cover image
Egyéb

Európa-bajnokság, 1. nap - összefoglaló

2014. július 14. 10:34

A Horvátország-Németország mérkőzéssel elrajtolt a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság. Cikkünk frissül a fontos információkkal.

Minden mérkőzés élőben követhető ezen az oldalon.
 
A mérkőzések utáni nyilatkozatokat itt lehet elolvasni.
 
A hatodik mérkőzésről, a Magyarország-Spanyolország találkozóról (12-9) itt lehet részletesen olvasni.
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

 
5. mérkőzés:

Olaszország-Oroszország 13-6 (3-1, 4-3, 4-1, 2-1)

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Az olasz válogatott a két és a négy évvel ezelőtti Eb-n is elődöntőt játszott, Oroszország viszont nem volt ott 2012-ben Eindhovenben, előtte a 11. helyen zártak. Egyébként a Hollandia elleni záróselejtező során vívták ki a budapesti részvételt. 

Meggyőzően kezdett az olasz válogatott, hiszen Figlioli, majd Di Fulvio gólja után Alex Giorgetti is betalált 2:47-tel a negyed vége előtt, miközben az oroszok támadásban nem tudtak kibontakozni. Egy emberelőnyös helyzetet azért kihasznált a negyed végén Stepanyuk (3-1). Mintha lemásolták volna a negyedet a következő etapban, Giorgetti büntetőjével és Figlioli akciógóljával 2-0-ra nyerte a negyed első részét Olaszország, de aztán Luongo is betalált, így 3-0-s rohammal demonstrált erőt az olasz csapat. 

Nem változott a játék képe a harmadik negyedben sem, az olaszok ezt 4-1-re hozták. A vége már csak kellemes úszkálássá alakult, így az olaszok győzelemmel kezdték az Európa-bajnokságot.

 
4. mérkőzés:

Montenegró-Görögország 11-6 (1-1, 4-1, 3-2, 3-2)
monte.jpg  
A vártnál talán simábban nyerte meg első mérkőzését a tavalyi világbajnokság ezüstérmese, Montenegró. A mindig veszélyes görögöket fokozatosan őrölték fel Drasko Brguljanék. Ehhez kétségtelenül nagyon jól jött, hogy a második negyedet 4-1-re hozták, ráadásul Zdravko Radic is remekelt a kapuban.

Aleksandar Ivovic sokszor vállalkozott, és helytálló a több-kevesebb sikerrel jellemzés, ugyanis 6 lövésből 3 beakadt. Montenegró a meccs második részében sem fogta vissza magát, Klikovak például nagyszerűen emelkedett ki középen bő két perccel a vége előtt. Igaz, válaszként bombagóllal jelentkezett Tigkas, majd Fontoulis, így kozmetikáztak a görögök.

3. mérkőzés, 14 óra 30 perc:

Franciaország-Szerbia 5-16 (1-4, 1-3, 0-3, 3-6) 
Gólszerzők: Camarasa, Bodegas 2-2, Blary 1, illetve Nikic 4, Mandic, Pijetlovic, Filipovic, Prlainovic 2-2, Cuk, Gocic, Aleksic, Mitrovic 1-1
Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor


 
Túl sok gondot nem okozott Szerbia válogatottjának a francia. Lényegében egyfajta bemelegítésnek foghatta fel az Európa-bajnokság címvédője a hétfői mérkőzést. Nem mindig jó, ha egy csapat könnyű ellenféllel kezd, ezt majd a torna további szakaszában láthatjuk, hogy esetükben így van-e, vagy sem. Slobodan Nikic négy gólt szerzett. 

2. mérkőzés, 13 óra:

Románia-Grúzia 11-6 (3-4, 3-1, 2-0, 3-1)
Gólszerzők: Radu, Negran 3-3, Diaconu 2, Cretu, Matei Guiman, Minnea 1-1, illetve Jelaca 3, Tsrepulia, Elez, Khvedeliani 1-1
Fotó: Dobos Sándor

Fotó: Dobos Sándor


Megkezdte szereplését az Európa-bajnokság újonca, Grúzia is. Egészen jól haladtak a mérkőzés elején, nem mellesleg lelkes szurkolótábor előtt tették ezt meg. A végén aztán nem borult a papírforma, győzött a szerb kapitány által dirigált román válogatott. Két legjobbja, Radu és Negrean egyaránt 3-3 góllal zárt.

1. mérkőzés, 11 óra 30 perc:

Horvátország-Németország 10-5 (4-3, 2-0, 3-0, 1-2)
Gólszerzők: Jokovic, Muslim, Buslje 2-2, Dobud, Bukic, Loncar, Buljubasic 1-1, illetve Schueler 2, Bukowski, Obschernikat, Eidner 1-1

Legutóbb éppen a 2012-es Európa-bajnokságon találkozott a két válogatott, akkor 10-9-re a németek nagy meglepetésre győztek, ezzel be is jutottak a negyeddöntőbe. Akkor 5. lett Németország, így nem is kellett selejtezőt játszania ahhoz, hogy eljusson Budapestre.

Niksa Dobud szerezte az első gólt az Eb-n, majd Jokovic is betalált, ekkor azt hihettük, kezdettől fogva sima lesz a meccs. Végül az is lett, de azért a németek egy ideig még tapadtak a horvátokra, Dennis Eidner góljával 4-3-ra jöttek fel. Ugyanakkor az, hogy két negyedet keresztül nem tudtak betalálni, megpecsételte a sorsukat. 9-3-mal jöhetett az utolsó negyed. A végén persze kiengedtek a horvátok, a vége azonban így is 10-5 az olimpiai bajnoknak.

Bevezető:
Nem kell tovább várakozni, elkezdődik a nagyüzem a felújított, újjávarázsolt Hajós Alfréd Uszodában. A férfitorna hat mérkőzését rendezik a 31. Európa-bajnokság nyitónapján.

Rögtön az olimpiai bajnokot láthatjuk a medencében a német válogatott ellen. Ivica Tucak szövetségi kapitány vasárnap azt mondta, szeretnének érmet szerezni az Eb-n, a német válogatott pedig a szerb kapitánya segítségével tovább fejlődne, és meglepetést okozna Budapesten.

A Románia-Grúzia találkozó a grúzok debütálása miatt érdekes (hatalmas az érdeklődés a grúz újságírók részéről is), majd fél háromtól az előző Európa-bajnokság győztese, Szerbia játszik, amolyan kötelező győzelem vár rájuk a franciák ellen.

A Montenegró-Görögország, az Olaszország-Oroszország meccsek már meglehetősen izgalmasnak ígérkeznek, és aztán 20 óra 30 perckor következhet a Magyarország-Spanyolország "ünnep".

Az első nap programja:

11.30 Horvátország-Németország
13.00 Románia-Grúzia
14.30 Franciaország-Szerbia
16.00 Montenegró-Görögország
19.00 Olaszország-Oroszország
 
Néhány fontos információ:

A jegyfelszabadítások miatt továbbra is érdemes figyelni a jegyvásárlási felületet, a következő napok mérkőzéseire is.

Fontos tudnivalókat lehet elolvasni arról, mit hozhatunk be a Hajós Alfréd Uszodába, a pályarendszabályról itt lehet információkhoz jutni.

A waterpolo.hu oldalon, valamint az ecwaterpolo2014.com oldalon minden mérkőzés statisztikáját élőben lehet követni. 

A len.eu oldalon minden találkozót élőképpel, stream segítségével lehet követni, korlátozások nélkül.
 
A Magyar Televízió közvetíti a magyar válogatottak mérkőzéseit.
Vízilabda hírek
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság