cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Rio 2016: Bíró Attila – „Lehet még javítani, összeszedettebb játék kell”

2016. augusztus 11. 22:11

A szövetségi kapitány szerint sincs gond, fájó a spanyolok elleni vereség, de nem szabad csüggedni. A sok kontrafault hátráltató volt, az amerikaiak ellen kvázi már a negyeddöntőre is készülünk.

Kapitányi ténykedése óta talán most először ült ki Bíró Attila arcára az aktuális eredmény. Érezhetően fájt neki a spanyolok elleni vereség – nem is tagadta aztán az interjúzónában mindezt: „Valóban, szomorú vagyok, több volt ebben a meccsben, és szükségünk lett volna a pontokra….”

Miután a mérkőzés feléig mondhatjuk talán, csapatunk irányította a partit, csak magának köszönhette, hogy nem fordult előnnyel, adott a kérdés: miért fordult a kocka, egyáltalán volt ennek bármi előjele?

„Én is úgy éreztem, nem fogunk kikapni, de akár még a döntetlent is el tudtam volna fogadni, különösen azért, mert az amerikaiak ugye alaposan megverték őket a végén. Nem volt benne a meccsben a vereségünk – válaszolt a szövetségi kapitány, majd kitért az okokra is: „A harmadik negyedben egyrészt a fórokat elkezdtük kihagyogatni, nem folytattunk úgy, ahogy kell. Másrészt megint volt egy-két olyan gól, úgy, mint Kína ellen, amikor az ellenfél kihasználta ezeket az utolsó másodperces szabaddobásokat. Hogy ez most pech vagy sem, nem tudom, most úgy gondolom, el lehetett volna kerülni őket. Nem segítette a helyzetünket, hogy két játékosunkat, Takács Orsit és Tóth Ildit kiütötték, utóbbinak felrepedt a szája, így ők alig-alig játszottak a meccsen, így gyakorlatilag kilenc-tíz játékossal kellett lehoznunk a mérkőzést.”

Meglehetősen sok volt az ítélet, az ember csak kapkodta a fejét – ez nyilvánvalóan nem tett jót a meccsnek, de vajon mennyire befolyásolta az eredményt?

„A sok ítélet akár benne is lehetett a meccsben, ha egálra hozzák ki. Viszont hozzávetőleg egynegyednyi támadást elvettek tőlünk kontrafaultokkal. Ennyi kontrát nem láttam az összes meccsen eddig az olimpián. De gyorsan hozzáteszem, nem ezen múlt, ez nem ad felmentést.”

Bíró Attila szomorúsága dacára kétségbe nem esik, mint említette, az állapot pillanatnyi, amint elhagyják az uszodát, előre kell nézni – persze az elemzések, beszélgetések lezajlanak majd szokás szerint, de mindez egyértelműen már a folytatás szemüvegén keresztül: „Nem volt ez annyira rossz, de feltétlen kevés ahhoz, hogy egy spanyol válogatottat megverjünk. Még akkor is, ha felzárkóztunk háromgólos hátrányból. Lehet még javítani, ehhez összeszedettebb játék kell, elöl és hátul egyaránt.”

Mint említettük, az olaszok némileg váratlan győzelme, várható csoportelsősége miatt jó eséllyel a stílusban kevésbé szimpatikus ausztrálok jöhetnek majd a keresztbejátszás során, ami bizonyosan elkerülhető lett volna a spanyolok elleni sikerrel, de akár még egy döntetlennel is. A vereség dacára természetesen nincs veszve semmi, az amerikaiak elleni szombati találkozón úgymond rá lehet készülni a negyeddöntőre is, legyen ott majd bárki az ellenfél, ez a csapat képes bármire. Így gondolja ezt a kapitány is: „Mindenképpen megpróbáljuk elkapni amerikai csapatot. Viszont való igaz, ha nem történnek egyéb meglepetések, Ausztráliával, azaz egy hozzá hasonló stílusú csapattal találkozunk majd, mindenképpen jó felkészülés lesz a szombati találkozó."

Emlékeztető
XXXI. Nyári Olimpiai játékok, Rio de Janeiro
Nők, B csoport, 2. forduló

SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 11–10 (2–2, 4–4, 4–1, 1–3)
Maria Lenk uszoda, vezette:
Deslieres (kanadai), Putnikovics (szerb)

SPANYOLORSZÁG: L. Ester – López Ventosa 1, Tarrago 2, M. Ortiz, M. Gacia 2, A. Espar 2, Pena. Cs: Bach, Leiton, C. Espar, B. Ortiz 2, Forca 2. Szövetségi kapitány: Miguel Angel Oca
MAGYARORSZÁG: Gangl – Antal, Keszthelyi 2, Garda, Bujka 5, Kisteleki H. 1, Szücs G. 1. Cs: Takács O., Czigány D., Tóth I., Illés A., Csabai 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Gól – emberelőnyből: 4/15, ill. 4/15
Gól – kettős emberelőnyből: 0/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 4/4

További eredmények, a teljes program: itt

Amler Zoltán (Rio de Janeiro)



Vízilabda hírek
Női válogatott
Férfi válogatott
rio
spanyolország
Bíró Attila