cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

„Nem felkészülési partnernek utazunk!”

2016. március 10. 8:12

Bíró Attila tisztában van azzal, hogy az athéni Thetis-kupán a közelgő olimpiai kvalifikációs tornára hangoló riválisok élesebbek lesznek, mindazonáltal amondó, a presztízs kötelez, avagy jó szereplést vár csapatától. Az ellenfelek sorrendben az olaszok, oroszok, franciák és a görögök lesznek.

Női válogatottunk korábban említett II. szakasza meglehetősen mozgalmas részéhez érkezett: a társaság Athénba utazik, ahol a Thetis-kupán két nap alatt letudja négy mérkőzését. A szervezők állították össze a programot, ám Bíró Attila nem szomorkodik miatta, mint említette: „Jó ez így, mert egyrészt kemény erőpróba vár így a lányokra, igazi teszt, másrészt vasárnap legalább vízilabda-mentes lesz.”

Ahogy a játékosok némelyike mosolyogva megemlítette: „A mester könnyen beszél...”

No, igen, nem mindennapi, hogy ilyen rövid időn belül négy meccset vívjon egy csapat. Arról nem beszélve, hogy az ellenfelek között a franciákon kívül három meglehetősen erős, ráadásul a közelgő olimpiai selejtező miatt csúcsformaközeli rivális, a görög, az olasz és az orosz együttes vár a mieinkre.

„Afféle mini Európa-bajnokság lesz ez, hiszen a belgrádi első hatból négy ott lesz a görög fővárosban – említette a szövetségi kapitány. – Kétségtelen, minden bizonnyal élesebbek lesznek az ellenfelek, ennek ellenére azt várom a csapatomtól, hogy partiban legyen velük. Nem felkészülési partnernek utazunk, mi vagyunk az Európa-bajnokok, visszaállítottuk a presztízsünket, ez pedig kötelességgel jár, azaz fontos az eredmény! Más kérdés, megteremtettük a lehetőségét a kísérletezésnek, ezzel pedig élni is kívánunk.”

Bíró Attila utóbbi mondatával természetesen arra utal, hogy Eb-arany ide vagy oda, senki sem lehet biztonságban, az olimpiai kerethirdetés még odébb van, mindenkinek tenni kell azért, hogy bekerülhessen. Athénban 16 játékosnak ad lehetőséget, minden mérkőzésen más-más csapatot küld majd vízbe. Március 15-én, a Hajós uszodában, a Kanada elleni hivatalos mérkőzésen azonban a szerbiai 13 hős szerepel majd, hiszen az a parti egyfajta ünnepelése lesz a győztes együttesnek.

„Az Európa-bajnok csapatból ezúttal Garda Krisztina marad itthon, a többiek utaznak. Mellettük Bolonyai Flóra, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi és Szilágyi Dorottya kap szerepet a bizonyításra. Tőlük elsősorban azt várom, hogy megmutassák, mennyit javultak az elmúlt hónapok alatt, hiszen a céljuk bekerülni a csapatba” – fogalmazott Bíró Attila, aki hozzátette: ahogy a kanadaiak elleni szerdai kétkapun, úgy a torna utáni folytatásban is számol a fiatalokkal, Gurisatti Grétával, Horváth Brigittával és Leimeter Dórával, avagy valóban mindenkinek adott az esély.

A csapat értelemszerűen teljesen más utat jár be, mint a goudai selejtezőre készülő ellenfelei – ezért harcolt Belgrádban. Sok a szárazföldi, súlyzós edzés, alapos a munka. Hogy milyen érzésekkel kezdték újra a munkát, arról a világbajnoki aranyéremmel is büszkélkedhető Takács Orsolyát kérdeztük, a nap folyamán közöljük a gondolatait.

Addig is, mi más mondhatnánk: jó utat, és kitartást a kemény menethez, lányok!


A 2016-os Thetis-kupa programja (magyar idő szerint)

Március 11., péntek

Magyarország–Olaszország, 8.45
Oroszország–Görögország, 10.00

Magyarország–Oroszország, 18.45
Görögország–Franciaország, 20.00

Március 12., szombat
Franciaország–Magyarország, 8.45
Olaszország–Oroszország, 10.00

Olaszország–Franciaország, 18.45
Görögország–Magyarország, 20.00

Március 13., vasárnap
Oroszország–Franciaország, 8.45
Görögország–Olaszország, 10.00


A magyar női válogatott athéni kerete:

Kapusok: Bolonyai
Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

Március 15., ünnepeljük a női válogatottat!

A Magyarország–Kanada női mérkőzésre (2016. március 15., 18 óra) a belépés Ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Az előzetes regisztrációs kérelmeket a media@waterpolo.hu címre lehet elküldeni.
Egy e-mail címről maximum 2 darab igénylést tudunk elfogadni!
Kérjük, az igényelt belépők számán kívül add meg neved, e-mail címed és telefonos elérhetőséged, hogy értesíteni tudjunk! Igénylésed kizárólag akkor érvényes, ha visszaigazolást is kapsz az e-mail címedre. Kérjük, a visszaigazoló e-mailt kinyomtatva hozd el magaddal a gyorsabb bejutás érdekében.

a.z.
Vízilabda hírek
Női válogatott
Bíró Attila
athén
Thetis-kupa