cover image
Egyéb

Merész András és Tóth Ildikó az Eb-sorsolásról

2014. március 9. 15:09

Nem panaszkodhattak a női válogatott részéről a vasárnapi Európa-bajnoki sorsolásra.

A magyar válogatott az A csoportba került, Görögország, Hollandia és Nagy-Britannia társaságában. Ez azt jelenti, hogy elkerülte a válogatott a világbajnok spanyolokat. A csoportgyőzelem automatikus elődöntős szereplést ér.

„Szerintem nincs olyan, hogy jó sorsolás” – mondta Tóth Ildikó a ceremónia után. - Úgy gondolom, van hat csapat, akik közül bármelyik odaérhet a végén. Annyiban szerencsés helyzetben vagyunk, hogy két különböző stílusú csapatot kaptunk, a hollandok fizikálisan erősek, arra fektetik a hangsúlyt, míg a görögök mediterrán stílusban pólóznak. Így már a csoportban mindkettővel találkozunk, ami felkészít bennünket a későbbiekre. Igazából sosem a csoportot kell legfőképpen figyelni, hiszen ott bármi megtörténhet, az igazi csúcsformát az egyenes kieséses szakaszra kell időzíteni.

De ettől még képesnek tartod a csapatot a csoportgyőzelemre, ami egyenes ági elődöntős szereplést jelentene.
Abszolút. Képesek vagyunk bármire. Ha mi nem az ellenfeleinkkel foglalkozunk, hanem saját magunkkal, akkor el tudunk jutni oda, ahová szeretnénk. Akkor van nálunk probléma, ha a csapategység egy kicsit megbolydul, a világbajnokságon ez okozta a vesztünket. Magunkra kell figyelni, ez a lényeg.

Játszunk a görögökkel nem is olyan sokára a Világliga-meccsen. Ez számít valamit?
Igazából semmit, ez a meccs nekünk egy bizonyítási lehetőség, amely ha jól sikerül, egy jó alapot jelenthet az Európa-bajnokság előtt.

Fotó: Szaka József

Fotó: Szaka József

Merész András szövetségi kapitány értékelése:

„A kalapokban majdnem ugyanolyan képességű csapatok voltak, így majdnem mindegy volt, kit kapunk. Annyiból érdekesen alakult a sorsolás, hogy nem kaptunk két mediterrán együttest, csak egyet. Igaz, mindegyik csapat Budapesten játszik majd, nem a tengerparton. Két különböző stílusra kell majd készülnünk ezzel együtt. Érdekes, hogy a hollandokkal közösen készülünk majd júniusban, a görögök ellen áprilisban játszunk a Világligában, majd megyünk hozzájuk egy tornára júliusban. Fabio Contival, az olaszok kapitányával beszélgettem, ő is azt mondta, hogy igazából a kieséses mérkőzések lesznek majd érdekesek leginkább, de azt mi is tudjuk, hogy a csoportelsőség nagyon jól fizet.

Nekünk kimondva, kimondatlanul a négy közé jutás a célunk, így vagy a csoportot kell megnyerni, vagy a keresztbejátszás során kell egy meccset nyernünk. Jó, hogy a britekkel játsszuk a csoportban az utolsó mérkőzést, és ezzel nem azt mondom, hogy lebecsüljük őket. Mivel viszont a meccs után lesz egy pihenőnap, az előtte lévővel együtt majdnem három napot lehet a keresztbejátszásra készülni, ha rákényszerülünk. Összességében azt mondhatom, nekünk lépcsőről lépcsőre, meccsről-meccsre kell majd készülni, teljesen mindegy, kivel mikor játszunk. Először az elsőt kell megnyerni, aztán a másodikat, és így tovább.”

Vízilabda hírek
EB Budapest 2014
eb 2014 budapest
budapest eb 2014
Európa-bajnokság
sorsolás
Merész András
Tóth Ildikó