cover image
Egyéb

Sorsoltak az Eb-re, kemény csoportban a fiúk

2014. március 9. 11:02

A Marriott Hotel különtermében vasárnap eldőlt, milyen csoportokkal rajtol július 14-én a budapesti Európa-bajnokság.


Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József




Benedek Tibor, Varga Dániel és Kemény Dénes véleményét IDE KATTINTVA olvashatjátok el.

Merész András és Tóth Ildikó kommentárja ITT érhető el.

A férfi menetrendet IDE klikkelve, a női menetrendet IDE kattintva lehet elérni.

VÉGET ÉRT A SORSOLÁS!

13:44 - Volt még egy kötelessége a LEN-nek, az Euro Kupa döntőjének sorsolását ejtik meg, a Spartak Volgograd és a Mladost Zagreb fináléjának első meccse a sorsolás alapján Oroszországban lesz.

13:39 - A csoport: Montenegró (3), Olaszország (2), Görögország (4), Oroszország (6), Grúzia (5), Románia (1). B csoport: Szerbia (4), Magyarország (5), Németország (6), Franciaország (1), Horvátország (3), Spanyolország (2). A csapatok itt is megkapták a számokat, amely a meccsek sorrendjét határozza majd meg.

13:38 - Oroszország ment az A csoportba elsőként, Franciaország a B csoportba. Grúzia az A hatosba, Horvátország a B-be, a mieinkhez. Utolsóként pedig következett Románia az A, Spanyolország a B csoportba. Pokolian erős hatosban a mieink!

13:37 - Jönnek a selejtezős csapatok! Az először kijutott grúzoknak szólt egy taps.

13:33 - Jönnek a férfiak! Drávucz Rita első "golyója" Montenegrót jutatta az A csoportba. Ezzel eldőlt, hogy Szerbia megy a B-be! Olaszország ment Montenegró mellé ezt követően, így megkaptuk a szerbeket a B hatosban. A harmadik kalapból a görögök mentek az A csoportba, a németek a mieinkhez! 

13:31 - A csapatok mellé számokat sorsoltak, amelyek később a mérkőzések sorrendjét határozzák meg. Drávucz Rita lép elé főszereplővé. Még mielőtt sorsolt a férfiaknak, elmondta, nem rossz a magyar válogatott sorsolása, ugyanakkor a későbbi szakaszban jöhetnek az olaszok és a spanyolok. Bízik azonban abban, hogy első helyen végez a magyar válogatott, azaz egyből bejut az elődöntőbe.
 
13:27 - A női torna A csoportja: Görögország (3), Magyarország (4), Hollandia (2), Nagy-Britannia (1), a B csoport: Olaszország (2), Spanyolország (1), Ororszország (3), Franciaország (4)!

13:26 - Kásás Tamásé a főszerep most, a 2. kalapból Magyarországot Görögország mellé sorsolta az A csoportba. Oroszország megy a B-be! Aztán jöttek a hollandok az A csoportba, míg a spanyolok a B négyesbe. Jól állunk! :) Aztán megkaptuk a briteket, a franciák a B csoportba kerültek.

13:24 - Az első golyót Tarlós István húzta ki, Görögország nevét, az A csoportba! Paulo Borelli Olaszországot "kapta", ők mennek a B csoportba.
 
13:23 - Elkezdődik a sorsolás. A lányokkal kezdünk!

13:20 - Paulo Borelli, a LEN elnöke kezdte köszöntőbeszédét. A szövetségnek, a városnak, az Eb mezőnyének mondott először köszöntőt. "Nagyon boldogok vagyunk, hogy Európa egyik legszebb városába jöhettünk, a vízilabda fővárosába. Biztosak vagyunk benne, hogy a szervezők remek tornát rendeznek majd, erre garancia Kemény Dénes és csapatának személye. A LEN nagyon várja ezt a nyarat: Budapesten kezdünk, aztán Berlin következik. Fantasztikus torna lesz, és nagyon örülök, hogy lesznek új résztvevők a tornán, így tovább bővült a családunk" - mondta, és ő is megemlítette a 2021-es vb-t, amikor Budapest a vizes sportok fővárosa lesz.
 
13:08 - Tarlós István a mikrofonnál. A vízilabda fővárosának nevezte Budapestet és köszöntötte a jelenlévőket. 1926, 1958 és 2001 után rendezhet Eb-t a magyar főváros. Felidézte, hány Eb-t rendeztek eddig, igen, ez lesz a 31. férfi Eb, míg a hölgyeknek 1985 óta rendeznek kontinenstornát. "A Margitszigetnél varázslatosabb környezetet nem lehet elképzelni vízilabda-mérkőzésnek" - mondta. "A magyar ember lelkébe évszázadok óta befészkelte magát a vízilabda, amely nekünk olyan, mint a braziloknak a foci, a kínaiaknak az asztalitenisz, a jégkorong a kanadaiaknak" - tette hozzá, majd kiemelte a magyar vízilabda nagy eredményeit és alakjainak nevét. Szólt arról is, hogy elkezdődött a Margitsziget felújítása, és hosszabb távon nem feledkezhetünk meg a 2021-es vizes világbajnokságról sem. Aztán hosszan sorolta a Margitsziget nevezetességeit, majd köszönetet mondott az Eb szervezőinek.
 
13:05 - Elkezdődött a ceremónia. Először a 2001-es budapesti Eb-ről, valamint a magyar válogatottakról készült kisfilmet tekinthettek meg a jelenlévők. 

12:55 - Készen áll Drávucz Rita és Kásás Tamás, az Európa-bajnokság két nagykövete is, ők aktív részesei lesznek a sorsolásnak. Megérkezett Tarlós István főpolgármester is.

12:48 - Lekerültek a gömbökről a vásznak, a LEN illetékesei is megérkeztek (Marco Birri, Gianni Lonzi, Paulo Borelli elnök és Alexander Sostar Büro-tag), így minden készen áll a sorsolásra. Merész András kapitány és Tóth Ildikó is megérkezett a női válogatott képviseletében, valamint Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke, a LEN kincstárnoka . és persze sok újságíró.

12:42 - gyülekeznek a sorsolásra érkezők, itt van már többek között Varga Dániel, a férfiválogatott csapatkapitánya is.

ELŐZMÉNYEK:

A férfimezőny tagjai: Magyarország, Szerbia, Montenegró, Olaszország, Görögország, Németország, Horvátország, Spanyolország, Románia, Oroszország, Grúzia, Franciaország

A magyar válogatott biztosan nem kerülhet össze Olaszországgal, a mieinket velük együtt a második kehelybe sorolták eredendően.

Négy kelyhet alkotnak meg, ez értelemszerűen 12 golyót tartalmaz:

1. kehely: Szerbia, Montenegró (az előző Eb döntősei)
2. kehely: Magyarország, Olaszország (az előző Eb 3. és 4. helyezettje)
3. kehely: Görögország, Németország (az előző Eb 5. és 6. helyezettje)
4. kehely: Horvátország, Románia, Oroszország, Grúzia, Spanyolország, Franciaország (a selejtezőből feljutott hat csapat)
A női mezőny tagjai: Magyarország, Olaszország, Görögország, Oroszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Hollandia, Franciaország
A nőknél négy kelyhet alakítanak ki, mindegyikben két-két válogatott kap helyet, a selejtezőben szereplő válogatottakat ugyanis rangsorolták.

1. kehely: Olaszország, Görögország (az előző Eb döntősei)
2. kehely: Magyarország, Oroszország (az előző Eb 3. és 4. helyezettje)
3. kehely: Spanyolország, Hollandia (a selejtezők két győztese)
4. kehely: Nagy-Britannia, Franciaország (a selejtezők második helyezettjei)
 
Ami a lebonyolítást illeti: a csoportok első helyezettje automatikusan bejut az Európa-bajnokság elődöntőjébe, míg a 2. helyezettek a 3. helyen végzettekkel vívnak a négy közé jutásért.
Vízilabda hírek
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
sorsolás