cover image
Egyéb

Döntetlen a csúcsrangadón, remeklő jubilánsok

2015. február 3. 16:27

Az E.ON férfi ob I.-es bajnokság 16. fordulójának nyitómérkőzésén 10-10-re végzett egymással a Szolnoki Dózsa-Közgép és a ZF-Eger csapata. A mérkőzésen remekelt a 300. bajnokiját játszó Varga Dániel és a 400. bajnokiján részt vevő Szivós Márton is.

Csúcsrangadóval indul a férfibajnokság hétközi fordulója: a százszázalékos teljesítménnyel az 1. helyen álló Szolnok az Egert fogadja. Ahogyan előzeteseinkben jeleztük, a mérkőzés nagy presztízstalálkozó lesz, hiszen erre a szezonra ennek a két csapatnak a legnagyobbak a várakozásai.

A Bajnokok Ligájában a Szolnok vereséget szenvedett múlt héten a Jug Dubrovnik otthonában, míg az Eger odahaza verte a görög Olympiakosz Pireuszt. A bajnokságban a szolnokiak a Vasast
, az egriek az UVSE-t verték nagyon könnyedén. Apropó, UVSE! A bajnok az ősszel a Hajós-fedettben elvesztegetett két pont miatt győzelme esetén is marad a második helyen.
A szolnokiak felvezetését ide kattintva lehet elolvasni.

Az egriek előzetesét itt lehet elérni.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés, a két játékvezető dr. Molnár Tamás és Kun György lesznek. A Digi Sport 1-en is lehet követni a történéseket, és itt, a waterpolo.hu oldalon is.

1. NEGYED:

Kiderült, a Szolnokban minden sérült/beteg vállalta a játékot, így vízbe ugrott Varga Dénes, Kis Gábor, Stefan Mitrovics és Hangay Zoltán is. Az Egerben a sérült Zalánki Gergőn kívül minden standard játékos ott volt a csapatban.
 
A Szolnoknál Decker Attila kapott szerepet a kapuban, a másik oldalon természetesen Braniszlav Mitrovics.
 

Az első szolnoki támadásnál Tóth Márton szerelték a védők - a másik oldalon Zsivko Gocsics szerzett labdát. Tóth Márton közeli lövését védte aztán Mitrovics, majd Borisz Vapenszki lőtt a rövid alsóba. (0-1). Egymásnak estek tehát hamar a csapatok.
 
Nem sokáig vezetett az Eger: Varga Dániel középről lőtt szintén akciógólt. (1-1)
 
Hárai Balázs ellen ítéltek kontrát, majd Madaras Norbert próbálkozását védte a szerb kapus. Jansik Dávid kiállítása után előnyben adogattak az egriek, de egy rossz passz keresztbe tett a támadásnak... A Szolnok a vezetésért ment előre, a két Mitrovics csatáját azonban a kapus nyerte. A sarokdobás után elhalt a hazai támadás, maradt a döntetlen állás.
 
Hosnyánkszky Norbert tüzelt távolról, Decker nagyot védett, majd Mezei Tamás harcolt ki egy kiállítást. A fórt Madaras lőtte be, Mitrovics csak belekapni tudott a labdába. (2-1)
Fotó: Ilyés Csaba

Fotó: Ilyés Csaba

 
Decker újabb védese után (Bedő Krisztián centerkísérletét fogta) a Szolnok támadott, de Lőrincz Bálint szerelt ügyesen. Lövését átellenben viszont fogta Decker, Cseh Sándor pedig időt kért. Beküldte Kis Gábort, aki rögvest kiharcolt egy ötméterest - Mitrovics azonban kifogta Varga Dénes lövését! A kapusok meccse volt eddig: Decker is nagyot védett a túloldalon.
 
Egy elhalt szolnoki akció után Dabrowski Norbert is kikérte idejét. Hatásos volt, mert előnybe került csapata, más kérdés, a fór során Vapenszki kezéből kiesett a labda, amely a hazaiakhoz került... Mitrovics kapufája után a labda visszakerült a Szolnokhoz, de Tóth ellen kontrát ítéltek. Úgy tűnt, 2-1-es állással zárul a negyed, ám Angyal Dániel a végén mindegy-mindegy alapon elengedett irtó távolija a vízen megpattanva került Decker mögé. (2-2)
 
2. NEGYED:

Az első egri támadás nem járt sikerrel, mint ahogy a szolnoki sem - mindkét esetben jól őriztek a védők a centereket. Angyal lövését ezt követően blokkolta Mitrovics, majd elöl a bal szélen kihasználta, hogy szabadon maradt, és remekül beejtette egy lövőcsel után a labdát a kapuba. (3-2)
 
Milos Csuk hamar egyenlített - Madaras blokkja mellett lőtt a bal felsőbe. (3-3)
 
Kis Gábor ezúttal nem járt elöl sikerrel, nem tudott kiállítást kiharcolni, bezzeg odaát Hárai igen: a fór azonban kimaradt, Hosnyánszky lövését bravúrral védte Decker Attila. A Szolnok újabb támadást zárt lövés nélkül, az egriek lőttek, de ők sem jártak sikerrel. Varga Dániel gyönyörű lövéssel feledtette a kimaradt büntetőt, pazarul lőtt keresztbe a zóna ellen - nagyon nagy gól volt! (4-3)
 
Erdélyi Balázs zseniális csavarpassza után Biros Péter lőtt, de Decker védett, majd Vámos Márton kísérletét ütötte fölé Mitrovics. A Szolnok időt kért, mindez eredményt hozott: a megbeszélteknek megfelelően ment mindenki a helyére, Varga Dániel pedig ismét csodálatos akciógólt ragasztott a kapuba! (5-3)
 
Eredménytelen támadások után Dabrowski Norbert kért időt,  de csapata újra elveszítette a labdát, miután Vapenszki kezéből ismét kiesett. A Szolnok a végén még próbálkozott, de nem volt a lövés veszélyes, de így is - főleg Varga Dániel remeklésének köszönhetően - két góllal vezetett a nagyszünetben.
 
3. NEGYED:

Bedő előnyt harcolt ki, Vapenszki keresztpasszát a 300. bajnoki meccsét játszó Varga Dániel halászta le, nagyon nagyot játszott eddig. Gocsics pattintott remekül (6-3), majd fórból Hárai húzott a kapuba. (6-4).
 
Az Eger feljöhetett volna egy gólra is, de Erdélyi lövését emberhátrányban blokkolták a hazaiak. A Szolnok sem játszotta meg jól a soros fórját, eladta a labdát... A 400. bajnokiján részt vevő Szivós Márton lövése nem jutott a kapuig, Cseh Sándor pedig időt kért.
 
Kis Gábor kiharcolt egy fórt, jött Varga Dénes: voltaképpen a védjegye az a lövés, amikor elhajolva, csuklóból bepattintva járt túl mindenki eszén. Most is így tett, klasszisgól volt, újra hárommal vezettek a hazaiak. (7-4)
 
Bedő ötméterest harcolt ki, Biros magabiztosan lőtte be, igyekezett partiban maradni az Eger. (7-5)

Egy-egy elrontott akció után a Szolnok lövés nélkül járatta le a támadóidejét (nem figyelt Varga Dénes az órára, lövés helyett passzolt), Milos Csuk pedig büntetett, nagy gólt lőtt a másik oldalon a zóna ellen. (7-6)
 
Kis Gábor leszerelése után időt kért az Eger, nem véletlenül: az egyenlítésért támadhatott! Sikerrel járt, miután három másodperccel a vége előtt Szivós lőtt szabaddobásból hatalmas gólt! (7-7)

4. NEGYED:

Cseh Sándor kapust cserélt: Nagy Viktor váltotta a Szolnokban Decker Attilát. A labdát az Eger szerezte meg a ráúszásnál, így a vezetés megszerzéséért ment előre. Nagy Viktor kimozdulása azonban labdaszerzést ért, majd Kis Gábor harcolt ki ötméterest, amelyet Varga Dénes értékesített. (8-7)
 
Szivós parádéja (a bemozdulása után jött a labda, amellyel befordulva lőtt gyönyörű gólt) után egyenlített az Eger (8-8), ám Milan Alekszics is megvillant, távolról lőtt pontosan. (9-8)

Ezt követően ismét Csuk következett, ő is remekül célzott, újra döntetlen volt az állás. (9-9)

Kis Gábor ellen kontrát fújtak, Csuk lövését ezúttal fogta Nagy, majd Alekszics vágott be határozottan egy emberfórt. (10-9)

Előnyben támadott az Eger, Csuk azonban eladta a labdát, Mitrovics halászta le a levegőből. Alekszics kísérletét fogta a kapus, majd jött ismét Szivós: fantasztikusan lőtt középről a kapuba. (10-10)
 
Vámos passza nem volt jó, Bedőt szerelték, hatalmas volt a csata, ismét a Szolnok támadott. Cseh Sándor két perccel a vége előtt időt kért.
 
Madaras lövését védte Mitrovics, de a labda maradt a Szolnoknál. Vapenszki labdát szerzett azonban, végigvitte, de Nagy Viktor védte a lövését. Cseh Sándor piros lapot kapott, a játék ment tovább, Varga Dániel lövését védte Mitrovics, Dabrowski Norbert időt kért.
 
Szivós csavarja elakadt Varga Dánielben, így a Szolnok támadhatott a győzelemért. Alekszics négy másodperccel a vége előtt fölé lőtt, a hátralévő idő lepörgött, így döntetlen lett a rangadó.
 
Cseh Sándor: "Nyerni szerettünk volna, bár ha a tabellát nézzük, nekünk jó a döntetlen. Kicsit csalódott lehetek, mert azt gondolom, és remélem az egriek nem sértődnek meg ezen, ez minimum két-háromgólos szolnoki győzelemnek nézett ki. Igaz, nagyon jól játszott az Eger, de büszke vagyok csapattomra is, bizonyos dolgokon át tudott lendülni, és nem a bírókra gondolok.”

Dabrowski Norbert: "Idén először fordult elő, hogy üldöztünk egy erős csapatot, és utol tudtuk érni. De még mindig sokat hibázunk egy ilyen hőfokú mérkőzésen sajnos. Hátrányban fölállunk, mentálisan erősek voltunk, de a végén nem tudtuk nyerni.”

A meccs előtt 300. bajnoki mérkőzése okán köszöntött Varga Dániel így nyilatkozott: "Jól ment a játék, főleg az első félidőben. A másodikban megváltoztak dolgok, nem azok domináltak, mint elsőben, oda-vissza kaotikus vízilabda alakult ki. Igazságos, reális eredmény született”

A 400. bajnokiját játszó Szivós Márton így fogalmazott: "Egy mérkőzés nagyon hosszú, ahogy ők el tudtak menni három góllal, nekünk is sikerült egyenlíteni. Mindkét csapat felkészült a másikból, a végén nagy bruszt lett, de minden komoly mérkőzésnek ez a vége. Komoly presztízsmérkőzés volt, senki sem akart kikapni, ez lett.”
 
Eredmény - férfi E.ON férfi ob I.-es bajnokság:

Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger 10–10 (2–2, 3–1, 2–4, 3–3)
Gólszerzők:
Varga Dániel 3, Varga Dénes 2, Alekszics 2, Gocsics, S. Mitrovics, Madaras, ill. Szivós 3, Csuk 3, Biros, Hárai, Angyal, Vapenszki

Vízilabda hírek
eger
szolnok
dabrowski norbert
lőrincz bálint
bedő krisztián
cseh sándor
tóth márton