cover image
Egyéb

Kemény szakma, de bírni kell

2015. április 14. 8:28

Hárai Balázs félretette a szombati történéseket, kizárólag a válogatottra, a mai, görögök elleni győri világliga-mérkőzésre (18.15, tv: DigiSport) koncentrál. Mint mondta: „Úgy készülünk, mintha a döntőt játszanánk.”

Jobbkor nem is rendezhetnék számára ezt a mérkőzést…

„Ez valóban így van” – erősíti meg, avagy sokadszorra nyer bizonyítást, a válogatottbeli szereplésnek minden tekintetben gyógyító szerepe is van.
Márpedig sajog a lelke, nem vitás – a nemzeti csapattal való együttlét, a győri napok, a görögök elleni parti azonban néhány napra háttérbe szorítja ezt az érzést. Háttérbe szorítja, mert profi játékos, aki tudja, momentán nem szabad ezzel foglalkoznia. Hárai Balázs, a szombaton a Honvéd elleni rájátszásbeli találkozón négyperces kiállítást kapó, a meglepő egri verségben „főszerepet játszó”játékos elmondása szerint csak és kizárólag a mai összecsapással foglalkozik.

„Nyilván Egerben majd még visszatértünk rá, de itt és most ezt félretettem, csak és kizárólag a feladatomra koncentrálok. Beszéltem Tibivel is, aki külön kérte, felejtsem most el a szombati történéseket, hiszen roppant fontos mérkőzést előtt állunk” – fogalmazott a pólós, aki a szabályok értelmében kétmeccses eltiltással bűnhődik, azaz nem játszhat majd klubjában sem a Honvéd elleni idegenbeli, sem győzelem esetén a harmadik, mindent eldöntő meccsen sem. Posztjából adódóan sok mindent el kell viselnie, hiába ütik-vágják, nem törleszthet, hiába, no, kemény szakma az övé. (Természetesen erősen megoszlanak a vélemények, hogy jogos volt-e az ellene hozott ítélet, avagy sem.)

A világligában sem számíthat sok jóra – más kérdés, hozzászokott már a „jóhoz”: „A görög védők talán kevésbé kellemetlenek. Sokat piszkálódnak, minden bizonnyal igyekeznek sokat úsztatni, levisznek a sarokba, erre készülök. No meg arra természetesen, hogy sikerüljön jobbnak lenni nálunk” – kaptunk részletest elemzést a rá váró feladatról. A mieink sikeres athéni fellépésén Hárai Balázs a kiállítások mellett eszményi csavartgólt is szerzett – vajon mit gondol, ebből a meccsből kell kiindulni?

„Igen, egyértelműen – fogott a válaszadásba. – Alaposan nekünk estek, kimondottan nehéz volt ellenük fordítani. Tekintettel arra, hogy győzelmi kényszerben vannak, várhatóan ezúttal is a mérkőzés elején nekünk rontanak, figyelnünk kell, nehogy ismét ellépjenek. Csak a győzelem lebeg a szemünk előtt, úgy egyéni, mint csapat szinten. Úgy készülünk, mintha a döntőt játszanánk. Ráadásul a mérkőzés után válogatott szempontjából hosszú szünet következik, ezért is különösen fontos, hogy nyerjünk, és pozitív élménnyel kezdjük majd nyáron a közös felkészülést.”

A győri körülményeket a „Pufi”becenévre hallgató világbajnok külön megdicsérte, mint mondta, az uszoda szép, a medence jó – azt csak halkan, mosolyogva tette hozzá, lehetne kevésbé mély is. „Persze ez nem jelenthet problémát”.

Reméljük, a görögök sem.

– a.z. –
 
A mérkőzés 18 óra 15 perckor kezdődik Győrben. A játékvezetők az olasz Fabio Brasiliano és a török Akif Uz lesznek, a delegátusi feladatokat Khosrow Amini látja el.

A magyar válogatott kerete a sapkaszámokkal:

1 Nagy Viktor, 13 Decker Attila – kapusok

2 Gór-Nagy Miklós, 3 Madaras Norbert, 4 Erdélyi Balázs, 5 Vámos Márton, 6 Hosnyánszky Norbert, 7 Salamon Ferenc, 8 Angyal Dániel, 9 Varga Dániel, 10 Varga Dénes, 11 Német Toni, 12 Hárai Balázs

A selejtezőcsoport állása:

1. Magyarország 15 pont
2. Görögország 12 pont
3. Románia 2 pont
4. Szlovákia 1 pont

A másik április 14-i mérkőzésen:

Szlovákia-Románia
Vízilabda hírek
Hárai Balázs
világliga