cover image
Egyéb

Eb: sajnos, kutyát nem lehet behozni – továbbá…

2014. július 10. 8:52

Egy kedves jegyvásárló kedvenc ölebével kapcsolatban kérdezősködött az Európa-bajnokság előtt, úgyhogy épp ideje kicsit átvenni az úgynevezett pályarendszabályokat.

A rendezőkhöz eljuttatott kérdés szerint lelkes pólórajongónk több napra is vett belépőt, kutyusát viszont nem tudja minden alkalommal másra bízni, ezért érdeklődik, behozhatja-e – tipikus törpetündérke, azaz elkuporogna a gazdi ölében, egyébként. Nos, bármennyire is kutyabarát a szervező-bizottság, élén Kemény Dénes elnökkel, aki anno gyakorló állatorvosként is kereste kenyerét, sajnos, az Európa-bajnokságon érvényes pályarendszabályok nem teszik lehetővé a házi kedvencek behozatalát. Azaz kutyánkat, macskánkat, papagájunkat, majmunkat és egzotikus hüllőinket mindenképp hagyjuk otthon, biztonsági őreink ugyanis nem vállalják a kapu előtti felügyeletüket (különösen a hüllőkét...).

Ezen túlmenően nem árt, ha még néhány ponttal tisztában vagyunk, mielőtt nekivágunk a margitszigeti kalandnak.

Először is, legyen nálunk az érvényes belépőjegy – hülyén hangzik, de tényleg ne járjunk úgy, mint az egyszer volt szovjet parasztbácsi, aki négyszer ellenőrizte, hogy a Pravdácska-vodkácska-tagkönyvecske hármas biztosan nála van, viszont csak a mezőn vette észre, hogy a kapát otthonhagyta.

Kevésbé mulatságos kitétel, hogy az sem mehet be, aki alkoholos befolyásoltság vagy kábítószer hatása alatt áll, illetve alkoholt vagy drogot találnak nála belépésnél. És persze a mások biztonságát veszélyeztető tárgy is kizáró ok – sajnos, ebbe beletartozik az esernyő is: hozzunk esőkabátot, ha sötét fellegek lepnék el Budapest egét.

A vízilabda-Eb szurkolásra való, azaz ne akarjunk behozni gyűlöletre uszító feliratot, zászlót, drapériát, vagy olyat, amelyen önkényuralmi jelkép látható. Olyan se próbáljon benyomakodni, aki korábban bunkóskodott valamilyen sporteseményen, és hivatalos eltiltás hatálya alatt áll.

Adott esetben késznek kell állnunk arra, hogy személyazonosságunkat igazoljuk, illetve hogy a biztonsági személyzet vagy a rendőrség átvizsgálja ruházatunkat vagy csomagjainkat. Ezen túlmenően ne tervezzünk jogi lépéseket, ha viszontlátjuk magunkat a tévéközvetítésben, netán az eseményről készült fotókon – a jegy megváltásával és az eseményre történő belépéssel ugyanis vállaljuk, hogy felvételek készülnek rólunk, és hogy azokat adott esetben közzé is teszik. (Grátisz jótanács: ha a feleségünk vagy az ő baráti köre sportrajongó, ne egy budapesti vízilabda Eb-t válasszunk egy esetleges új barátnő megsétáltatására.)

A jegyeken mindig nézzük meg, hol van a helyünkhöz rendelt beléptetési pont, mert a rendezők csak ott engednek be – ez tényleg fontos pont, mert ellentétben egy futballstadionnal, mert a versenymedence nem körüljárható. Maga a komplexum igen, legfeljebb derűs gyalogtúrára készülhetünk.

Ha bent vagyunk, viselkedjünk kulturáltan. Az elzárt területekre – ilyen például a medence és a medencetér – belépőket vagy az oda bármit behajigálókat a rendezők úgymond „visszatartják”, és átadják a rendőrségnek. Épp ezért, hogy ne tehessük ki magunkat semmi efféle drámának, kvázi elönti az agyunkat a vér, hogy Hárai Pufi ellen már a harmadik kontrát fújták be zsinórban – szóval kizárandó mindent, a műanyag palackok sem „jöhetnek be” velünk. Ez fontos: ha veszünk magunknak hűsítőt, azt igyuk meg, mielőtt a belépőkapuhoz érnénk, mert ott ki kell dobni sajnos. (Az uszodában természetesen több büfé üzemel, azaz olthatjuk a szomjunkat böcsülettel.)

Arcunkat ne próbáljuk meg eltakarni az azonosítás lehetetlenné tétele végett, mert ez is szabályokba ütközik. Ja, és az Istenért, meg ne próbáljunk rágyújtani a nézőtéren, maximum buzdító énekekre, a dohányzás ugyanis tilos az uszoda területén.

Azaz: ne cigizzünk, ne szeszeljünk, ne próbálkozzunk rendzavarással, ne óbégassunk rasszista, gyűlöletkeltő rigmusokat, ha sikerült volna becsempészni, akkor se próbáljuk meg tiltott transzparensünket kifeszegetni – a tiltás alá nem eső feliratokat viszont csak úgy függesszünk ki, hogy ne takarjunk le reklámot, illetve ne zárjunk el kijáratot és/vagy menekülési útvonalat. És arról se álmodjunk, hogy a szigeten csináljuk meg gebinben a szerencsénket, azaz ne tervezzünk vállalkozási tevékenységet, továbbá tilos az aktuálpolitikai vircsaftolás is.

Mivel a vízilabda Eb-re úgy gondolunk, mint egy igazi, családbarát rendezvényre, ahol valóban mindenki jól érzi magát – pláne, amikor Varga Dumi úszik egy testhossz fórral kapura... –, ezért nem kezdenénk felsorolni, milyen büntetés vár az egyes rendszabályok megsértőire. (Ha mégis kíváncsiak volnánk, a teljes pályarendszabályzat elolvasható ITT.)

Egy biztos: az Eb szervezői mindent elkövetnek, hogy remekül és főként biztonságban érezzék magukat a Hajósba kilátogatók – felelősség-biztosítást is kötöttünk az egész rendezvényre és a helyszínre –, és meggyőződésünk: a szurkolók a biztonsági személyzettel együttműködve nagyszerűen szórakoznak majd az előttünk álló két hétben.
Vízilabda hírek
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
pályarendszabály