cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatott - a „ROSSZ KÉZ" OLDAL

2017. július 14. 18:48

Balkezes szélső hiányában három jobbkezes játékos igyekszik megoldani itt a feladatot: Antal Dóra, Czigány Dóra és Szücs Gabriella egyaránt kellő rutinnal és játéktudással bír ahhoz, hogy megtegye ezt.

A világbajnokság előtt posztonként bemutatjuk válogatottjaink tagjait - az 5. részben az úgynevezett „rossz kéz" oldal, azaz a jobboldal van soron. Három olyan pólóssal, akik nem félnek attól, hogy balkezes szélső hiányában rajtuk a világ szeme.
 
(Az 1. részt, a kapusok bemutatását itt olvashatja el)
(A 2. részt, a bekkek bemutatását itt olvashatja el)
(A 3. részt, a centerek bemutatását itt olvashatja el)
(A 4. részt, a „kapás" oldal bemutatását itt olvashatja el)
 
„ROSSZ KÉZ" OLDAL
 
Noi_valogatott_Antal_Dóra.jpg ANTAL DÓRA
Született: 1993. szeptember 9.
Sapkaszám: 3
 
Tekintettel arra, hogy 23 éves korára óriási nemzetközi rutinnal bír, az izgalom legkisebb jele nélkül várja a világbajnokságot. Tényleg nem az az ijedős fajta, bizonyítja ezt a medencében is. Sőt mintha kimondottan szeretné a rizikós helyzeteket, a riói olimpián az ausztrálok ellen megnyert negyeddöntőben övé volt az utolsó szó, ami kimondottan felvillanyozta. Széles taktikai repertoár építhető rá, nem véletlen, hogy a szövetségi kapitány balkezes szélső hiányában őt vezényelte át a baloldalról a jobbra. „Ez jobbkezesként nehéz feladat, főleg az elején volt az, most már azonban nem jövök zavarba, de egészen más mozgást, védekezést, megoldásokat kíván a két oldal" - fogalmazott mosolyogva. Bíró Attila maximálisan bízik benne, amit jól mutat az is, hogy a szezonban ugye nem láthatta, hiszen Illés Annával együtt az Egyesült Államokban tanul és pólózik, mégis egyértelmű helyet adott neki a keretben. Az egri születésű hölgynek az Európa-bajnoki aranya és két bronza mellett világbajnoki éremmel is büszkélkedik (2013, Barcelona), tudja, mi kell a sikerhez - és természetesen azon van, hogy újra átéljen valami hasonlót, vagy még szebbet. Várhatóan sokat látjuk majd a vízben, gyorsaságát, ha kamatoztatni tudja, annál is többet tapsolhatunk neki.
 
Noi_valogatott_Czigány_Dóra.jpg CZIGÁNY DÓRA
Született: 1992. október 23.
Sapkaszám: 2
 
Cegléd büszkesége a fiúk között pallérozódott, és közöttük sem vallott szégyent - sőt. Harcias, nagyot küzdő alapjátékosa a válogatottnak, aki jobbkezesként is otthonosan mozog a „rossz kéz" oldalon. Hét éve a legjobb utánpótláskorú pólósnak választották (Szalay-díj), pályafutása pedig annak rendje és módja szerint a felnőttek között is kibontakozott. Már Merész András szövetségi kapitány is egyértelműen számolt vele, a londoni olimpián is tagja volt a negyedik helyen végző csapatnak, és persze ott volt a felejthetetlen 2014-es hazai kontinensviadalon, amelyen a csapattal a dobogó alsó fokára állhatott. Bíró Attila bizalmát is élvezi, a belgrádi Európa-bajnokságon is megtette a magáét, biztos pontja volt a diadalittas együttesnek. Egerből aztán áttette székhelyét a fővárosba, a bajnok UVSE-ben folytatta pályafutását, így újra magyar bajnoki címet ünnepelhetett, az Magyar Kupa-győzelem és a LEN-kupa diadal mellett. A nemzetközi mezőny ismert alakja, akinek ugyan nem mindig látványos a játéka, de annál hasznosabb. Mondhatni annál alázatosabb.
 
Noi_valogatott_Szücs_Gabriella.jpg SZÜCS Gabriella
Született: 1988. március 7.
Sapkaszám: 5
 
Fantasztikus adottságok, hatalmas rutin, nemzetközileg magasan jegyzett minőség - hosszú évek óta kihagyhatatlan tagja az aktuális magyar válogatottnak, aki a profi pályafutása mellett az Állatorvosi Egyetemen is tanul. Eredményeit felsorolni is nehéz lenne, kiemelkedik a felnőttek között eléri Európa-bajnoki címe, a 2013-as világbajnoki bronzérme, illetve a Sabadell színeiben elérte BEK-győzelme. Két részletben három szezont is lehúzott a spanyol sztárcsapatban, ahol sokat tanult. Három éve erősíti az UVSE-t, ahol szintén kulcsszerepe van a csapatban. A posztját nem egyszerű meghatározni, elvégre voltaképpen mindenhol megtalálható a medencében. Bíró Attila csapatában is sokszor tűnik fel centerfogóként, s noha nem kimondott bekk, de jól állja a sarat. Amúgy is a védekezés az egyik fő erőssége, blokkjai élményszámba mennek - hogy a vb-n is számíthatunk tőle blokkolt labdákra, a Vodafone-kupán is bizonyította. Támadásban a balkezes szélső hiányában többnyire a jobb oldalon tűnik majd fel, ami nem egyszerű helyezet számára, ám sokat dolgozott azon, hogy ezekben a szituációkban is feltalálja magát.
 
A női válogatott vb-csapata
Kapusok: Gangl
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Berkeley Egyetem, amerikai), Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra (UVSE), Csabai Dóra (UVSE), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley Egyetem, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Takács Orsolya (BVSC), Tóth Ildikó (UVSE)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

VIZES VB 2017
finalogo.jpg A NŐI VÍZILABDATORNA CSOPORTJAI

A-csoport:
Olaszország, Brazília, Kanada, Kína
B-csoport: Új-Zéland, Dél-Afrika, Spanyolország, Egyesült Államok
C-csoport: Japán, Hollandia, MAGYARORSZÁG, Franciaország
D-csoport: Ausztrália, Oroszország, Kazahsztán, Görögország

JÚLIUS 16., VASÁRNAP

9:30: Olaszország-Kanada
10:50: Brazília-Kína
12:10: Új-Zéland-Spanyolország
13:30: Dél-Afrika-Egyesült Államok
17:30: Hollandia-Franciaország
18:50: Ausztrália-Kazahsztán
20:10: Japán-MAGYARORSZÁG
21:30: Oroszország-Görögország

JÚLIUS 18., KEDD

9:30: Egyesült Államok-Spanyolország
10:50: Új-Zéland-Dél-Afrika
12:10: Japán-Hollandia
13:30: Görögország-Kazahsztán
17:30: Ausztrália-Oroszország
18:50: Kína-Kanada
20:10: Franciaország-MAGYARORSZÁG
21:30: Olaszország-Brazília

JÚLIUS 20., CSÜTÖRTÖK

9:30: Japán-Franciaország
10:50: Ausztrália-Görögország
12:10: Oroszország-Kazahsztán
13:30: Olaszország-Kína
17:30: Brazília-Kanada
18:50: Új-Zéland-Egyesült Államok
20:10: Hollandia-MAGYARORSZÁG
21:30: Dél-Afrika-Spanyolország

További program
Július 22., szombat

A nyolc közé jutásért:
C2-D3
C3-D2
A2-B3
A3-B2

Július 24., hétfő

Negyeddöntő:
A1-C2/D3
B1- C3/D2
C1- A2/B3
D1-A3-B2

Július 26., szerda

Elődöntő:
A1-C2/D3 győztese-B1-C3/D2 győztese
C1- A2/B3 győztese-D1-A3-B2 győztese

Július 28., péntek

Döntő, a 3. helyért
 
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
Bíró Attila
vb
antal dóra
szücs gabriella
czigány dóra