cover image
Egyéb

BENU Leány serdülő négyes döntő: bajnok a Szentes

2018. június 10. 18:05

A BENU Leány serdülő négyes bajnokság fináléjában a születésnapját ünneplő Oltyán Gyula csapata nagy küzdelemben, de végig vezetve hódította el a bajnoki címet. A Szentes mögött az UVSE a második, a BVSC pedig a harmadik helyen zárta a 2017/2018-as küzdelemsorozatot.

Miként arról beszámoltunk, hétvégén a Margitsziget adott otthont a BENU Serdülő bajnokságok négyes döntőinek. A leányok és a fiúk négy-négy legjobb csapatának küzdelmével egyben véget is ért a 2017/2018-as országos pontvadászat minden korosztályban. 
 
Némi meglepetésre a Dunaújváros - kire a szombati elődöntőben az UVSE súlyos, 19-4-es vereséget mért -, nagyszerűen kezdett a címvédő BVSC ellen. Schmidt Tamás, a dunaújvárosi fiatalok trénere a mérkőzés után határozottan kijelentette, nem feltartott kézzel szállnak harcba - nos tanítványai betartották a mester szavát. Szabó Nikolett, Fülöp Fanni és Somogyvári Lili góljaival az ötödik percben már 3-0-ra vezetett a DFVE. A zuglóiak első találatát másfél perccel a játékrész lefújása előtt a vasutasok csapatkapitánya, Utassy Kata szerezte büntetőből, 3-1.
Utassy Kata hétszer volt eredményes

Utassy Kata hétszer volt eredményes

 
A második negyedben megérkezett a meccsbe a BVSC is, Gruber Laura hölgyei Faragó Berta és Utassy Kata akciógóljaival felzárkóztak döntetlenre. A második nyolc perc a dunaújvárosi Pál Réka találatával ért véget - az eredményjelző félidőben 4-3-as DFVE vezetést mutatott.
 
Nagyszünet után megrázta magát a címvédő, és átvette az irányítást. Előbb még Velics Flóra emberelőnyben értékesített góljával meglépett kettővel a Dunaújváros, majd a BVSC percei következtek. Utassy Kata mesterhármasával egalizált, majd a vezetést is átvette a fővárosi együttes, az előnyt pedig Faragó Berta villanása növelte tovább, 5-7. Kiválóan védekezett a vasutas alakulat, a kapuban pedig Pintér Anna állta útját rendre a portáját célzó lövéseknek. 
Pintér Anna kiválóan védett

Pintér Anna kiválóan védett

 
„Rövidre ne lőj, mert letöröm a kezed!" - hangzott az atyai utasítás a medencepartól Montreal olimpiai bajnokától, dr. Faragó Tamástól, a címzett pedig leánya, Faragó Berta volt. Nos, az ifjú Faragó eleget tett az apai intelemnek, csapata pedig tovább hizlalta előnyét az utolsó felvonásban. Utassy Kata akciógóljával már három volt a különbség, majd Szabó Nikolett egy percen belül szerzett duplájával egygólos differenciát mutatott a Hajós 33-as eredményjelzője. Nem örülhetett sokáig azonban a dunaújvárosi kispad, a feltartóztathatatlan Utassy Kata a hetedik gólját szerezte, Faragó Berta pedig duplázott. A BVSC nagyot hajrázva fordította meg a mérkőzést, győzött 11-7-re és nyerte meg a bronzérmet.

Gruber Laura, a BVSC edzője: „Úgy éreztem, hogy fejben nem sikerült teljesen helyrerakni magunkat a tegnapi elődöntő után. Nagyon nehéz innen felállni, de egy sportolónak nyilván ez is meg kell tanulnia, ebben a korban ez még nem egyértelmű, sőt, még a felnőtteknek sem egyszerű. Onnantól kezdve azonban, hogy ismét csapatként működtünk, sikerült visszajönnünk a meccsbe, ami komoly tartásról tesz tanúbizonyságot. Míg tegnap azt mondtam, hogy igazságos eredmény született, most is azt tudom mondani, hogy megérdemeltük ezt a bronzérmet. A rájátszás erről szól, hogy az ember az alapszakaszban másodikként végez, itt pedig harmadikok lettünk, de az érem már megvan. Büszkék lehetünk arra, hogy az összes női korosztályban, sőt az összes országos korosztályban a BVSC érmet nyert. Női fronton most mindenhol harmadikok vagyunk, ez maximálisan büszkeséggel tölt el, jövőre pedig újra megcélozzuk a döntőt!"

A BVSC mindhárom országos leány korosztályban a dobogó harmadik fokán végzett

A BVSC mindhárom országos leány korosztályban a dobogó harmadik fokán végzett

Schmidt Tamás, a DFVE edzője: „Gratulálok a BVSC-nek a bronzmeccshez, de elsősorban a csapatomnak szeretnék gratulálni. Minden dicséret megilleti őket, végig iszonyatosan nagyot küzdöttek, amíg bírták szuflával, addig teljesen rendben ment minden. Sajnos ez a nagyon fiatal játékosállomány nem teszi lehetővé, hogy folyamatosan cserélgessek, így onnantól kezdve, hogy a sokkal fiatalabbakat is hadba kellett fognom és fáradtunk, megpecsételődött a sorsunk és ez a BVSC-nek kedvezett. A végig szoros eredmény ellenére el tudtak húzni négy góllal és megnyerték a bronzérmet."
 
Míg a bronzmeccsen záporoztak a találatok, az aranymérkőzés első negyede gólnélküli döntetlennel ért véget. Az első találatra a második játékrész negyedik percéig kellett várni, mikor is Korom Réka fórból juttatta előnyhöz a Szentes együttesét. Forgács Lili révén egy percen belül egalizált az UVSE, majd Korom Réka centergóljával újfent a Kurca-partiak kerültek előnybe, míg a második részeredményt (3-1 a Szentes javára) Kudella Panna állította be.
 
A harmadik negyedben Baksa Vanda úszott meg, és csökkentette a különbséget egyre, de Dömsödi Dalma valamint Korom Réka góljaival újra kettő volt az eltérés. Telek Dorottya nem hagyta nagyon meglépni a vendégeket, akik a negyed végén még betaláltak egyszer, Bocskay Edit tüzelt a lilák kapujába.
 
Vida Virág akciógóljával újból kettőre módosult a differencia, ám a túloldalon az UVSE hálóőre, Pápai Barbara szabálytalankodott, melyet büntetővel torolt meg a játékvezetői páros. Az ötméterest Kudella Panna értékesítette biztos kézzel, ezzel pedig beállította a 7-4-es végeredményt, ami egyben a bajnoki címet jelentette csapatának! Az UVSE a második helyen zárta a 2017/2018-as pontvadászatot. Az érmeket Faragó Tamás adta át a fiatal reménységeknek.

A finálét követően Montreal olimpiai bajnoka a Leány gyermek bajnokság dobogósainak is átadta a medáliákat, a bajnok Szentesnek, az ezüstérmes UVSE-nek valamint a bronzérmes BVSC-nek.

Áts Bertalan, az UVSE edzője: „Gratulálok a Szentes csapatának, és edzőjüknek, Oltyán Gyulának, akinek őszintén szólva, ezüstéremmel készültem a születésnapjára, ám ő elvette az aranyat. Abszolút megérdemelten győztek, jobbak voltak ma, mint mi. Egész évben fantasztikusan játszott a csapatom, minden mérkőzését megnyerte, egyedül ezt az egyet veszítettük el. Mégsem kudarcként értékelem, hiszen kudarc az, amiért nem dolgozunk meg. Inkább azt mondanám, hogy nem sikerült, pedig nagyon sokat dolgoztunk érte - a győzelemért és a bajnoki címért. Bízom a folytatásban, és abban, hogy miképpen az ifjúsági csapatom egy simán megnyert alapszakasz és elvesztett döntő után idén százszázalékosan nyerte a bajnokságot, a serdülők ezen az úton folytatják majd..."

MVLSZ_UVSE_Szentes_leany_serdulo_donto_20180610_MaD_003.jpg Oltyán Gyula, a Szentes születésnapos edzője: „Ennél szebb születésnapi ajándékot nem hiszem, hogy valaha kaptam-e. Ugyanazt próbáltuk megcsinálni, mint a BVSC esetében, videózni, alaposan feltérképezni és kielemezni az ellenfelet, erre azonban ezúttal kevesebb időnk volt. Nehéz ellenfél ez az UVSE, nagyon gyors és rámenős játékot játszanak, ebben a mezőnyben nincsen hozzájuk fogható - ettől nehéz velük egyáltalán játszani, vagy pariban lenni. A lehengerlő támadásukkal eddig mindig lemostak bennünket a pályáról. Nyugalomra intettük a játékosokat és próbáltunk higgadtak maradni, a megbeszélt taktikát pedig végig vinni. Sikerült!"
MVLSZ_UVSE_Szentes_leany_serdulo_donto_20180610_MaD_002.jpg
MVLSZ_UVSE_Szentes_leany_serdulo_donto_20180610_MaD_004.jpg  
BENU Leány serdülő bajnokság, négyes döntő, Hajós 33-as medence 
 
Helyosztók

Döntő
UVSE-Yordo-Szentes 4-7 (0-0, 1-3, 2-3, 1-1)
Gólszerzők: 
Telek, Vida, Forgács, Baksa, ill. Korom 3, Kudella 2, Dömsödi, Bocskay
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A 3. helyért
DFVE-Yordo-BVSC-Zugló 7-11 (3-1, 1-2, 1-4, 2-4)
Gólszerzők: Szabó 3, Fülöp, Velics, Pál, Somogyvári, ill. Utassy 7, Faragó 4
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Elődöntők

BVSC-Zugló–Yordo-Szentes 7-10 (3-3, 0-1, 2-2, 2-4)
Gólszerzők: Utassy 3, Petőváry 2, Faragó B., Kovács, ill. Dömsödi 5, Kudella 4, Bocskay
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

UVSE–DFVE-Yordo 19-4 (6-0, 6-1, 4-1, 2-2)
Gólszerzők: Pap Mónika 3, Koppány 2, Telek 2, Vida 2, Kurucz 2, Hajdú 2, Baksa 2, Pál A., Lehoczky, Valentin, Dávid, ill. Fülöp, Jonkl, Pál R., Somogyvári
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
Vízilabda hírek