cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Spanyolverés a csapatkapitány vezérletével

2014. július 14. 18:06

A magyar férfiválogatott a spanyolok ellen 12-9-es győzelemmel nyitotta az Európa-bajnokságot.


Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Szép estével nyitott a magyar válogatott, és az Európa-bajnokság is. A főmérkőzésen közönségsikert aratva győzött a magyar válogatott. A siker sokak szerint eleve garantált a magyar válogatott esetében, de persze egy győzelem még édesebbé teheti a másfél órát.

Ahogyan azt várni lehetett, az első negyed még az ismerkedés jegyében telt: a srácok ismerkedtek a pazar atmoszférával. Viszont elég gyorsan sikerült túllendülni, és ebben vezérszerepet kapott Varga Dániel, a csapat kapitánya. Dani 5 góllal zárt mellesleg, ez pedig a háromgólos siker egyik záloga volt.

Erdélyi Balázs és Tóth Márton remeklése is említést érdemel, mindketten bizonyítottak "újoncként", cseppet sem megilletődötten tolták a magyar válogatott szekerét.

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

A spanyolok sötét lónak számítanak ebben a csoportban, ezzel együtt nem mutattak olyat, ami arra predesztinálná őket, hogy a magyar-horvát-szerb hármast meglepjék a csoportban - ezek már Benedek Tibor gondolatai, a vele készült interjút később közöljük.

Folytatás holnap 20 óra 30 perctől Franciaország ellen.

Eredmény - Európa-bajnokság, 1. játéknap:

Magyarország-Spanyolország 12-9 (2-2, 4-1, 3-2, 3-3)
Hajós Alfréd Uszoda, 6000 néző, Vezette: Naumov (orosz), Abramovics (montenegró)

Magyarország: Nagy V. – Szivós, Varga Dénes 1, Varga Dániel 5, Hárai, Madaras 2, Gór-Nagy. Csere: Decker Á., Hosnyánszky 1, Vámos, Erdélyi 2, Tóth M. 1 

Spanyolország: I. Aguilar – Molina 1, Espanol 1, Larumbe, Szirányi, Minguell 1, X. Garcia 1. Csere: Roca, F. Fenández 1, Mallarach 3, Munarriz, Bustos 1

Gól/emberelőny: 5/11, illetve 6/12 
Ötméteresek: 1/1, illetv –
Kipontozódott: Larumbe (19. p.), Gór-Nagy (25. p.), Roca (28. p.), Munarriz (31. p.)

A csoport állása:

1. Szerbia 3 pont
2. Horvátország 3 pont
3. Magyarország 3 pont
4. Spanyolország 0 pont
5. Németország 0 pont
6. Franciaország 0 pont

Vége a mérkőzésnek, az élő közvetítés az alábbiakban olvasható. nyilatkozatok hamarosan.

4. NEGYED:  

8. PERC: Az utolsó percet felállva tapsolta végig a közönség. Magyar sikerrel indult az Európa-bajnokság.
 
6. PERC: Hihetetlenül pimasz ejtéssel zárkózott Spanyolország, Garcia verte át Nagyot. Kaptunk egy előnyt, nem sikerült kihasználni, Erdélyi már akkor lőtte el, amikor kiegészültek a spanyolok. 
 
5. PERC: Nagy Viktor ért oda Munarriz próbálkozására, ekkor három perc volt hátra a meccsből. Időkérés jött nem sokkal ezután, a spanyolok részéről.

4. PERC: Varga Dénes maradt le a jobb szélen Mallarachról, kilőtte a magyar kaput, ez volt a harmadik találata. Naná, hogy ő volt az, aki a következő magyar témadásnál gólt szerzett, átejtette Aguilart. 12-8! 

3. PERC: Madaras Norbert vágta kapufára a következő magyar akciónál a labdát, majd lejárt a támadóidő, és így "üresbe tettük".
 
2. PERC: Gór-Nagy Miklós kipontozódott, Albert Espanol pedig, meg kell hagyni, gyönyörűen talált a kapuba, 10-7. Varga Dániel szenzációs, három blokk mellől előtte, ki is kötött a kapuban a labda. Ez volt az 5. gólja.
 
1 PERC: Erdélyi Balázs elhozta a labdát a negyedik negyed elején. Tóth Márton kapta meg a labdát, gyönyörűen fordult be, 5 méterest érően szabálytalankodtak vele. A büntetőt Varga Dániel értékesítette, 10-6.

3. NEGYED: 

7. PERC: Kis félreértés után a spanyol válogatott időt kért, amely után Munarriz lőtt a bal sarokból a kapuba, sőt, Espanol is ezt tette, de már időn túl. Maradt a háromgólos előny a negyed végére.
 
6. PERC: Mallarachot állították ki a következő akciónál, amely után Benedek Tibor kért időt. Erdélyi Balázs lőtt kétszer a blokkba, ezért bízik benne a kapitány, a gyata nála sosincs tele. Most nem sikerült betalálnia ezzel együtt. 
 
5. PERC: Varga Dániel kiállítása után Minguell Alferez lőtt, két kapufa lett a vége, de gól nem. Egy kontra után meg Nagy Viktor védett a jobb saroknál, skandálta is a nevét a közönség.

4. PERC: Nagy Viktor védett ismét, 4/9.nél áll jelenleg, nem rossz, mert az a négy védés fontos helyzetben történt. Erdélyi Balázs emberelőnyben kegyetlenül nagy gólt a ficakba, kapufával együtt, esély sem volt a hárításra. 
 
3. PERC: Hárait gyilkolták középen, Larumbe Gonfausnak ez volt a harmadik hibája, ki is állt. Madaras Norbert lőtt a bal sarokba, 8-5.

2. PERC: Minguell Alfarez talált be távolról, nagy gól volt, és rohan előre az idő, pörögnek az események, 7-5.

1. PERC: Spanyol akcióval indult a harmadik negyed, de elszállt a lövés a kapu fölött. Roca Barcelót állították ki ezután, Madaras Norbert pedig kihasználta a fórt, 7-4. 

2. NEGYED: 

8. PERC: Mallarach használta ki a jobb szélen, 6-4. Majd még kaptunk egy előnyt, de az kimaradt, kétgólos magyar előny a szünetben.
 
7. PERC: Eltelt egy kis idő, amíg észrevették, hogy az elrontott spanyol akció után időt kért Benedek Tibor. Vámos vállalta el a magyar akció végén, már egy kicsit a rohanó óra miatt is, fölé. Tóth Márton kiállítása után időt kért a spanyol kapitány is.

5. PERC: Nagy Viktor jelezte, hogy a vízben van, majd Hosnyánszky Norbert váratlanul lőtt, nem is tudott odaérni Aguilar. 6-3!

4. PERC: Remek védekezés után járt le a spanyolok támadóideje, jöhettünk az ötödik gólért. Tóth Marci ki is harcolta a kiállítást, és ő fejezte be az akciót egy gyönyörű előnyjáték után. "Ez aaaaaaz" - ordította a gól után Benedek Tibor. 

3. PERC: Mallarach egyenlített 5:32-nél, a jobb szélről sikerült ellőnie emberelőny után. Varga Dániel is így tett, a csapatkapitány pattintott lövéssel (egyben harmadik góljával) jelezte, hogy a vállára veszi a csapatot, amíg az megszokja az atmoszférát.
 
2. PERC: Egy kontra után Gór-Nagy maradt tisztán a centerpozíciótól nem messze, de lövésébe beleértek, így elhalt az akció.

1. PERC: Szivós Marci elhozta a ráúszásnál. Aztán már a második percben jártunk egy-egy sikertelen támadás után, amikor Varga Dániel találta meg a rést a bal felsőhöz, akciógóllal vezettünk ismét, 3-2.
 
1. NEGYED:

8. PERC: A kapufánál, a kapufánál! Ott Erdélyi Balázs várta középről a passzt, meg is kapta, és kilőtte a kaput, 2-1-nél vezettünk! 30 másodperccel a vége előtt Gabi Hernandez is időt kért. Nos, a pauza után előbb Hosnyánszky Norbert blokkolt remekül, de aztán visszapattant a labda Fernandezhez, és másodjára már nem hibázott, 2 másodperccel a vége előtt. Varga Dani kicsit elbillent mellőle, ezért lőhetett szabadabban, a kapitány ennek nem örült, érthetően. 2-2-vel zárult az első negyed. 

7. PERC: Varga Dániel egyenlített, kisebbfajta hangrobbanás lett a következménye (1-1). Remek Decker-blokk zárta a hetedik percet, amely után Benedek Tibor kért időt.
 
5. PERC: Erdélyi próbálta megtörni a jeget, a spanyol kapus kiöklözte, majd Varga Dániel lőtt, az sem ment be. Nagy Viktor újabb védése következett ezután, a közönség hálás volt a mozdulatért.

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

4. PERC: A következő spanyol akciónál már nem hibázott, ráadásul nagyon messziről lőtt Nagy kapujába (0-1). Vámos próbálkozását Aguilar hatástalanította, öt perc telt el magyar gól nélkül.

3. PERC: Nagy Viktor bemutatta első védését, de maradt a labda a spanyoloknál. Hosnyánszky Norbert volt a következő kiállított. Már kiegészültünk, amikor Molina kapufára bikázta a labdát. 

2. PERC: Barcelo kiállítása után újra fórban volt a magyar csapat, Szivós tévesztett célt középről.

1. PERC: Fantasztikus környezetben és hangulatban kezdődött a magyar válogatott első mérkőzése. Megteltek a lelátók és nem csendes közönség szemlélte a történteke. A magyar válogatott a Nagy Viktor - Gór-Nagy Miklós, Madaras Norbert, Varga Dénes, Varga Dániel, Szivós Márton, Hárai Balázs összeállításban kezdte a találkozót. Rögtön egy előnyt kaptunk, amelyet Madaras lőtt el, félig a kapufára, majd kihagyták a fórt a spanyolok is. 

A megnyitóról:
Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József


A megnyitóünnepség első részében egy Budapestről szóló imázsfilmet mutattak be a közönségnek, majd felsorakoztak a BVSC szinkronúszói. Az ünnepségen elhangzó zenét Miklovics Mátyás - a többi közt a Cannes-ban is díjazott Kontroll egyik zeneszerzője, a Neo együttes frontembere - szerezte és ő is adta elő. Külön az Európa-bajnokságra készítette ezt a zenét, amelyre a vízben a szinkronúszó lányok csatlakoztak (koreográfiájukat Horváth Erika és Kovács Hajnalka készítette), a medence partján pedig a Madách Musical Tánciskola növendékei adták elő produkciójukat. A koreográfiát Sárközi Gyula, Kovács Zsolt, Jurányi Patrick és Kováts Gergely Csanád készítette.

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Ezt követően Tarlós István, Budapest főpolgármestere, valamint Paulo Barelli, a LEN elnöke mondta el köszöntőjét, hogy aztán felsorakozzon a magyar és a spanyol válogatott. Szép gesztus, hogy nagy tapsot kapott Szirányi Balázs, a spanyol válogatott magyar játékosa.

A hangulatfelelős nem sokkal nyolc óra után kezdte el "hangolását". 

Előzmények:

"A spanyolokkal a londoni olimpián találkoztunk utoljára, így valóban kevesebb a tapasztalatunk velük kapcsolatban, az új edző miatt is, de ez ugyanúgy igaz rájuk is. A 2001-es budapesti Eb egy nagyon kemény, harcos torna volt, biztos vagyok benne, hogy ez most is így lesz, az ellenfelek ugyanolyan vehemenciával próbálnak majd legyőzni minket, először a spanyolok. Szeretnénk megnyerni az első mérkőzésünket” - ezt mondta Benedek Tibor a nyitónapot megelőző sajtótájékoztatón.

A mieink Londonban simán megverték a spanyolokat, azzal lettek ötödikek az olimpián. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, a magyar válogatott világbajnoki címet szerzett, éppen Spanyolországban, és a zsebben van két Világliga-ezüstérem is. A spanyolokat az dobhatja fel, hogy a CN Barceloneta együttese, benne sok válogatott játékossal megnyerte a Bajnokok Ligáját. 

Érdekesség, hogy a spanyol keretben nincs ott a kapus Lopez, aki összeveszett az új kapitánnyal, Gabi Hernandezzel.

Az első játéknap eredményei:

Horvátország-Németország 10-5 (4-3, 2-0, 3-0, 1-2)
Románia-Grúzia 11-6 (3-4, 3-1, 2-0, 3-1)
Franciaország-Szerbia 5-16 (1-4, 1-3, 0-3, 3-6)
Montenegró-Görögország 11-6 (1-1, 4-1, 3-2, 3-2)
Olaszország-Oroszország 13-6 (3-1, 4-3, 4-1, 2-1)
 
Összefoglaló az előző mérkőzésekről itt.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Nagy Viktor, Decker Attila

Mezőnyjátékosok: Madaras Norbert, Vámos Márton, Hosnyánszky Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes, Szivós Márton, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Tóth Márton, Gór-Nagy Miklós, Decker Ádám
 
A spanyolok kerete:

Kapusok: Iñaki Aguilar (CN Terrassa), Eduardo Lorrio (Royal Kenu) 

Mezőnyjátékosok: Marc Minguell, Fran Fernandez, Szirányi Balázs, Alberto Munarriz, Marc Roca (CN Atletic-Barceloneta), Blai Mallarach (Olympiakos), Guillermo Molina (Brescia), Xavier Garcia (Primorje Rijeka), Javier Bustos (Royal Kenu) és Marc Larumbe (CN Catalunya)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
Benedek Tibor