai stáb:
Biros Péter - szövetségi kapitány; Benczur Márton - szövetségi edző; Kisteleki Dóra - edző; Béres Gerely - kapusedző; dr. Golopencza Péter - doktor; Almási-Szabó Marcella - masszőr
 

Vízilabda hírek
Utánpótlás
u17 eb
sibenik
benczur márton