cover image
Egyéb

Euroliga-rendezés: csak a legelső gondolat volt a csalódásé

2015. március 19. 12:37

Athénba kell utaznia április végén az UVSE-Centrálnak, hiszen ott rendezik az Euroliga négyes döntőjét. Benczur Mártont, a klub szakmai alelnökét kérdeztük a hét eleji döntésről.

Ahogyan arról már írtunk, nem Budapesten, hanem Athénban lesz a női Euroliga Final Fourja, a görögök nyerték a rendezésre vonatkozó „versengést”. Az is kiderült hétfőn, hogy a magyar csapat ellenfele a címvédő Sabadell lesz, velük már a lille-i selejtezőben is összetalálkozott az UVSE, akkor a spanyolok győztek.

Benczur Mártont, az UVSE szakmai elnökhelyettesét először arra kértük a szerdai, középszakaszt lezáró bajnoki után, avasson be minket abba, hogyan zajlott a négyes döntő rendezésére irányuló pályázati folyamat.

„Azért óvatosak voltunk a padovai eredmény után, bíztunk a csapatban, de nem akartuk elkiabálni a továbbjutást. Tájékozódtunk a LEN-nél, kikértük az egriek véleményét is a kérdésben. Ezúton is köszönjük Bárány Attilának, hogy segítséget nyújtott abban, mire kell figyelni a pályázat során. Ezzel párhuzamosan – még a negyeddöntők során – a LEN megküldött egy szerződést és egy szándéknyilatkozatot a nyolc csapatnak, ebben részletesen leírták a feltételeket. Ezután összeállítottunk egy anyagot, amely egyrészt az egyesületről szólt, másrészt arról, hogy tervezzük a rendezést. Ehhez támogatást kaptunk a Magyar Vízilabda Szövetség részéről, ezután küldtük el az anyagot a LEN-nek” –
foglalta össze.

A LEN végül Athén mellett döntött, így a Szentest búcsúztató Olympiakosz lesz torna házigazdája.

„Az első gondolat volt csak egy picit a csalódásé, de nem szabad így felfogni, hiszen bár ez a második évünk a nemzetközi porondon, ezen a szinten mi még egy picit ismeretlen csapat vagyunk. Az Olympiakosszal szemben bármilyen párharcban „alulmaradni” nem szégyen. Ne feledjük, a görög klub március 10-én ünnepelte megalakulásának 90. évfordulóját, rendkívül patinás klubról beszélünk, amelyik tudomásunk szerint – bár ez még nem dőlt el –, szeretné az olimpiai nagyuszodába vinni az eseményt. Jövőre ugyanúgy megpróbáljuk, ha lesz rá lehetőségünk, igyekszünk az egyesületért és a magyar vízilabdáért mindent megtenni” – mondta Benczur Márton.

Essen szó az ellenfélről is, a spanyol Sabadellről.

„A meccs után könnyebb lenne róla beszélni. Sok mindent lehet mondani, hol jobb velük találkozni, az elődöntőben vagy a döntőben, én nem érzem gyengébbnek a mi csapatunkat az övéknél. Van rutinjuk az ilyen négyes döntőkben, a megnyerésükben is, de nem hiszem, hogy a rendező Olympiakosz könnyebb lett volna az elődöntőben. Talán egy kicsivel a Kirisi igen, de ezt sem mondanám teljes biztonsággal. Egy meccsen, egy négyes döntőben bármi megtörténhet. Mindent meg fogunk tenni, bízom a lányokban. Lille-ben is ott ültem a kispadon, annak ellenére, hogy kikaptunk, meg is nyerhettük volna a meccset, nüanszokon múlik majd minden” – véli az UVSE szakmai alelnöke.

Áts Bertalan, a csapat vezetőedzője a következőket tette ehhez hozzá:

„Nagyon jó csapat a Sabadell, precízen, magabiztosan játszanak, nem hiába uralják három éve Európát. Van azonban egy hónapunk arra, hogy felkészüljünk rájuk. Nagyon bízom a lányokban, hogy ezt a három éve tartó spanyol sikersorozatot meg tudják törni. Ebben segíthet egyik legjobb volt játékosuk, Szücs Gabriella is, aki ugye már a mi játékosunk.”

Tóth Ildikó, az UVSE-Centrál rutinos játékosa így vélekedik a Sabadellről: „Jó tudni, hogy ki ellen kell készülni először. Van videónk a Sabadellről, már tudjuk, hogy az egy hónapos felkészülés után velük kezdünk. Azért többünknek még addig van dolga a válogatottban, azután kapunk majd egy hosszabb pihenőt Áts Bercitől, majd az egész április a Sabadellről szól majd nekünk. Nők vagyunk, tényleg csak azt tudom mondani: egy meccs. Mind a négy csapat jogosan tarthatna a másiktól. Nekünk hibátlant kell nyújtani a Sabadell ellen, hogy legyen esélyünk, de hát lesz egy hónapunk, hogy felkészüljünk, és fel is fogunk.”
 
-ds-

Női Euroliga, négyes döntő, Athén: 

Április 24., elődöntő:

UVSE-Centrál-Sabadell (spanyol)
Olympiakosz (görög)-Kirishi (orosz)

Április 25. - a 3. helyért, döntő
Vízilabda hírek
euroliga
uvse
uvse-central
benczur márton
áts bertalan
Tóth Ildikó
olympiakosz
athén