cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Igazi pólócsata után ezüstérem a krétai ifjúsági tornán

2016. július 31. 19:36

A Comen-kupa döntőjében Montenegró 5 méteresekkel legyőzte a magyar fiúválogatottat. Horkai György elégedett és bizakodó a rangos tornát követően.

Montenegró megint egy kicsivel jobb volt a mieinknél, de már nagyon közel vannak hozzánk, ha egyáltalán erősebb az ő válogatottjuk, mint a miénk. A magyar ifi válogatott krétai szereplése kapcsán ugyanis Horkai György szövetségi kapitány nagyobb látószöggel is értékelt, és azt mondja, gyakorlatilag egyforma erősségűek a csapatok, és ez a szint igen magasan van: nagyon komoly ez az ifi mezőny.

Ami a döntőt illeti: Montenegró vezetett a mérkőzés nagy részében, a magyar csapat - amely az elődöntőben Spanyolországot győzte le egy nagyon kemény összecsapáson - az utolsó támadásából egyenlített, innen következhettek a büntetők. 12-12 után jött egy 13-12-es részeredmény, azaz a 25. büntető döntött.
 
Parádés mérkőzéseket vívnak a csapatok, ezen a krétai tornán szinte alig akadt olyan végeredmény, amely 1 gólnál nagyobb különbséget takart volna. Ráadásul élvezetes, tartalmas ütközetek ezek. Nem véletlen, hogy amikor hívtuk Horkai György kapitányt a döntőt követően, a buszon éles hangzavar volt, a fiúk a meccsről beszéltek, az élményekről, a nagy csata részleteiről, eltökélten, felpörgetve. Nem is kérdés, fantasztikus világbajnokságra van kilátás augusztus végén, szeptember elején Podgoricában.
 
"Nagyon hasznos volt ez a torna, ezeket a meccseket nem lehet modellezni és reprodukálni az edzéseken. Jó, hogy itt voltunk, köszönjük a szövetségnek, hogy lehetővé tették az utolsó pillanatban a beugrást. Nem vagyok elkeseredve, hogy másodikak lettünk, sőt. Nem mondtam a fiúknak, de kicsit még örülök is, hogy nem nyertük meg a tornát, a végén még elszállnának a srácok, és elhinnék, hogy nagyon jók. Egyébként nagyon jók, legalábbis egyre jobbak vagyunk, de az a helyzet, hogy mindenki az. Ezt a korosztályt már tavaly is dicsértem, még nem láttam ennyire erős mezőnyt talán sohasem. A szerbek, akik tavaly megnyerték az Európa-bajnokságot, most hetedikek lettetk, a házigazda görögök hatodikak, a horvátok zártak ötödikként. 
 
Apróságok döntenek, nüanszok. Mint a mai meccsen, ahol elég sok helyzetet kihagytunk, az elején három fórt és két 5 méterest, egy ilyen csapat ellen ezt nem lehet megengedni. De sok szép dolgot csináltak a fiúk, a szoros emberfogás nagyon jól működött. A spanyolok elleni tegnapi meccs egy háború volt, a mai egy igazi vízilabdacsata. Nagyon erősek az ellenfelek, különösen meglepett a spanyolok játéka. Baromi kemények, mennek előre, nyakra fognak, nem viccelnek, ráadásul elég erős lövők is vannak náluk, és a bírók engedik a kemény játékukat. Mindig jók voltak a spanyolok utánpótlásban, de ennyire jó csapatot még nem láttam, függetlenül attól, hogy két éve az ifi vb-n a döntőt ellenük vívtuk. Egy dolgot sajnálok, ez egy csodálatos helyszín, rengeteg turistával, sűrű programokkal, és nem láttunk belőle semmit. Na jó, nem ezért és nem nyaralni jöttünk, hanem dolgozni, fejlődni. Szerintem ez sikerült. Holnap reggel megyünk Athénen keresztül Bécsbe, és onnan Budapestre, legközelebb szerdán edz a csapat."

 
Burián Gergő értékelése: "Végig fej-fej mellett haladtunk a mai meccsen. Jól védekeztünk, voltak szép támadásaink, de sok helyzetet is kihagytunk sajnos. Még két büntetőt is, ami nehezen fér beée. De összességében nem volt rossz. A büntetőpárbaj mindig orosz rulett, most ez így alakult. Legközelebb majd mi nyerünk. Hasznos torna volt, erős csapatokkal játszottunk. Jó úton járunk, úgy érzem, egyre jobban összeérik a csapat, folytatjuk tovább a felkészülést."
 
Leposa Gábor a tornáról: "Ma nem én védtem, hanem Bányai Márk, nagyon jól ráadásul. Én a spanyolok elleni elődöntőben voltam a vízben. Nagyon izgalmas volt ezt a döntő, Fekete Gergő góljával az utolsó támadásunknál egyenlítettünk, 8 másodperccel a vége előtt. A büntetők elején mindkét oldalon kimaradt egy, aztán lement két kör, és utána hibáztunk. De ez szerencse kérdése is. Nagyon hasznos volt a torna, látjuk, miben kell még fejlődnünk. Nagyon kiélezett a mezőny, az egész tornán körbeverések voltak."
 
Fekete Gergő a tornáról: "Nagyon hasznos volt ez a torna, nagyon jó csapatok ellen játszottunk, ilyenkor lehet felmérni, hogy hol tartunk. A döntő nagyon nehezen indult, de utána sikerült felállnunk. A büntetőknél csak a 12. pár döntött, sajnos, alulmaradtunk. De nem vagyunk elkeseredve, örülünk, hogy itt lehettünk és fejlődtünk tovább. Nagyon fáradt vagyok, elfáradtam a tornán, de szerintem fejlődtem. Nemzetközi tapasztalatom még kevés, ilyenkor tudok rutint szerezni én is."

 
Eredmények – Comen-kupa, Kréta:

Döntő:

Montenegró-Magyarország 23-22 (12-12 után 5 méteresek döntöttek)
A magyar gólszerzők:
Fekete G. 6, Vadovics 5, Sugár 3, Teleki 3, Baksa 2, Burián 2, Nagy Á.


KORÁBBAN:

A csoportban:


Spanyolország-Magyarország 11-13 (3-4, 2-4, 2-3, 4-2)

Görögország-Magyarország 16-17
A magyar gólszerzők:
Sugár 4, Schmölcz 2, Vadovics V. 2, Fekete G. 2, Sebestyén 2, Teleki 2, Nagy Á., Kardos A., Zerinváry

Montenegró-Magyarország 12-10 (2-3, 2-1, 5-2, 3-4)
Gólszerzők:
Ukropina 6, Saveljic 3, Cetkovic, Matkovic, Mijuskovic, illetve Vadovics 3, Nagy Á. 2, Schmölcz, Fekete G., Kósa, Teleki, Burián


A csoport végeredménye:

1. Magyarország 6 pont
2. Montenegró 4 pont
3. Görögország 4 pont
4. Spanyolország 3 pont

A negyeddöntőben:

Magyarország-Ciprus 28-3 (10-0, 6-1, 5-0, 7-2)
Gólszerzők:
Baksa 5, Kardos A. 5, Fekete G. 4, Burián 3, Schmölcz 3, Sebestyén 3, Sugár 2, Kósa 2, Zerinvári, illetve Prodromou, Sechi, Charalampus

Az elődöntőben:

Spanyolország-Magyarország 16-18 (3-4, 5-7, 5-4, 3-3)
Gólszerzők:
De la Fuente 6, Granados 5, Paul 3, Salvador 2, illetve Burián 9, Nagy Á. 3, Schmölcz 2, Zerinváry, Kósa, Sugár, Teleki
 
A Comen-kupán résztvevő magyar válogatott:

Kapusok: Bányai
Márk, Leposa Gábor, Grieszbacher Márk

Mezőnyjátékosok: Nagy Ádám, Zerinváry Lóránd, Schmölcz Norman, Sugár Péter, Vadovics Viktor, Burián Gergő, Teleki András, Fekete Gergő, Sebestyén Balázs, Kardos Alexander, Kósa Balázs, Baksa Benedek

 
-dobos-
Vízilabda hírek
Utánpótlás
Utánpótlás - Fiú ifjúsági válogatott
horkai györgy
ifiválogatott
ifjusagi valogatott
podgorica
u18-as válogatott