cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Legyőzte a románokat, tornagyőztes a férfiválogatott

2015. december 20. 11:31

A kassai felkészülési tornán a harmadik mérkőzését is megnyerte Benedek Tibor Európa-bajnokságra készülő fiatal csapata.

Az Eb-felkészülés kezdetén jó erőpróba volt a kassai torna, ezt már az első két nap után le lehetett szögezni. Pénteken Franciaországot, szombaton Szlovákiát verte a magyar válogatott, vasárnap délelőtt pedig az a Románia következett, amellyel nemrégiben Kecskeméten a Világliga-selejtezőn találkozott a csapat – akkor 16-8-ra sikerült győzni.

Jansik Dávidot nem nevezte ezúttal Benedek Tibor a meccsre, lebetegedett vasárnapra. Bisztritsányi Dávid kezdett a magyar kapuban, a szlovákok ellen ő védett végig szombaton.

A mérkőzés elején kétszer is ki kellett szednie a labdát a kapuból, ugyanis Tiberiu Negrean előbb előnyből, majd akcióból lőtt gólt, nem jól indult tehát a meccs, 0-2. Kis Gábor harcolt aztán ki egy magyar előnyt, amit Erdélyi Balázs váltott gólra, nyomban zárkóztunk.

A negyede derekán pedig egyenlített a magyar válogatott, a szlovákoknak 7 gólt lövő Bátori Bence révén (2-2). A szakaszt ráadásul háromgólos előnnyel zártuk, mert egy időkérést követően Manhercz Krisztián volt eredményes, majd ugyanő 5 méterest harcolt ki, amit értékesített is, hogy aztán Erdélyi Balázs a dudaszó pillanatában találjon be, 5-2 után jöhetett tehát az első pihenő.

Erdélyi Balázs aztán a Tóth Márton jóvoltából kiharcolt büntetőből talált be, neki egyébként mindig jól megy a románok ellen (márciusban például Bukarestben 4 gólt lőtt) – nomen est omen (6-2). Mezei Tamás harcolt ki előnyt a negyed derekán, amikor Benedek Tibor időt kért, de az előny megjátszása közben egy rossz passz meghiúsította az újabb magyar gólt. Negrean büntetett (6-3), de Manhercz Krisztián is, igaz, ő nem 5 méterről, hanem kettős emberelőny révén, 7-3. Gheorghe szépített fórból, 7-4 volt a félidei állás.

Cosmin Radu centergólja indította a harmadik negyedet, majd Erdélyi lőtt hátulról gólt, Negrean pedig 5 méterest, két gólra jött fel a román csapat. A magyar kaput a második félidőben Lévai Márton védte. Tóth Márton góljával visszaállt a háromgólos különbség, majd Manhercz Krisztián jelezte egy emberelőnyös góllal, hogy nem akar lemaradni Erdélyi Balázs mögött, 4-4 gólnál jártak 10-6-os magyar vezetésnél. Negrean ötödik góljával szépített Románia, majd egy büntetőt is kaptak, azt is Negrean lőtte be, de a játékvezetők nem adták meg a gólt. A túloldalon Kis Gábor harcolt ki emberelőnyt, Benedek Tibor időt kért. Erdélyi lőtte el, a blokk ugyan mentett, de maradt a labda a miénk, Bátori Bence pedig másodjára már belőtte (11-8).

11-9-nél kicsit szorossá vált a helyzet, de jött Salamon Ferenc távoli gólja, más kérdés, hogy Cosmin Radu még egyszer betalált, 12-10-zel jött a negyedik negyed.

Tóth Márton emberfórból lőtt góljával kezdődött a záró nyolc perc, aztán hiába védett hátrányban Lévai, visszakerült a labda Gheroghe-hez, aki ismét szépített (13-11). Bedő Krisztián harcolt ki emberelőnyt, majd Manhercz passzát szépen be is húzta a kapuba, nem hagytuk tehát magunkat.

Ghiban kétkapufás góllal hozta közelebb Romániát (14-12), de Bátori Bence emberelőnyből meglőtte a 15. magyar találatot. Ghiban újabb góljára emberelőnyből, Bátori passzát követően Gór-Nagy Miklós válaszolt egy húzással, potyogtak a gólok.

Vámos is meglőtte a magáét (emberelőnyből), majd Ghiban a maga harmadikját, a vége gólzáporos, 17-14-es magyar siker.

A válogatott megnyerte a kassai tornát, ráadásul Bátori Bence és Manhercz Krisztián megosztva gólkirály lett a maga 10-10 góljával. 

Eredmény – felkészülési torna, Kassa, 3. játéknap:

Magyarország-Románia 17-14 (5-2, 2-2, 5-6, 5-4)
Gólszerzők:
Erdélyi 4, Manhercz K. 4, Bátori 3, Tóth M. 2, Salamon, Bedő, Gór-Nagy, Vámos, illetve Negrean 6, Ghiban 3, Radu 2, Gheorghe 2, Chioveanu
 
Szlovákia-Franciaország 10-8 (5-3, 2-2, 2-2, 1-1)


A torna végeredménye:

1. Magyarország 9 pont 
2. Szlovákia 6 pont
3. Románia 3 pont
4. Franciaország 0 pont

Korábban:

Szlovákia–Magyarország 5–12 (0–2, 1–3, 3–2, 1–5)
Románia–Franciaország 11–10
Magyarország-Franciaország 13-7 (3-3, 3-2, 5-1, 2-1)
Szlovákia-Románia 12-5 (5-0, 1-1, 2-2, 4-2)

-ds-
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Férfi válogatott
Benedek Tibor