cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Érem a fiókban, előre kell nézni!”

2016. március 10. 15:10

Női válogatottunk világ- és Európa-bajnoka, Takács Orsolya pontosan tudja, a sikert is fel kell tudni dolgozni – amondó, a csapat jó úton van efelé, és az athéni tornán az érthetően élesebb riválisok ellen is százszázalékos akarással küzd majd. Teszi ezt a végcél, Rio érdekében.

Mint beszámoltunk róla, női válogatottunk Athén felé vette az irányt, ahol háromnapos nemzetközi tornán méreti meg magát. Az ellenfelek sorrendben az olaszok, az oroszok, a franciák és a görögök lesznek – érdekesség, a mieink két nap alatt tudják le a penzumot.

Korábban Bíró Attila szövetségi kapitány arról beszélt, hogy az olimpiai felkészülés II. szakaszába lépett a csapat, az elsőt maga az Eb-re való felkészülés, illetve a belgrádi győzelem jelentette. Adott a kérdés: sikerült-e már feldolgozni a sikert?

Mindezt nem véletlenül Takács Orsolyának tettük fel, hiszen rutinos ebben a kérdéskörben, lévén tagja volt a 2005-ben világbajnoki aranyérmet szerző dr. Faragó Tamás által irányított társaságnak, ergo tisztában van azzal, nem csak a kudarc, egy siker feldolgozása éppúgy fontos tényező.

„Ez pontosan így van, nem véletlenül kezdtük a hetet egy alapos megbeszéléssel – fogalmazott bajnokunk. – A csapat pszichológusa, dr. Csernus Imre is kiemelte, nagyon fontos, hogy le tudjuk zárni a szerbiai történéseket, és előre nézzünk. El kell tenni a fiókba az aranyérmet, ne gyönyörködjünk most benne. Fejben tudjuk, mit tettünk érte, ebből kell kiindulni, és még egy lapáttal rátenni.”

Orsi aztán sietve hozzátette, nem elfelejteni kell a meseszép napokat, gondolni is lehet rá, ám csakis abban a kontextusban, amely a még erőteljesebb, odaadóbb munka felé tereli a figyelmet.

Tekintve, hogy válogatott szinten már „csak” az olimpiai arany hiányzik a tarsolyából, nem kérdés, milyen célokkal vágott neki az említett II., majd vág neki a III. szakasznak, ám nem tagadja, iszonyatosan nehéz volt az „újrakezdés”: „Az első három héten ment az örömködés, nagyon nehéz volt rávenni magam az edzésre. Fizikális és mentális fáradtság volt ez, és miután sokat beszélgettünk egymással, tudom, a többiek is így voltak ezzel. Az Euroligában szereplő társaimnak ráadásul még nehezebb lehetett, nem irigyeltem őket. A klubomban, a BVSC-ben megértőek voltak, így könnyebben sikerült túllépni a holtponton.”

A görögországi tornán sohasem látott módon másfél nap alatt vív négy, köztük minden bizonnyal három rendkívül éles mérkőzést a csapat, arról nem beszélve, hogy a riválisok az olimpiai selejtező közelsége miatt értelemszerűen élesebbek lesznek. Vajon játékosként miként lehet készülni egy ilyen erőpróbára?

„A végcélt kell nézni, márpedig az olimpiában mérik – adta meg a választ Takács Orsolya, majd persze bővebben is kitért a következő napokra: – Kétségtelen tény, a riválisok éppen az utolsó simításokat végzik, mi pedig most kezdtük újra a munkát, ám ennek ellenére azt mondom, csak és kizárólag úgy állhatunk oda minden meccshez, hogy nyerünk. A vereség tőlünk nem elfogadható eredmény, van presztízsünk, ezt védeni kell. Más kérdés, ha becsúszik egy vereség, a lényeg, hogy a végsőkig küzdjünk, bizonyítsunk. És ne felejtsük, egyik játékos sem engedheti meg, hogy lazítson, hiszen nagy a harc a csapatba kerülésért! Szóval, biztos vagyok abban, hogy rendkívül hasznos lett ez a torna.”

A 2016-os Thetis-kupa programja (magyar idő szerint)

Március 11., péntek

Magyarország–Olaszország, 8.45
Oroszország–Görögország, 10.00

Magyarország–Oroszország, 18.45
Görögország–Franciaország, 20.00

Március 12., szombat
Franciaország–Magyarország, 8.45
Olaszország–Oroszország, 10.00

Olaszország–Franciaország, 18.45
Görögország–Magyarország, 20.00

Március 13., vasárnap
Oroszország–Franciaország, 8.45
Görögország–Olaszország, 10.00

A magyar női válogatott athéni kerete:

Kapusok: Bolonyai
Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Március 15., ünnepeljük a női válogatottat!

A Magyarország–Kanada női mérkőzésre (2016. március 15., 18 óra) a belépés Ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Az előzetes regisztrációs kérelmeket a media@waterpolo.hu címre lehet elküldeni.
Egy e-mail címről maximum 2 darab igénylést tudunk elfogadni!
Kérjük, az igényelt belépők számán kívül add meg neved, e-mail címed és telefonos elérhetőséged, hogy értesíteni tudjunk! Igénylésed kizárólag akkor érvényes, ha visszaigazolást is kapsz az e-mail címedre. Kérjük, a visszaigazoló e-mailt kinyomtatva hozd el magaddal a gyorsabb bejutás érdekében.

a.z.







Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
athén
Thetis-kupa
takács orsolya