cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Női válogatott - a CENTEREK

2017. július 12. 18:46

A poszt, amelyen azért sok vita nem lehetett: Bujka Barbara és Tóth Ildikó a női mezőny talán legmarkánsabb centerpárosa, mindketten bizonyították már, hatékonyak a nagy darálóban.

A világbajnokság előtt posztonként bemutatjuk válogatottjaink tagjait - a 3. részben a centerek következnek. Íme, női válogatottunk két középcsatára, akik ugyan más-más stílusban igyekeznek érvényesülni a védők szorításában, ám hasonlóképpen eredményesek. Mindketten kulcspozíciót töltenek be a csapatban, mind játékot, mind a személyiséget illetően.
 
(Az 1. részt, a kapusok bemutatását itt olvashatja el)
(Az 2. részt, a bekkek bemutatását itt olvashatja el)
 
CENTEREK
 
Noi_valogatott_Bujka_Barbara.jpg BUJKA Barbara
Született: 1986. szeptember 5.
Sapkaszám: 10
 
Mindent elmond róla az, hogy Faragó Tamás külön kiemeli a női pólósok közül. Miképpen a montreali bajnok mondta neki, „Látszik a vízben, hogy szeretsz vízilabdázni." Valóban látszik. Ha rajta múlna, centerpozíció kegyetlenségei ide vagy oda, egyetlen másodpercre sem jönne ki a vízből. No, nem véletlen, szöuli olimpikon édesapja mellett szinte a vízbe született... Csak azért nincs még világbajnoki aranya, mert a 2005-ös montreali győztes csapatból a FINA döntése miatt maradt ki a korábban a német válogatottat erősítő hölgy (négy napon múlt a kérelem...), de feltett szándéka, hogy egyszer megszerzi ezt a trófeát is. Mondjuk a hazai vb-n! Ezért rengeteget tehet, mondhatjuk, kulcsszerepe van Bíró Attila együttesében. Egyértelműen a világ egyik legjobb centere, ezt láthattuk a Vodafone-kupán az amerikaiak elleni meccsen is, amelyen az olimpiai- és világbajnok játékosok sem tudták őt lefogni. Emberelőnyök sokaságát várhatjuk tőle, de pazar centerakciók is fémjelezik rendre a teljesítményét. Tekintettel arra, hogy kintről is jól lő a csuklója varázslatos, illetve a keret egyetlen balkezese, fórokban a jobb oldalon vagy középen is feltűnik majd, és ha nála a labda, bizony nem sokat teketóriázik. Illetve plusz fegyver, hogy miután a riválisok is tudják, hogy többnyire lő, keresztbe lőtt labdák, gólpasszok is jöhetnek tőle. Kiszámíthatatlan klasszis, na.
 
 
Noi_valogatott_Tóth_Ildikó.jpg TÓTH Ildikó
Született: 1987. április 23.
Sapkaszám: 9
 
A tavalyi diadalittas belgrádi csapat másik középcsatára. Más stílusban igyekszik érvényesülni, mint Bujka Barbara, amivel tovább növeli a szövetségi kapitány variációt, ergo több pólusúvá válik ezzel válogatottunk oly fontos, a mai világban voltaképpen mindent eldöntő centerjátéka. Hogy milyen minőségben űzi ezt a finoman fogalmazva sem egyszerű szakmát, kristálytisztán jelzi a felejthetetlen Európa-bajnoki döntő, amelyen főszerepet vállalt a hollandok legyőzéséből. De „csak" ezzel a meccsel azonosítani nem lenne igazságos, hiszen számtalan hazai és nemzetközi partin bizonyította, ezen a poszton nem kell sokat gondolkodnia az aktuális kapitánynak.  A kiállításszerzések mellett nála is sűrűn fordulnak elő az akciógólok, és ő is veszélyes emberfórban. Arról nem beszélve, hogy csupaszív, akaratos, izgő-mozgó eredményes játéka mellett a parton is meghatározó szerepe van. Igazi csapatember, akire a világverseny minden percében számíthatnak társai. Az ösztön mellett a tudatosság is vezérli, alaposan felkészül ellenfeleiből, már meccs előtt tudja, mire számíthat. A nemzetközi mezőny ismert alakja, aki miután tudatosan készül már a civil életre, könnyen meglehet, az utolsó világbajnokságán vesz részt. Bár ahogy elnézzük őt a vízben, bátran állíthatjuk, sok, nagyon sok van még benne. Mérget vennénk rá, igazolja majd ezt a Margitszigeten.
 
A női válogatott vb-csapata
Kapusok: Gangl
Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Berkeley Egyetem, amerikai), Bujka Barbara (Szeged), Czigány Dóra (UVSE), Csabai Dóra (UVSE), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley Egyetem, amerikai), Keszthelyi Rita (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Takács Orsolya (BVSC), Tóth Ildikó (UVSE)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

VIZES VB 2017
finalogo.jpg A NŐI VÍZILABDATORNA CSOPORTJAI

A-csoport:
Olaszország, Brazília, Kanada, Kína
B-csoport: Új-Zéland, Dél-Afrika, Spanyolország, Egyesült Államok
C-csoport: Japán, Hollandia, MAGYARORSZÁG, Franciaország
D-csoport: Ausztrália, Oroszország, Kazahsztán, Görögország

JÚLIUS 16., VASÁRNAP

9:30: Olaszország-Kanada
10:50: Brazília-Kína
12:10: Új-Zéland-Spanyolország
13:30: Dél-Afrika-Egyesült Államok
17:30: Hollandia-Franciaország
18:50: Ausztrália-Kazahsztán
20:10: Japán-MAGYARORSZÁG
21:30: Oroszország-Görögország

JÚLIUS 18., KEDD

9:30: Egyesült Államok-Spanyolország
10:50: Új-Zéland-Dél-Afrika
12:10: Japán-Hollandia
13:30: Görögország-Kazahsztán
17:30: Ausztrália-Oroszország
18:50: Kína-Kanada
20:10: Franciaország-MAGYARORSZÁG
21:30: Olaszország-Brazília

JÚLIUS 20., CSÜTÖRTÖK

9:30: Japán-Franciaország
10:50: Ausztrália-Görögország
12:10: Oroszország-Kazahsztán
13:30: Olaszország-Kína
17:30: Brazília-Kanada
18:50: Új-Zéland-Egyesült Államok
20:10: Hollandia-MAGYARORSZÁG
21:30: Dél-Afrika-Spanyolország

További program
Július 22., szombat

A nyolc közé jutásért:
C2-D3
C3-D2
A2-B3
A3-B2

Július 24., hétfő

Negyeddöntő:
A1-C2/D3
B1- C3/D2
C1- A2/B3
D1-A3-B2

Július 26., szerda

Elődöntő:
A1-C2/D3 győztese-B1-C3/D2 győztese
C1- A2/B3 győztese-D1-A3-B2 győztese

Július 28., péntek

Döntő, a 3. helyért
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
Bíró Attila
vb
centerek
bujka
tóth