cover image
Egyéb

Eger: ez férfimunka volt!

2014. november 29. 21:34

Fegyelmezetten, taktikusan, okosan játszott Dabrowski Norbert csapata a BL-címvédő Barceloneta otthonában, és a 7–7-es döntetlennek hála ponttal utazhat haza.

Szoros meccset várt Dabrowski Norbert, pontosabban szoros meccset óhajtott csapatától, BL-címvédő ide vagy oda, idegenbeli parti ide vagy oda, „Meg kell szorítani őket!”

Nos, pontosan így történt!

Rendkívül fegyelmezetten kezdett az Eger, nem ment bele a rohanásba, higgadtan, a megbeszéltek szerint tette a dolgát. A hátsó alakzat tökéletesen működött, a Barceloneta kapura lövésig sem jutott az első emberelőnyös helyzetéből. Éppen ezért volt nagy kár a 3. perc végén, hogy egyetlen pillanatra el tudott mozogni Szirányi Balázs Angyal Dánielről, és az egykori magyar juniorválogatott, azóta már spanyol nagyválogatott center ügyesen, pontosan fejezete be az akciót.

Megpróbált azonnal egyenlíteni az Eger, ám Milos Csuk melléejtette a labdát. Az első fór azonban meghozta az áttörést: a precízen végrehajtott figura végén a falból kiemelkedő Uros Cuckovics egyenlített. Több gól és kiállítás sem esett a nyitó negyedben – érződött, a házigazda tiszteli, talán mondhatni, tart is az alaposan átalakult ellenféltől, miközben a bírók (amúgy végig) engedték a kemény játékot, más kérdés, szerették a kontrákat is…

Ezzel szemben a második etap elején váratlanul labda nélküli kiállítás fújtak Cuckovicsra, s az előnyt ugyan elpazarolta a Barceloneta, ám a kiegészülő, ámde még rendezetlen védelem ellen középről Gonzalo Echenique célzott pontosan. Átellenben az Eger nem élt a fórral, sőt a következővel sem – kész szerencse, hogy a másik oldalt Lopez Escribano közelről nem volt képes túljárni a stabilan védő Braniszlav Mitrovics eszén.

A visszatérő, ám mindössze még csak 40 százalékosnak ítélt Hárai Balázst „érdekes” mód kiállították, a spanyolok időt kértek, ám aztán túlvariálták, egyúttal kihagyták az előnyt. Szivós Márton kapufát lőtt, a labda az Egernél maradt, Bedő Krisztiánt azonban elnyomták a bekkek. Az Eger remekül védekezett, elöl azonban sajnos továbbra is hiányzott pár centi – Cuckovics is hatalmas kapufát lőtt. A negyed végén Zalánki Gergő balkeze villant – az időkérés után a hazaiak inkább Szivósra és a többi nagy lövőre figyeltek, az ifjú balkezes érezte, el kell vállalni a lövést. Jól tette, és ami fontosabb: kíméletlen pontossággal célzott, Lopez Pinedónak esélye sem volt a hárításra.

A nagyszünetben tehát 2–2 állt a táblán, ami jól jelezte, itt bizony minden megtörténhet.

Albert Espanol előnygólja nyitotta a harmadik negyedet, az Eger sajnos kihagyta a maga soros fórját. Mitrovics nagy védése kellett ahhoz, hogy ne lépjen el kettővel a házigazda. Hárai újabb kiharcolt fórja után Boris Vapenszki lőtte ki laposan a rövid sarkot, rettentő fontos volt, hogy egyenlítsen az Eger.

A Barceloneta könnyű fórt kapott, a falból Bernardo Oneto behúzta a labdát, Szivós a kibrusztolt szabaddobás után fölé lőtt. Erdélyi Balázs távoliját könnyedén szedte le a kapus, Nemanja Ubovics a túloldalt viszont fifikás volt, lerázta magáról Erdélyit, és középről, öt méterről kettőre növelte csapata előnyét. Vapenszki lövését előnyből fogta az egyre jobban belelendülő Pinedo, ám a szerb nem hagyta magát, a sarokdobás után védővel a nyakán újra próbálkozott, és kilőtte a jobb alsót! Nem csak szépségdíjas, hanem irtó fontos momentumnak tűnt az egriek szempontjából. Már csak azért is, mert a kivédekezett spanyol támadás után Csuk hét-nyolc méterről teljesen váratlanul lőtt, alaposan meglepve ezzel a teljes Barcelonetát. Egyenlített az Eger – 5–5.

A hazai pályát megkapva rögvest fórba került a hazai társaság, időt is kért, amely után eredménytelenül támadott, lévén Cuckovics blokkolt remekül. Így a negyed végén a vezetésért támadhatott az Eger, természetesen időt kért Dabrowski Norbert. A gól nem jött össze, Hosnyánkszy Norbert csavarja fejbe, orrba találta Echeniquét…

Következhetett a mindent eldöntő utolsó negyed. Érződött, egyik csapat sem akar hátrányba kerülni, a védekezések (és az elmaradt bíróí életeletek...) megfojtották a támadásokat – egészen addig, amíg Szirányi lerázva védőjét centerakciógólt nem szerzett…

Az Eger azonban képes volt azonnal egyenlíteni, Hosnyánszky a kihagyott fórt, a sarokdobást követően középről lőtt hatalmas gólt. Sajnos Espanol lövése sem volt sokkal kisebb, szintén emberelőnyből talált be a következő hazai támadásból.

Tekintettel arra, hogy az előszeretettel kontrát fújó bírók úsztatták a feleket, a góllövési kényszerben játszó egriek voltak nehezebb helyzetben. Pinedo ejtést, lövést is fogott, 1:26-tal a vége előtt a győzelemért támadhatott a BL-győztes. Bedőt kiszórták a bírók, a nagy eséllyel igyekezett élni a hazai együttes, edzője gyorsan időt is kért. Miután kapufáig jutott a rivális, de a labda visszakerült hozzá, már az időt járatta. 15 másodperccel a vége előtt került a labda az Egerhez, amely mondani sem kell, kikérte utolsó idejét.

A pontszerzésért támadhatott Dabrowski Norbert csapata. Szivós igyekezett szabaddobás kiharcolni, hogy lőhessen, sikerrel is járt volna, ám egy kiállítás után a hazaiak eldobták a labdát, ötméteres következhetett volna – ha a bírók befújják. Nem tették, de az egriek nem estek kétségbe, egy passz balra, Erdélyi Balázshoz, aki nem habozott, és két másodperccel a vége előtt úgy lőtt a kapuba, hogy Pinedo már csak belül tudott beleütni a labdába!

Idegenbeli pontszerzéssel nyitott tehát az Eger – erre mondják, férfimunka volt!

Dabrowski Norbert értékelése a mérkőzés után:
„Valóban szoros meccs lett, ahogy terveztük. Arra viszont nem számítottunk, hogy ilyen kevés ítélet lesz, a többi meccsen sokkal több volt a kiállítás. Erre mindenképpen reagálnunk kellett, megtettük. Nem számoltam azzal sem, hogy három akciógólt kapunk centerből, főleg nem hét gólból, de tekintettel arra, hogy elértük a célunkat, azt mondom, spongyát rá. A támadójátékunk? Ilyen kevés ítélet, kávzi viktóriajáték mellett nem volt véletlen, hogy akadozott, mint ahogy az ellenfélé is, ehhez a stílushoz valóban nem kell 33-as pálya… Amúgy amit ők jól tudnak, azzal megölték kicsit a játékunkat, olyan tempót diktáltak két és fél negyedig, amivel azért akadtak gondjaink. Összességében elégedett és optimista vagyok. Az volt a tervem, hogy berúgjuk Európa kapuját - most csak bekopogtunk, beléptünk rajta. De megyünk tovább!”



Eredmény - Bajnokok Ligája, A-csoport, 1. forduló:

CNA Barceloneta (spanyol)–ZF-Eger 7–7 (1–1, 1–1, 3–3, 2–2)
Barcelona, vezette: Stampalija (horvát), Margeta (szlovén)
Gólszerzők:
Szirányi 2, Espanol 2, Echenique, Oneto, Ubovics, ill. Vapenszki 2, Cuckovics, Csuk, Zalánki, Hosnyánszky, Erdélyi

További eredmények:

A-csoport:

Brescia-Olympiakosz 9-9 (2-2, 3-0, 2-3, 2-4)
Gólszerzők:
Presciutti 3, Rizzo 2, Bodegas 2, Nora, Pagani, illetve Fountoulis 3, Mallarach 2, Mylonakis, Delakas, Vlachopoulos, Ntoskas

B-csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép - Primorje Rijeka (horvát) 13-12 (3-2, 3-1, 3-5, 4-4)
- részletek itt
 
Spandau 04 Berlin-Jug Dubrovnik 8-9 (2-2, 3-3, 3-1, 0-3)
Gólszerzők:
Famera 3, Stamm 2, Csuk, Miers, Restovics, illetve Dobud 3, Obradovic 3, Constantin-Bicari, Boscovic, Younger

A Partizan Belgrád-Galatasaray mérkőzést elhalasztották.
Vízilabda hírek
bl
eger